Vijenac 244

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Herzog & de Meuron u Pekingu

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Herzog & de Meuron u Pekingu

slika

Olimpijski stadion u Pekingu, glavno poprište Olimpijskih igara 2008, na kojem će se osim niza sportskih natjecanja (atletika) održati i svečanosti otvaranja te zatvaranja Igara, sagradit će se prema zamisli poznatih švicarskih arhitekata Herzoga i de Meurona, koji su prema odluci žirija (čiji su članovi bili i Jean Nouvel, Rem Koolhaas te Dominique Perrault) odnijeli pobjedu između četrnaest finalista međunarodnog natječaja. Novi budući landmark kineske prijestolnice strukturom i izgledom neobično asocira na golemo gnijezdo. Pozicioniran na brdu usred zone olimpijskih borilišta, stadion će moći primiti više od sto tisuća gledatelja. Konstrukcija, fasada i pomični krov čine jedinstvenu mrežu s ispunama od negorivih elemenata, što zajedno oblikuju školjku unutar koje je prostrana arena s kontinuiranim tribinama na tri razine, povezanim stubištima inkorporiranim u fasadu. Prezentirajući taj novi tip stadiona, ekipiran svim potrebnim tehničkim i funkcionalnim rješenjima, autori su izjavili kako im je namjera bila distancirati se od uobičajenih tehnokratskih modela s arhitekturom kojom dominiraju čuda tehnike — pomični elementi i digitalni skrinovi, jer ljudi su arhitektura. Olimpijski stadion u Pekingu treći je stadion koji će projektirati švicarski arhitekti (nakon St. Jakob-Parka u Baselu i minhenske Allianz arene) i njihovo prvo kinesko ostvarenje.

Niemeyerov muzej u Curitibi

slika

Posljednje je realizirano ostvarenje Oscara Niemeyera (1907), još vrlo aktivnog pionira moderne arhitekture, rekonstrukcija građevine koju je izvorno dizajnirao 1967. u brazilskom gradu Curitibi, gdje je nekadašnju školu transformirao u izložbeni prostor. Projekt je od velikoga brazilskog arhitekta naručio Jaime Lerner, nekadašnji guverner regije Parana, u kojoj se nalazi grad Curitiba, i sadašnji predsjednik Međunarodne unije arhitekata (UIA). Postojeća građevina u obliku paralelopipeda, koju odlikuje povezanost interijera i eksterijera, proširena je prostorom za skulpture i velikoformatna umjetnička djela. NovoMuseu plijeni jednostavnošću arhitekture: građevina, impostirana na središnji pijedestal izrastao iz tla, kao da poput golema oka netremice promatra grad kroz stakleno pročelje s dijagonalnim rasterom okvira i mrežom od metalnih heksagona umetnutih u ustakljenje. U podzemlju ispod trga stvoren je magični izložbeni prostor, a ponad njega spiralna se rampa uspinje do elevirana ulaza u muzej. Kuća je postavljena iznad vode, važnog elementa brazilske, a napose Niemeyerove arhitekture, u čijoj se namreškanoj površini zrcali u bezbroj odraza. Pravokutni plan veličine 70x30 metara postavljen je na bazi veličine 10x20 metara, a novih dvje tisuće četvornih metara površine dogradnje jedini je gradski izložbeni prostor namijenjen suvremenoj umjetnosti.

Gehryju najviše kanadsko odličje

slika

Arhitekt Frank Gehry dobitnik je najvišega kanadskog odličja Kanadskog reda. Sedamdeset trogodišnji se Gehry još kao mladić s obitelji iz rodnoga Toronta preselio u južnu Kaliforniju, gdje se trajno nastanio, završio studije, a potom pokrenuo i vlastitu arhitektonsku praksu. Kada je 1947. unovačen u američku vojsku, izgubio je kanadsko državljanstvo, koje mu je vraćeno prošle godine na inicijativu premijera Chretiena. Odličje Kanadskoga reda osnovano je 1967. kao priznanje istaknutim Kanađanima za životno djelo, a imenovanja novih laureata događaju se dva puta godišnje, s time da u svakom trenutku ne smije biti više od 165 članova družbe Kanadskog reda. Gehry, koji je najslavniji po svom ostvarenju Guggenheimova muzeja u Bilbau, trenutno radi na brojnim projektima širom svijeta, poput vinarije zvane Le Clos Jordan u regiji Niagara, zatim renovacije lisabonske povijesne teatarske četvrti i proširenja Umjetničke galerije Ontarija.

Nouvelov projekt kazališta u Minneapolisu

slika

U Minneapolisu ovoga ljeta počinje gradnja impozantnog kompleksa Kazališta Guthrie s trima kazališnim scenama prema projektu francuskog arhitekta Jeana Nouvela. U doba kada mnoge američke države drastično režu proračune za kulturno-umjetničke programe, Minnesota je odobrila inicijalnih 25 milijuna dolara za pokretanje projekta čiji se ukupni troškovi procjenjuju na 125 milijuna dolara, a otvaranje kompleksa predviđeno je za 2005. godinu. Guthrie, osnovan 1963, jedan je od vodećih regionalnih teatara u Sjedinjenim Državama i središte kulturnoga života Minneapolisa i okolice, za čije je novo sjedište već osigurano od privatnih donatora 64,5 milijuna dolara. Novi će kompleks na lokaciji s pogledom na rijeku Mississipi, osim klasičnoga dramskog repertoara, osigurati više prostora za putujuće predstave, praizvedbe novih avangardnih djela i programe edukacije.

Vinko Penezić

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak