Vijenac 244

Matica hrvatska

Bosanske sljedbe

Bosanske sljedbe

Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je 6. lipnja knjigu Franje Šanjeka Bosansko-humski krstjani u povijesnim vrelima (13-15. stoljeće), koja je izišla u nakladi izdavačke kuće Barbat. O knjizi su govorili Đuro Vidmarović, Ante Gulin i sam autor.

Šanjek se kao povjesničar medievist posvetio ustrajnu proučavanju srednjovjekovnih povijesnih izvora. Tako je i ova knjiga uspješan pokušaj da se javnosti pruže najadekvatniji izvori posvećeni problematici bosansko-humskih krstjana u razdoblju između 13. i 15. stoljeća. Svojim djelima Šanjek je već poznat domaćoj i svjetskoj javnosti. Njegova najnovija knjiga, kako je rečeno na njezinu predstvaljanju, vrijedan je prinos hrvatskoj povijesti i povijesti heterodoksno-dualističkih pokreta u srednjem vijeku. Kao zbirka svih relevantnih izvora, počiva na čvrstim temeljima te valorizira sve do tada ustanovljeno o toj problematici. Osim izvora različitih provenijencija, koje prate meritorna objašnjenja, autor donosi i sintezu povijesnoga razvoja crkve bosansko-humskih krstajana od pojave u 12. stoljeću do nestanka s propašću srednjovjekovne bosanske države. Donosi podatke i o hijerarhijskom uređenju crkve, kao i o njezinu utjecaju na društveni i politički život bosanske države. Za bolje snalaženje knjiga sadrži i pojmovnik heterodoksnih sljedbi te teoloških i liturgijskih pojmova.

Na samom kraju Franjo Šanjek istaknuo je kako je knjiga rezultat intelektualnog zajedništva i suradnje te zahvalio svim svojim suradnicima kao i izdavačkoj kući Barbat.

Draženka Vlahov

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak