Vijenac 244

Matica hrvatska

Dvostruko veći

»Brdovečki zbornik 2003«, Matica hrvatska Zaprešić, 2003.

Dvostruko veći

»Brdovečki zbornik 2003«, Matica hrvatska Zaprešić, 2003.

U povodu dana općine Brdovec koji se obilježava 15. lipnja, iz tiska je izašao drugi po redu »Brdovečki zbornik«. Potaknuti vrlo dobrim prijemom prošlogodišnjeg izdanja u kojem su objavljeni radovi devetoro autora koji su pisali o povijesti i sadašnjosti općine Brdovec, uredništvo je ovogodišnjem izdanju pristupilo znatno ambicioznije, a rezultat toga je i dvostruko povećanje broja stranica (sad ih je preko tri stotine) te proširivanje sadržaja i kruga suradnika (30 autora iz najužeg brdovačkog područja). Kako to ističe u predgovoru urednik »Brdovečkog zbornika« Stjepan Laljak, dio zasluga za uspješnu realizaciju projekta pripada i Općini Brdovec, načelniku i Povjerenstvu za kulturu koji su pronašli sredstva za potporu projektu.

Dan općine Brdovec 2003. i deseta obljetnica njezina postojanja obilježena je nizom sportskih i kulturnih priredbi održanih od 30. svibnja do 20 lipnja. Ugođaj priredbi slikom je i riječju prenesen na prvim stranicama ovogodišnjeg »Zbornika«. Slijedi tekst načelnika općine Brdovec Mladena Debeljaka o djelovanju općine u proteklom desetljeću i opsežan rad o prirodnom kretanju stanovništva župe sv. Vida u Brdovcu 1672-1981. Ante Gabričevića. Nakon toga »Brdovečki zbornik« donosi dva teksta Stjepana Laljaka, koji osvježavaju sjećanje na narodne popijevke iz Javorja i Ključa koje je prikupio Vinko Žganec 1948, te kulturno-prosvjetni amaterizam i rad društva Tomislav u Savskom Marofu 1936.

Rubrika Obljetnice donosi tekstove kojima je obilježena 430. godišnjica Seljačke bune, 75. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ključ i stota obljetnica Hrvatskog pokreta iz 1903, zadnje godine banovanja zloglasnog bana Hedervaryja, protiv čije su se mađarizacije pobunili i stanovnici brdovečke općine. Narodnim žrtvama iz 1903. podignut je spomenik na brdovečkom groblju. Želeći istaknuti važnost tih događaja, za motiv na naslovnici uredništvo je izabralo fotografiju spomenika sa svježe položenim vijencima, što baš i nije najsretnija odluka jer naslovnica dijelom sugerira i ugođaj cijelog »Zbornika«, a općina Brdovec naprosto buja od života —u još uvijek očuvanoj prirodi tek 25 kilometara od Zagreba, prema popisu stanovništva iz 2001, živi preko 10 tisuća stanovnika — što je 17,4% više no prema popisu iz 1991.

Nakon tekstova o velikanima brdovečkog kraja, »Brdovečki zbornik« zaključuje rubrika Književni prilozi, koja je kao i prilog o skupnoj izložbi umjetnika općine Brdovec, novina u odnosu na prvi broj »Brdovečkog zbornika«.

Sandra Cekol

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak