Vijenac 244

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Splitski grafički bijenale

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Splitski grafički bijenale

slika

Split U Splitu se od 1. do 30. srpnja održava međunarodni grafički bijenale za koji je pristiglo 335 radova od 152 umjetnika iz trideset i sedam zemalja. Nagradu Robert Adam za temu Dioklecijanove palače dobio je Masahiro Fukuda, Crveni Peristil dobio je Mirko Ilić, a Marka Marulića Vasko Lipovac. Nagradu Dalmatiner dobili su Sandra Mateljan, Šimun Šutej, Mirjana Vodopija i Janice Wong. O ostalim se informacijama o ovom bijenalu upoznajte na stranicama www.splitgraphic.com.

Modigliani & Montparnass

slika

Los Angeles Nakon četiri desetljeća u Americi se u Los Angeles County Museum of Art održava prva veća retrospektiva Modiglianovih djela na izložbi Modigliani & the Artists of Montparnasse. Izložba okuplja pedesetak slika, skulptura i crteža Amadea Modiglianija, ali i njegovih pariških suvremenika s Montparnassa na početku 20. stoljeća kao što su Marc Chagall, Fernand Léger, Henri Matisse, Chaim Soutine, Pablo Picasso, Diego Rivera i drugi. Izložbu je organizirala Albert Knox Gallery iz Buffala, a otvorena je do 28. rujna. Ostale informacije potražite na www.lacma.org.

Grotesque!

slika

München U suradnji s frankfurtskim Schirn Kunsthalle, minhenski Haus der Kunst predstavlja izložbu Grotesque! 130 Years of Witty Art. Prva je to izložba koja istražuje značenje grotesknog u lijepoj umjetnosti unatrag nešto manje od stoljeća i pol. Izložba je donedavno bila u Frankfurtu. Ova minhenska neće biti postavljena kronološki nego koncepcijski. Izložbu čine djela autora kao što su Hans Arp, Arnold Böcklin, Günter Brus, Max Ernst, George Grosz, Martin Kippenberger, Paul Klee, Alfred Kubin, Maria Lassnig, Markus Lüpertz, Emil Nolde, Sigmar Polke, Arnulf Rainer, Kurt Schwitters, Franz West i drugi, a ostaje otvorena do 14. rujna. Info na www.hausderkunst.de.

Biennale 1

slika

Prag Biennale 1 otvoren je u dijelu praške Narodne galerije/Veletržni palac. Riječ je o najvećem događaju sezone u Pragu, a i sam se tematizira kao Periferija postaje središte. Pluralističku viziju suvremene umjetnosti ovim će nam bijenalom pokazati otprilike dvije stotine mladih i nadolazećih umjetnika iz cijeloga svijeta. Bijenale je podijeljen na velik broj zasebnih cjelina kojima ravnaju brojni kustosi, a posebna je pozornost posvećena ruskim, mađarskim i poljskim umjetnicima. Glavni su organizatori Giancarlo Politi i Helena Kontova, urednici časopisa »Flash Art«. Bijennale 1 traje do 26. kolovoza, a ostalo na www.praguebiennale.org.

Knjige

slika

Matthew Drutt: Kazimir Malevich: Suprematism, Guggenheim Museum Publications, 2003. Glavni kustos zbirke Meniliz Houstona napisao je knjigu koja na gotovo tri stotine stranica prati veliku izložbu od stotinu i dvadeset Maljevičevih slika, crteža i objekata, a od kojih su neka djela tek nedavno otkrivena. Umjetnik koji je promijenio tijek moderne umjetnosti i izbacio rusku avangardu prema potpunoj apstrakciji i umjetnosti čistih geometrijskih oblika u ovoj je knjizi dokumentiran, ne samo s reprodukcijama i tekstovima međunarodnih poznavatelja Maljeviča, nego su u njoj tiskani i dosad nepoznata pisma, korespondencija, dnevnički zapisi i esejističke bilješke.

CD-ROM

slika

L’Art du Moyen Age, Réunion des musées nationaux CD-ROMom L’Art du Moyen Age francuski znanstvenik Jean-Pierre Caillet, medievalist s pariškoga sveučilišta sa suradnicima približava nam deset stoljeća umjetnosti Zapada, islama i Bizanta. Od razvoja kršćanstva u 4. stoljeću pa do rane renesanse u 15. stoljeću, ova nam multimedija omogućuje šetnju kroz sintezu medievističkih studija arhitekture, skulpture, monumentalnog slikarstva i dekorativne i primijenjene umjetnosti, uz više od tisuću primjera i ilustracija, audiokomentara, interaktivnih sekvenci, zemljovida...

Internet

slika

www.vatican.va Obnovljena stranica Vatikana neće vas samo upoznati s poviješću crkve, svecima, papinim enciklikama, nego će vas povesti u istraživanje tajnih vatikanskih arhiva, vatikanske knjižnice i vatikanskih muzeja. Uz povijest vatikanskih muzeja, na tim se stranicama upoznajte s raznim odjelima muzeja, egipatskim i etrušćanskim gregorijanskim muzejom, Sikstinskom kapelom, Rafaelovim sobama, pinakotekom... Odlično oblikovana i pregledna, višejezična internetska stranica koja dopušta pregled vrlo bitnih umjetničkih djela koje posjeduje Vatikan. Sobu po sobu, djelo po djelo...

Marko Kružić

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak