Vijenac 244

Časopisi

Zanemarena znanost

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 63-64, Zagreb, 2003.

Zanemarena znanost

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 63-64, Zagreb, 2003.

Prvo ovogodišnje izdanje časopisa »Društvena istraživanja« posvećeno je hrvatskoj znanosti. Dobro je poznata činjenica o raskoraku između neupitne važnosti znanosti na razini društvene retorike (jednaka onoj u razvijenim zemljama Zapada) i realnosti, odnosno stvarnog položaja i funkcije znanosti u hrvatskom društvu, o čemu svjedoči vrlo nisko izdvajanje za znanstvena istraživanja koje ne doseže ni jedan posto bruto državnog proizvoda.

Marginalizirani položaj znanosti u društvu ne priječi raspravu o drugim važnim aspektima naše znanosti, te su »Društvena istraživanja« otvorila svoje stranice za autore kojima je ostavljena sloboda da sami odaberu temu koja im se čini najzanimljivijom unutar tog područja. Takav pristup rezultirao je sa sedam radova osmero autora koji pokrivaju različite aspekte hrvatske znanosti. Darko Polšek je napravio analizu stanja visokog školstva u Hrvatskoj, te pritom ukazao na niz problema prisutnih u današnjem visokom školstvu koji se moraju početi rješavati odmah kako bi do 2010. — kada se prelazi na sustav koji predviđa Bolognska deklaracija, bili riješeni.

Društvena podcijenjenost znanosti i razvoj hrvatskog istraživačkog potencijala predmet su interesa Katarine Prpić. Rezultat višedesetljetne društvene marginalizacije znanosti te nagli pad ulaganja u to područje produbio je već postojeće probleme kadrovskog obnavljanja i sastava te djelatnosti, pa Katarina Prpić naglašava hitnost poduzimanja koraka koji bi zaustavili negativne trendove, a za koje, na žalost, još nema spremnosti. Potpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić izložio je položaj i založio se za neka rješenja koja bi trebala poboljšati perspektivu znanosti i visoke naobrazbe u Hrvatskoj.

U ostatku časopis donosi pet radova iz različitih područja. Mladen Havelka piše o potrebi uvođenja novih modela u skrbi za starije osobe, Nataša Rupčić o tehnološkom napretku kao temeljnom čimbeniku u funkciji razvoja nove ekonomije, dok Antonio Dragun predstavlja rezultate zanimljivog istraživanja o povezanosti religiozne orijentacije, seksualnosti i prosocijalnosti.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak