Vijenac 244

Film

FILMSKA ČETVRT

Hrvatska: Pedeset godina Pule

FILMSKA ČETVRT

Hrvatska: Pedeset godina Pule

slika

Pula Pedeseto jubilarno izdanje Filmskog festivala u Puli (19-24. srpnja) obilježit će čak osam hrvatskih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade — Zlatne arene. To su Konjanik Branka Ivande, Tu Zrinka Ogreste, Svjedoci Vinka Brešana, Onaj koji će ostati neprimijećen Zvonimira Jurića, Infekcija Krste Papića, Ispod crte Petra Krelje, Svjetsko čudovište Gorana Rušinovića i Doktor ludosti Fadila Hadžića. Također, bit će prikazane i tri koprodukcije, Jeruzalem i Milost mora Jakova Sedlara, te Ledina Ljubiše Samardžića. U retrospektivi će se nizati najvažniji filmovi kinematografije bivše Jugoslavije čije je festivalsko središte do 1990. bila upravo Pula. Naposljetku, filmovima u međunarodnom dijelu programu poveznica je glazba, dok je predsjednik festivalskoga žirija češki sineast Jirí Menzel.

U kinima: Nepobjedivi Waltera Hilla

slika

Zagreb Uobičajeno zatišje u hrvatskim kinodvoranama polovicom srpnja ove će godine izostati. Naime, premijerno se počinje prikazivati nekoliko novih naslova, među kojima je i zatvorska drama Nepobjedivi Waltera Hilla. U središtu napete priče boksačka je zvijezda koja nakon utamničenja sudjeluje u ilegalnom natjecanju unutar zatvorskih zidova. U glavnim su ulogama Ving Rhames i Wesley Snipes. Drugi je novitet u domaćim kinima aktualni svjetski hit Prebrzi prežestoki Johna Singletona, akcijski spektakl o policajcima, kriminalcima i sportskim automobilima čija je zvijezda Paul Walker. Napokon, u Hrvatsku stiže i triler Swimfan Johna Polsona u kojem Jesse Bradford tumači darovita plivača progonjena suludom obožavateljicom.

TV premijere: Drama do drame

slika

Zagreb I u ljetnoj shemi Hrvatska televizija nastavlja emitirati premijerne naslove europskih kinematografija, kao i noviju produkciju američkoga neovisnog filma. Tako njemačka drama Oproštaj u režiji Jana Schüttea govori o posljednjim danima velikoga književnika Bertolta Brechta. U glavnoj je ulozi Josef Bierbichler, dok je film na rasporedu u subotu u 23 sata na Trećem programu HTV-a. U britanskoj drami Ladder of Swords Normana Hulla glavnu pak ulogu tumači Martin Shaw, a riječ je o cirkuskom majstoru kojeg policija sumnjiči za ubojstvo supruge (utorak, 15. srpnja, HTV 1, 23.05). Američka tragikomedija Who’s the Caboose Sama Sadera spoj je igranog i dokumentarnog filma u čijem su središtu studenti režije na njujorškoj Umjetničkoj akademiji (srijeda, 16. srpnja, HTV 1, 23.05).

Španjolska: Najbolji u Moskvi

slika

Madrid Međunarodni filmski festival u Moskvi nedavno je proslavio jubilej, i to dvadeset peti. Pobjednik Festivala održana od 20. do 29. lipnja španjolska je drama La Luz prodigiosa u režiji Miguela Hermose (Como un relampago). Snimljen prema scenariju Fernanda Maríasa, film govori o čovjeku koji se nakon niza desetljeća vraća u rodno mjesto, gdje je u ranoj mladosti tijekom Španjolskog građanskog rata spasio život jednom od republikanskih boraca za kojega poslije dozna da je slavni Federico Garcia Lorca. Središnji lik tumači Alfredo Landa (Los Santos inocentes), dok su mu glumački partneri Nino Manfredi i Kity Manver.

SAD: Gentleman Connery

slika

Los Angeles Ove su godine u Hollywoodu pravi hit ekranizacije popularnih stripova. No, u odnosu na dosadašnje blockbustere temeljene na naslovima tvrtke Marvel Comics iz 1960-ih, akcijski je spektakl The League of Extraordinary Gentlemen prilagodba kultnog strip-romana Alana Moorea i Kevina O’Neilla. Riječ je o akcijskoj ekstravaganci o nekolicini slavnih imena 19. stoljeća koji se u viktorijanskom Londonu bore protiv zagonetnoga Fantoma. Glavnoga junaka Allana Quatermaina glumi oskarovac Sean Connery, pri čemu mu pomažu Peta Wilson, Stuart Townsend i Shane West. Film je režirao Stephen Norrington (Blade), a 110 milijuna dolara vrijedan spektakl u američka kina stiže 11. srpnja.

Knjiga: Filmske šezdesete

slika

Paul Monaco, The Sixties: 1960-1969, University of California Press, 2003. Jedno od najvažnijih desetljeća u povijesti američke i svjetske kinematografije svakako su 1960-e. Psiho, Goli u sedlu, Divlja horda, 2001: Odiseja u svemiru 2001 i Ponoćni kauboj tek su neki od naslova kojima Paul Monaco u svojoj izvrsno ocijenjenoj publikaciji pridaje veliko društveno i umjetničko značenje u godinama koje su obilježile političke razmirice, proturatni skupovi i — borba za građanska prava.

Internet: Cyber Pula

slika

http://www.pulafilmfestival.hr Pedeset godina održavanja Filmskog festivala u Puli popratila je i veoma informativna i pregledna službena web-stranica s nizom pojedinosti o programu i popratnim zbivanjima. Nedostaje tek bogatija fotogalerija.

Boško Picula

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak