Vijenac 244

Fotografija

U FOKUSU

Mikhailov u Winterthuru

U FOKUSU

Mikhailov u Winterthuru

slika

Winterthur Velika retrospektivna izložba Borisa Mikhailova Private pleasures, the burdens of boredom, public decay održava se u Fotomuseumu u švicarskom Winterthuru. Jedan je od bitnijih istočnoeuropskih fotografa, čija je preokupacija bila svakodnevica u sociološko-povijesnim uvjetima negdašnjega Sovjetskog Saveza, naime, rođen je 1938. u Ukrajini. Ciklusi koje radi Mikhailov vezani su uz doba prije i nakon raspada Sovjetskog Saveza, a fotografije postavljene na izložbi potječu iz svih faza njegova rada. Fotografirajući antiherojske, trivijalne, privatne i dokolične trenutke posrnulih sovjetskih gradova u serijama te mnogobrojne beskućnike diljem Ukrajine, Mikhailov postaje gromoglasni sociokritičar svoga vremena, a i ta sociokritika postaje njegov glavni motiv u serijama kada se sam izlaže provokativnim performansima, radikalnijim fotografskim tehnikama i sl. Izložba Borisa Mikhailova u Winterthuru otvorena je do 24. kolovoza, a vi se možete informirati na www.fotomuseum.ch.

Lorna Simpson u Dublinu

slika

Dublin Prva samostalna izložba njujorške afroameričke fotografkinje Lorne Simpson postavljena je u Irish Museum of Modern Art u Dublinu. Lorna Simpson postala je bitna suvremena predvodnica vizualne kulture Afroamerikanaca. Njezine fotografije bave se rasnim i seksualnim identitetom, ljudskim tijelom, međuljudskim odnosima i komunikacijama. U svoja provokativna fotografska djela Lorna Simpson ubacuje potragu za načinima na koje oni mogu biti čitani. U minimalističke crno-bijele fotografije Lorna Simpsom kao konceptualnu komponentu ubacuje kratke tekstove. Njezina koncentracija na figuru postaje interes za istragom fizičkog prostora i naracije. Izložbu koju osim velikog broja fotografija čini i nekoliko filmskih uradaka nastalih od 1986. do 2002. možete pogledati do 20. srpnja ili djelomice na www.modernart.ie.

Stoljeće i pol japanske fotografije

slika

A. W. Tucker, D. Friis-Hansen, K. Ryuichi i T. Joe, The History of Japanese Photography, Yale University Press, 2003. Unatrag stotinu i pedeset godina japanski su fotografi stvorili impresivan opus fotografija, od sjajnih carskih portreta do urbanih panorama, od ranih pejzaža do modernih urbanih čudesa. Čitava japanska fotografska povijest godinama je na zapadu nepravedno zapostavljana i ova knjiga predstavlja prvi opći prikaz te itekako zanimljive fotografske povijesti. Knjiga The History of Japanese Photography zapravo upotpunjuje izložbu koja se tijekom ožujka i travnja održavala u Houstonu, a trenutno je postavljena u Cleveland Museum of Art, gdje ostaje do 27. srpnja.

Projekt Full Moon

slika

www.projectfullmoon.com Misije svemirskih istraživanja Apollo između 1967. i 1972. iznjedrile su, između znanstvenih činjenica, otprilike 32 000 nevjerojatnih fotografija. Američka je NASA u povodu trodesetogodišnjice letova na Mjesec ustupila 1200 negativa na obradu s pomoću vrhunske tehnologije, dajući za rezultate najjasnije fotografije svemira do sada viđene. Otprilike desetina fotografija završila je u sjajno oblikovanoj monografiji koja je slavila čovjekov hod po Mjesecu, od uzlijetanja pa do povratka na Zemlju. Izložba koju je pratilo izdanje ove knjige, za čiji se izbor fotografija pobrinuo Michael Light, bila je postavljena u Londonu, San Franciscu, Madridu, Amsterdamu i Sydneyu, a od ožujka 2000. nalazi se kao stalni postav u novom Rose Center For Earth and Space kao dio American Museum of Natural History.

Marko Kružić

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak