Vijenac 244

Film

Glumac iz sjene

Giovanni Ribisi

Izrazito suptilne konture Ribisi je podario i svom zanesenom, blijedom, svečano ozbiljnom karabinjeru u Tykwerovim Vratima neba

Glumac iz sjene

Giovanni Ribisi

Izrazito suptilne konture Ribisi je podario i svom zanesenom, blijedom, svečano ozbiljnom karabinjeru u Tykwerovim Vratima neba

Pospano-lukave oči, mlohav bezbrad profil, no i nestašan osmijeh porculanskoga viktorijanskog kupida — sve to podcrtano obveznim stavom izgubljene ranjive duše, koji zadržava neovisno o tome glumi li dopadljive dečke iz susjedstva ili prijeteće negativce, glavne su karakteristike mladog Amerikanca talijanskoga porijekla (rođena 17. prosinca 1974. u Los Angelesu) — punim imenom Antonino Giovanni Ribisi.

Iako je zvjezdanu orbitu probio manjom ulogom u Hanksovom That Thing You Do! te to potvrdio u Linklaterovoj Suburbia, miljenikom kritike postaje tek nakon iskazivanja u Spielbergovu Spašavanju vojnika Ryana (kao humani samopožrtvovni bolničar), čime se nametnuo kao jedan od vodećih glumaca svoje generacije. Ipak, on je i dotad stalno bio tu negdje, ponajprije gostujući u nebrojenim TV-showovima i serijalima (u pauzama čega se posvetio studiju glume), a od kojih su najpoznatija dva — onaj opasna tinejdžera obdarena električnim moćima u Dosjeima X, odnosno dražesna Phoebeina polubrata u planetarno popularnim Prijateljima.

Temeljito poradivši na svom talentu i na malom i na velikom ekranu, Ribisi je tako i dobitnik brojnih nagrada, između ostalih i one inicijalne — Star of Tomorrow, nakon koje je instantno zaživio svoj potencijal — pruživši snažne izvedbe u Nestali za 60 sekundi (kao problematični mlađi brat glavnog lika, kradljivac automobila Kip), te Vruća linija (u kojoj je kao Seth uistinu u top-formi; te usprkos ponekoj nekonzistentnosti lika pruža izrazito naenergiziranu izvedbu). Slijedi Raimijev Dar, u kojem je mladi Ribisi još jednom od potencijalno karikaturalnog lika — Buddyja Colea, načinio dirljiv, pamtljiv karakter emotivno poremećena mladića progonjenog morama; a izrazito suptilne konture podario je i svom zanesenom, blijedom, svečano ozbiljnom karabinjeru u Tykwerovim Vratima neba, za kojeg je na prošlogodišnjem Pula film festivalu dobio i nagradu Zlatne arene za najboljega glumca.

Posljednje smo ga mogli gledati na videu, u drami Pucanj u srce Agnieszke Holland, kao nesigurna brata osuđenika na smrt.

Kreator nezaboravnih persona, Ribisi pokazuje da nije samo trenutni holivudski hot stuff, nego istinski talent čije vrijeme neće samo tako proći.

Katarina Marić

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak