Vijenac 244

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beli Manastir

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir organizirao je 24. lipnja prvo okupljanje belomanastirskih matičara nakon osnutka, tribinom na kojoj je predstavljena biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti. Prof. Julijana Vladetić, predsjednica belomanastirskog ogranka, istaknula je kako je riječ o najvrednijim djelima ostvarenima hrvatskom riječju — od najstarijih vremena srednjovjekovlja do suvremene hrvatske književnosti. Biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti predstavio je akademik Dubravko Jelčić, izvršni urednik biblioteke, a Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, nije skrivao zadovoljstvo prvim aktivnostima belomanastirskoga Ogranka. Glumci HNK iz Osijeka Nela Kočiš i Vjekoslav Janković pridonijeli su ugođaju tribine čitajući odabrane ulomke iz književnih djela.

Dvadeset i sedmoga lipnja Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir darovao je knjige učenicima završnih razreda srednjih škola u Belom Manastiru. Prof. Julijana Vladetić darovala je knjige učenicima koji su tijekom školovanja postigli odličan uspjeh i oslobođeni su polaganja završnoga ispita. Predsjednica belomanastirskoga Ogranka napomenula je kako je taj dar znak priznanja mladom naraštaju za postignut uspjeh i ohrabrenje za budućnost.

Čakovec

Ogranak Matice hrvatske Čakovec izdao je sedmu knjigu sjevernohrvatskih tema pod naslovom Hrvatski narodni pokret međimurskih Hrvata dr. Zvonimira Bartolića. Knjigu su, u prostorijama čakovečkog Ogranka, predstavili autor, Tomica Blažeka, tajnik čakovačkog Ogranka i Dragutin Štebih, likovni i grafički urednik knjige. Bartolić u knjizi obrađuje dva međimurska velikana, dr. Ivana Novaka i dr. Vinka Žganca, dvojicu najagilnijih i najproduktivnijih djelatnika u posljednoj fazi hrvatskog narodnog pokreta za priključenje Međimurja Hrvatskoj te objavljuje njihove do sada nepoznate političke tekstove i publikacije.

Delnice

U Ogranku Matice hrvatske Delnice predstavljena je knjiga Dragutina Šipeka Borba bogova. O knjizi su govorili prof. Nives Marijanović, predsjednica delničkog Ogranka, Stanislav Gilić i sam autor. Glazbenim umijećem predstavljanju knjige pridonijeli su učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica.

Dubrovnik

U suizdanju Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku iz tiska je izašla knjiga Vesne Čučić Posljednja kriza Dubrovačke Republike, koja donosi povijesni pregled i autoričin pogled na događanja koja su na prijelazu 18. i 19. stoljeća imala za posljedicu gašenje Dubrovačke Republike. Autorica u knjizi razmatra tadašnju europsku politiku i geopolitičke odnose u Europi te njihov utjecaj na istočnu obalu Jadrana, a pri tome donosi poseban osvrt na odnose tadašnjih europskih sila Francuske, Austrije, Rusije i Turske spram Dubrovnika i zanimljiv pogled na Dubrovnik tog razdoblja, njegov politički, društveni i kulturni život. Uz niz ilustracija, kazalo imena te popis izvornika i literature, knjiga donosi novi, svjež pogled na posljednje godine Dubrovačke Republike.

Đakovo

slika

Dvadeset i šestoga lipnja u Maloj vijećnici Gradskog poglavarstva Grada Đakova započeli su VI. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, koje organiziraju Matica hrvatska Đakovo i Društvo hrvatskih književnika — Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, kao popratnu priredbu 37. đakovačkih vezova. Đakovački susreti počeli su okruglim stolom Koliko urednik utječe na ukus književnih kritičara i čitatelja, na kojem su sudjelovali Ivan Jurin Bošković, Zlatko Crnković, Robert Francem, Ana Lederer, Stanislav Marijanović, Julijana Matanović, Nenad Rizvanović, Helena Sablić Tomić, Milovan Tatarin i Velimir Visković. Navečer, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo, Julijana Matanović predstavila je Izabrane pripovjetke Stjepana Tomaša, u povodu 30. obljetnice književnoga rada Stjepana Tomaša. Idućeg dana predstavljen je V. zbornik đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Helena Sablić Tomić i Nives Tomašević predstavile su knjigu Glad Josipa Cvenića. Predstavljene su i knjige Prošla baba s kolačima i Knjiga snova Zlatka Crnkovića. Nagrada Julije Benešić ove je godine pripala Krešimiru Bagiću za knjigu kritika Brisani prostor, a Povelja uspješnosti pripala je Sanji Jukić. U ime povjerenstva dr. Stanislav Marijanović, predsjednik osječkoga Ogranka Matice hrvatske, objasnio je da je Nagrada Julije Benešić ove godine, iznimno dodijeljena i drugom laureatu — Julijani Matanović, za sveukupni dosadašnji književno kritičarski — rad.

Knjiga pjesama i proze Odlazak sa sretnih ulica Mirka Ćurića izašla je u biblioteci Juraj i Nikola Tordinac, knjiga 4, Ogranka Matice hrvatske Đakovo.

Koprivnica

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Koprivnica za predsjednika je ponovno izabran Dražen Ernečić, a za potpredsjednika Slavko Fijačko. Uz podneseno izvješće o dosadašnjem radu, kao odrednice za buduće razdoblje istaknuti su znanstveni projekt Sabrana djela Frana Galovića, koja uređuje dr. Milivoj Solar, te uvrštenje kleti u kojoj je Galović napisao zbirku Z mojih bregov u spomeničku baštinu RH pri Ministarstvu kulture. Dražen Ernečić svečano je uručio Večenaju Tišlarovu, članu koprivničkog Ogranka Matice hrvatske, Povelju za zasluge u promicanju kulture Podravine. Večenaj je objavio pet knjiga o Prekodravlju, od 1950. izlaže širom svijeta, dobitnik je više nagrada za slikarstvo u inozemstvu, a istaknuo je da mu je ovo posebno drago priznanje jer ga je dobio u Matici i rodnoj Podravini.

Koprivnički Ogranak Matice hrvatske darovao je odlične učenike Gimnazije Frana Galovića u Koprivnici zbirkom pjesama Z mojih bregov.

Križevci

Kruno Jošt predstavio se 27. lipnja u Salonu Ogranka Matice hrvatske Križevci video izložbom pod naslovom Američka ljepota-(American beauty). To je sedma izložba ciklusa bez...veze 03.

slika

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Križevci objavljen je pretisak knjige dr. Frana S. Gundruma Oriovčanina Njega zubi. Iako prvi put tiskana davne 1906. iznenađuje svježinom i modernim kompleksnim pristupom nastanku bolesti zuba te mogućnostima njezina sprječavanja. Glavni je urednik knjige prof. dr. sc. Zdravko Rajić.

slika

Kutina

Uz pučko okupljanje Ivanje u Gornjoj Jelenskoj 23. lipnja obilježena je sedamdeseta obljetnica rođenja Ive Serdara (1933-1985), prvaka hrvatskoga glumišta, koji je djetinjstvo, a i velik dio života, proveo u Gornjoj Jelenskoj. Selo mu se odužilo imenom ulice, a Ogranak Matice hrvatske Kutina, Povjerenstvo Popovača, priredbom Zavičajni teatar Ive Serdara. Ovogodišnji gost tog teatra izvedbom monodrame Đuka Begović, prema književnim motivima Ive Kozarca, bio je poznati glumac Ivo Gregurević« »Uz nezapamćeni broj izvedbi ovaj Đuka je posebnost, jer je zahvala mom kolegi i njegovu zavičaju koji umijeće glumca nije zaboravio ni onda kada je sišao i sa životne pozornice«, rekao je Gregurević. Izgovorio je to u spomen slovu Ivo Ivi u nazočnosti brojnih mještana Gornje Jelenske, Serdarove supruge Božene, Ivina glumačkog prijatelja, nekada poznata filmskog glumca Ivice Pajera, koji i danas živi u tom moslavačkom selu. Predloženo je da ubuduće gosti budu i dobitnici Nagrade Ivo Serdar za najbolje prihvaćenu ulogu od strane publike, koja se dodjeljuje u okviru Dana satire.

Makarska

Desetoga lipnja u Crkvi sv. Marka Ogranak Matice hrvatske Makarska organizirao je predstavljanje poetsko-likovne mape Wojtyline obale Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Split. Ankica Ravlić kazala je kako je poetsko-likovna mapa spomen na treći Papin pohod Hrvatskoj, koju je Papa tako nesebično obasuo ljubavlju i pobožnošću. Ona je svojevrsna zavjetna zbirka zahvale za život papi Wojtyli, to je zbirka duha, vjere i nade koja duboko pjesnički i slikarski prati Wojtylu. Zoran Vukman, predstavljajući mapu, istaknuo je kako ona u sebi nosi snažno umjetničko i duhovno jedinstvo Galića i Botterija Dinija, koji su se našli na obali unutarnjega, našli su se na žalu gdje poziva Petra i ostale učenike. Slikar i poeta su u dijalogu, tvoreći tako dubok i jedinstven umjetnički izričaj ukorijenjen u vjeri u Boga. Pjesnik Miljenko Galić svojim je interpretacijama otkrio dio umjetničkoga blaga koji krije mapa, a uz čestitke za plodno djelovanje Matice hrvatske, Josip Botteri Dini, predsjednik splitskih matičara zaželio je da Ogranak Matice hrvatske Makarska i dalje, kao i do sada, uspješno razvija umjetničku i duhovnu baštinu ovoga kraja.

U okviru Dana Matice hrvatske i u povodu 126. godišnjice osnutka makarskog Ogranka, u hotelu Meteor predstavljena je 11. lipnja knjiga Zavičajne uspomene autora prof. Petra Puharića, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Makarska. U prepunoj kongresnoj dvorani o knjizi su govorili Ankica Ravlić, predsjednica makarskoga Ogranka, Pavao Despot, recenzent i Petar Puharić, istaknuti povjesničar. Knjiga je zamišljena kao trilogija, a njezin je prvi dio svojevrstan makarski biografski leksikon. Autor je pozorno bilježio događaje i ljude i u knjigu utkao pedeset i šest zavičajnih tema i šezdeset i šest slika koje ilustriraju staru Makarsku zajedno s generacijama 19. i 20. stoljeća. Zavičajnim je temama prof. Puharić nastojao sačuvati uspomenu na romantičnu Makarsku, njezine starosjedioce i pridošlice te skromnu, ali skladnu gradsku arhitekturu. Predstavljanje je bilo praćeno dalmatinskom pjesmom klape Adrion te čitanjem pojedinih ulomaka Zavičajnih uspomena.

Knjiga Čuvari bleiburške uspomene autora Josipa Jurčevića, Brune Esih i Bože Vukušića predstavljena je 18. lipnja u Gradskoj vijećnici, pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva u organizaciji makarskoga Ogranka. Knjigu su, uz predsjednicu makarskog Ogranka, predstavili autori, a izabrane dijelove iz knjige čitala je Ivanka Krivić.

Ogranak Matice hrvatske Makarska organizirao je predstavljanje knjige Zorana Vukmana Hrvatska ni crvena ni crna. O Zoranu Vukmanu i toj njegovoj knjizi, osobito simbolici i značenju samog naslova, govorili su Ankica Ravlić, don Josip Čubelić i Josip Botteri Dini, predsjednik splitskoga Ogranka Matice hrvatske.

Metković

slika

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković u Gradskom kulturnom središtu Metković 24. lipnja otvorena je, u povodu 125. obljetnice osnutka Ogranka, izložba likovnih radova akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana. Izložbu su otvorili Ivo Gabrić, predsjednik Ogranka, fra Jozo Pejić, profesor širokobriješke Galerije i fra Vendelin Karačić.

Mostar

slika

Izašao je dvadeset i sedmi broj časopisa »Motrišta«, glasila Ogranka Matice hrvatske Mostar. Glavni je urednik časopisa Jago Musa.

U Hrvatskome domu Herceg Kosača u Mostaru 1. srpnja predstavljena je prva knjiga iz niza Priroda Bosne i Hercegovine sarajevskoga botaničara dr. Čedomila Šilića Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje. Knjigu su predstavili prof. dr. Jakov Pehar, fra Petar Kerasić, prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka te sam autor. U glazbenom dijelu programa nastupila je Mihaela Obradović, flautistica.

Ogranak Matice hrvatske Mostar organizirat će u listopadu u Mostaru okrugli stol o položaju hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini. Na okrugli će stol biti pozvani najugledniji poznavatelji hrvatskoga jezika, a pripreme su već počele.

Murter

slika

Dvadeset i sedmoga lipnja održana je osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske Murter, čime se, nakon više od trideset godina, ostvario davni san nekolicine tadašnjih murterskih studenata, a danas sveučilišnih profesora i stručnjaka raznih zanimanja. Osim članova Inicijativnoga odbora skupštini su prisustvovali Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, Marko Menđušić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Šibenik i Josip Luketa, predsjednik, rekao je u pozdravnoj riječi Stjepan Sučić, »njihovo masovnije osnivanje dogodilo se pedesetih godina kako bi se knjigom održao hrvatski identitet.« Godine 1971, kada se stropoštao strašan malj Karađorđeva, Matica je brojila pedeset i šest ogranaka. Tada je uz njega, kao prvooptuženoga, drugooptuženi bio upravo Murteranin, danas poznati liječnik Veljko Božikov. Izrazivši veliku radost zbog osnivanja Ogranka Matice hrvatske Murter Stjepan Sučić čestitao je Murteranima na impresivnu broju članova već na samom početku. Za predsjednika murterskog Ogranka izabran je Miljenko Mitrov, dopredsjednika Ivan Skračić, a za tajnika Kristijan Juran.

Našice

Dragutin Feletar i Tomislav Đurić predstavili su, u organizaciji našičkoga Ogranka Matice hrvatske i Udruge za hrvatsku povjesnicu, knjigu Stari gradovi, dvorci i crkve Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema, u kojoj su objedinili putopisno-znanstvena istraživanja ovdašnjih starih građevina. U knjizi su opisali oko petsto i četrdeset lokaliteta na području sto i sedamdeset gradova i sela, među kojima itekako mnogo iz našičkoga kraja, koje su smatrali iznimno vrijednima u graditeljskom i historiografskom smislu. U knjigu su uvrštene građevine od razdoblja predromanike, preko renesanse, gotike i baroka sve do modernih, a uz svaku građevinu dali su i kratku monografsku skicu mjesta na kojem se nalazi.

Nova Gradiška

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška 24. lipnja održana je dvanaesta svečanost dodjele nagrada — knjiga, najnovijih izdanja Ogranka najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola Nove Gradiške i okolice. Predsjedništvo novogradiškoga Ogranka, u prisutnosti roditelja učenika i medija nagradilo je Anitu Akmačić, Irenu Akmačić, Tibora Čolovića, Tomislava Dokuzovića, Jasnu Guberović, Karolinu Krolo, Marinu Kunf, Silviju Pećnjak, Sandru Radić, Martinu Romić, Karla Starčevića, Filipa Štampf, Mateu Veucer i Luku Zoričića.

Novi Marof

U okviru obilježavanja Dana grada Ogranak Matice hrvatske Novi Marof u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika iz Varaždina organizirao je u prostoru Osnovne škole izložbu radova svojih članova likovnih umjetnika.

Novska

slika

U biblioteci Ogranka Matice hrvatske Novska Zavičajni pisci izašao je zbornik Slavko Batušić (1902-1979). Zbornik sadrži radove sa stručnog skupa, koji je u povodu stote obljetnice rođenja Slavka Batušića održan 12. lipnja 2002. u Novskoj. Urednik je zbornika Duško Lončar.

Osijek

slika

Ogranak Matice hrvatske Osijek objavio je knjigu Victora von Reisnera Sjećanje na Slavoniju, koju je s njemačkoga preveo Vlado Obad.

Ozalj

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Ozalj i Književnoga kruga Karlovac izašla je knjiga pjesama Sonetni triptih Jasenke Stančić.

slika

Petrinja

slika

Trećega srpnja u maloj dvorani Hrvatskoga doma u Petrinji Ogranak Matice hrvatske Petrinja predstavio je knjigu Betty, prema tekstu Ljubice Šubić, majke petrinjske srednjoškolske djevojčice, koju je hicima iz automata usmrtio Srđan Mlađan — Sisački monstrum. Knjigu su predstavili Davor Salopek, predsjednik petrinjskoga Ogranka, prof. Gordana Olah, prof. Božica Vuić, recenzentica knjige i autorica Ljubica Šubić.

Podstrana

Dvadeset i sedmoga lipnja u Vili Cindro u Strožancu smotrom dalmatinskih klapa započeli su Dani Matice hrvatske Podstrana. U krasnom ambijentu ljetnikovca obitelji Cindro, zaštićenom spomeniku kulture, brojni posjetitelji mogli su uživati u zvucima dalmatinskoga kulturnog nasljeđa. Po izboru Ljube Stipišića Delmate nastupili su ženska klapa Ješka iz Strožanca, muška klapa Vokalisti Salone iz Solina, ženska klapa Putalj iz Kaštel Sućurca, muška klapa sv. Luka iz Otoka pored Sinja i klapa Chorus Cantares iz Vranjica. Zvuci Dalmacije kroz oleandre i palme stizali su do mora i stvorili nezaboravan ugođaj, koji je oduševio slušatelje. Pozdravnu riječ uputio je dopredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, a Zlatko Juras, predsjednik Matice hrvatske Podstrana, svim je klapama uručio prigodne darove te najavio sljedeća događanja. Već 11. srpnja u okviru Dana Matice hrvatske nastupit će Augustin Šimat, daroviti mladi pijanist, uz izložbu članova LU Ante Kaštelančić iz Podstrane bit će predstavljena knjiga poezije Stipana Medvidovića Tragovi vremena te prodajna izložba knjiga Matice hrvatske.

Izašao je šesti broj »Podstranske revije«, polugodišnjaka za kulturu i društvena pitanja što ga izdaje Ogranak Matice hrvatske Podstrana.

Rijeka

Na Književnoj tribini Ogranka Matice hrvatske Rijeka, koja je održana 2. srpnja u prostorijama riječkoga Ogranka, predstavljena je mitska epska povjestica Dragutina Šipeka Borba bogova. Djelo su predstavili prof. Stanislav Gilić i Dragutin Šipek, a odabrane dijelove teksta čitala je Višnja Deković.

Senj

U Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju predstavljena je knjiga Po(r)uke autora mr. Mirka Raguža u kojoj su sakupljeni tekstovi objavljivani u mjesečniku »Vila Velebita«, koji je izlazio od 1992. nakon početka Domovinskoga rata do 2000. Knjigu je predstavio dr. Ante Bežen, rekavši kako je ta knjiga ozbiljna kronologija zbivanja u gradu, o njegovim važnim ljudima, a ujedno i gospodarska, kulturna te sportska kronika toga vremena. U knjizi su objavljeni najbolji Raguževi tekstovi iz mjesečnika, među kojima su intervjui s poznatim Senjanima, primjerice akademikom Milanom Mogušem, razgovori s političarima, opisi brojnih institucija te spomenika kulture grada tu su i tekstovi o obnovi senjske biskupije i petstotoj obljetnici tiskarstva. Posebno je popraćeno senjsko školstvo u kojem je autor aktivan već četrdeset i jednu godinu. Dijelove teksta iz knjige čitala je Katarina Ostrman, a sam autor naglasio je da će djelo dobro doći i onima koji o Senju znaju mnogo, ali i mladima za desetak godina, koji će na taj način o gradu i njegovoj okolici naučiti mnogo više. Pritom je zahvalio izdavačima, Ogranku Matice hrvatske Senj, posebice Anti Vrhovcu, tajniku Ogranka, i hrvatskim grafičarima.

Slunj

Polaganjem vijenaca pokraj spomen-obilježja u Šajfarovu Gaju pokraj Lađevaca Ogranak Matice hrvatske Slunj obilježio je 59. obljetnicu stradanja pedeset i jedne civilne žrtve Drugoga svjetskog rata. Vijence su položili Ivan Mateša, predsjednik slunjskoga Ogranka Matice hrvatske te Ivan Bogović i Frano Vučer, slunjski čelnici, a svetu misu zadušnicu predvodio je vlč. Josip Štefančić, lađevačko-furjanski župnik.

Split

Ogranak Matice hrvatske Split organizirao je 26. lipnja u dvorani Nadbiskupijskoga sjemeništa predavanje dr. Branimira Lukšića pod naslovom Fašizam i antifašizam — jučer i danas.

Stolac

U stolačkom motelu Vila Ragusa 25. lipnja Ogranak Matice hrvatske Stolac organizirao je predstavljanje knjige Četnički zločini u Bosni i Hercegovini dr. Zdravka Dizdara. Uz autora o značenju i vrijednosti knjige govorili su dr. Mirko Valentić i don Ivica Puljić.

Šibenik

Apartman 12 naslov je knjige Jadranke Cigelj, koja je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske 17. lipnja predstavljena u Katoličkom domu u Šibeniku. Autorica u knjizi opisuje svoje zatočeničke dane u logoru Omarska tijekom 1992, piše o zlostavljanju zatočenika, mučenjima i silovanjima. Predstavili su je Karmela Caparin, Adela Bišćan i Jadranka Cigelj.

Varaždinske Toplice

Tridesetoga lipnja u Gradskoj vijećnici baroknoga zdanja staroga grada održana je redovna Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice. Hrvatsku himnu odsvirao je tamburaški sastav učenika Slavena Pokosa Plavi jorgovani. Skupštinu je pozdravio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, i čestitao na postignutim uspjesima, osobito na manifestaciji Kukuljevićevi dani, koja okupljaju znanstvenike čiji su radovi objavljeni u Zborniku Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, kao i na Sijelu Matice hrvatske, te je predložio da se toplički Ogranak predstavi u Središnjici i organizira Dan Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama. Pročitani su pozdravi gospođa Sinde Grobelšek i Carmen David Kukuljević Sakcinski, praunuke Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, iz Londona. Skupština je raspravila i jednoglasno prihvatila izvješća predsjednice, tajnice i Nadzornoga odbora te nakon glasovanja za predsjednicu jednoglasno izabrala Boženu Filipan, za potpredsjednika Dragu Ilića, za tajnicu Anu Červek, članovi su predsjedništva Andrija Jagečić i Stjepan Juranić. U Nadzorni odbor izabrani su Ružica Erić, Marija Koračević, i Vladimir Stipetić. Članovima Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice darovani su primjerci Zbornika.

U povodu Dana državnosti Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice darovao je knjige iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti svim učenicima i studentima koji su sudjelovali u programima topličkoga Ogranka. Na prigodnoj glazbeno-književnoj priredbi koncert su održala braća prof. Tomislav i Davor Ratković te tamburaški sastav Plavi jorgovani.

Valpovo

slika

Dio djelatnosti Ogranka Matice hrvatske Valpovo jest i izdavačka djelatnost, čiji je pak važan segment Valpovački godišnjak. Novi, osmi broj, izašao je iz tiska, kao i svih prošlih godina, potkraj lipnja i predstavljen je 27. lipnja u kapelici valpovačkog dvorca Prandau-Norman u okviru Ljeta valpovačkog, najveće i najvažnije kulturne manifestacije Valpovštine. Valpovački godišnjak na dvjesto dvadeset i četiri stranice donosi četrdesetak članaka razvrstanih u jedanaest rubrika i ilustriranih sa šezdesetak fotografija i ilustracija. Naslovi koji će zainteresirati čitatelje su Zaboravljeni valpovački barun Karlo Prandau — vrijedan glazbenik i skladatelj, Katančić i Valpovo u njegovo doba, Lokalni govori na području Valpovštine, Tragom rimskog Iovallia, Valpovačke toplice, Crveni križ Valpovštine kroz povijest, Kako je nastao toponim Valpovo... Godišnjak donosi radove koji osvjetljavaju neke do sada nepoznate ili manje istražene vrijednosti kulturno-povijesne baštine. Pored toga tu su i stalne rubrike kojima se prate kulturna, sportska i ostala zbivanja u Valpovštini. Posebno treba istaknuti zavidan broj autora priloga, od kojih su više od polovice mladi ljudi i oni koje se javljaju prvi put, što je ohrabrujuće i jamstvo kontinuiranu izlaženju Valpovačkog godišnjaka. Glavni je urednik Stjepan Najman, a u uredništvu su Mila Bungić, prof. Ivan Tonković i Vladimir Vazdar.

Vela Luka

U Veloj Luci održana je izborna skupština na kojoj je za novu predsjednicu Ogranka Matice hrvatske Vela Luka izabrana Mirjana Žuvela, nastavnica u Osnovnoj školi Vela Luka. Za tajnika je izabran Tonči Surjan, a za blagajnika Branko Joković.

Virovitica

slika

Ogranak Matice hrvatske Virovitica i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica predstavili su 27. lipnja, u velikoj izložbenoj dvorani Gradskoga muzeja, knjigu znamenitoga Virovitičanina, hrvatskoga filozofa Stjepana Zimmermanna Humanizam i totalitarizam, koja je izašla u nakladi Ogranka Matice hrvatske Virovitica i zbornik radova Život i djelo Stjepana Zimmermanna, objavljena u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Humanizam i totalitarizam sadrži dva vrlo važna teksta; u prvom dijelu knjige nalaze se autobiografske bilješke iz doba rata i poslije Drugoga svjetskog rata u kojima Zimmermann donosi znanstvena i kulturna svjedočanstva u doba obaju totalitaristička režima, njemačko-ustaškog i komunističkog. O tome da je autor u vrijeme ustaškog režima spašavao Srbe, komuniste i Židove, da bi ga na koncu neki od tih ljudi 1946. godine osudili. Drugi tekst znanstvenoga je karaktera, u kojemu autor prvi put iznosi svoj nauk o duši, pred čijom pozadinom postaje razumljiva i njegova teorija spoznaje. U predstavljanju knjiga sudjelovali su dr. sc. Mihaela Girardi-Karšulin, dr. sc. Stipe Kutleša, dr. sc. Željko Pavić, dr. sc. Josip Oslić i mr. sc. Krešimir Regan, a o Stjepanu Zimmermannu govorio je pater Bonaventura Duda. Pod ravnanjem Nenada Koržineka nekoliko prigodnih pjesama otpjevao je virovitički pjevački zbor HPD Rodoljub.

Zadar

U Gradskoj knjižnici Zadar 18. lipnja zadarski Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica Zadar predstavili su knjigu Otok o kome sanjašSenke Župan. Riječ je o ljubavnom romanu, prožetu rodoljubljem i svim patnjama i radostima koje ono nosi, koji su predstavili akademik Josip Pečarić, prof. dr. Stijepo Obad i dr. sc. Vanda Babić. »Kada o Boki s toliko žara piše Bokelj sasvim je razumljiva i opravdana tolika zanesenost, no kada o Boki piše Zadranka i kada u njoj zrcali sve radosti i sve tuge življenja, onda moramo s pouzdanjem prihvatiti da je bokokotorska povijest i kultura bogati dio cjelokupne hrvatske baštine«, rekla je u uvodnom dijelu predstavljanja Vanda Babić. »Tragičnost je sadržana u ljubavnoj priči, u nesreći, u gubitku, upravo sve ono što se dogodilo Boki i Bokeljanima, koje je povijest nemilosrdo šibala i na kraju ostavila iza vrata vlastite im Domovine.« Ulomke iz knjige čitala je Tamara Šoletić, glumica KLZ, a pjesmom je uljepšala predstavljanje ženska klapa Citadela. Dio prihoda od prodaje knjige namijenjen je obnovi crkvice sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg-Novom.

U prostorijama Župe Srca Isusova 24. lipnja u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske Split i Zadar te Hrvatskoga kulturnog društva Napredak — Podružnica Zadar predstavljena je knjiga pjesama Miljenka Galića iz Drniša pod naslovom Wojtyiline obale i grafičke mape, nadahnute tom zbirkom pjesama, nastale kistom Josipa Botterija Dinija, predsjednika splitskoga Ogranka. Knjigu je predstavio fra Andrija Krivokapić, a grafičku mapu akademski slikar Ivan Zelić. Voditelj programa bio je prof. dr. sc. Stijepo Obad.

Zenica

Dvadesetoga lipnja u Hrvatskom domu Kralj Tomislav Ogranak Matice hrvatske Zenica i HKD Napredak Zenica predstavili su zbirku pjesama Na oltaru ljepote fra Ivana Kramara. Pored domaćina predstavljanja, Ferde Bošnjaka, predsjednika zeničkoga Ogranka, o zbirci su govorili fra Ivan Kramar, Adrijana Frljić, urednica knjiga, i Ozrenka Fišić, ilustratorica.

U sklopu manifestacije Dani hrvatske kulture u Sarajevu, koju organizira Veleposlanstvo Republike Hrvatske u organizaciji zeničkoga Ogranka i HKD Napredak Zenica predstavljena je zbirka pjesama I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji Drage Štambuka, dobitnika ovogodišnje nagrade Slobodne Dalmacije Jure Kaštelan. Zbirku su uz autora predstavili Ferdo Bošnjak, prof. Mislav Kukuoča, ataše za kulturu pri Veleposlanstvu RH u Sarajevu, i Radovan Marušić, dopredsjednik HKD Napredak.

A. Č.-K.

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak