Vijenac 244

Kazalište

TEATROSKOP

54. Dubrovačke ljetne igre

TEATROSKOP

54. Dubrovačke ljetne igre

slika

Svečanim otvaranjem, koje će režirati Ozren Prohić, tradicionalnoga datuma 10. srpnja otvorit će se i ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre. Ivica Kunčević odgovoran je za ovogodišnji dramski program Igara, koji je počeo i prije sama početka Tragedijom Hamleta u režiji Petera Brooka na Lokrumu, a nastavit će se odmah nakon otvaranja reprizama prošlogodišnje uspješnice Posjet stare dame. No, neće se dugo čekati ni na prvu od tri ovogodišnje premijere, jer Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje autorskoga dueta Nataša Rajković-Bobo Jelčić izlazi već 15. srpnja. Jelčić-Rajković ponovno rade na improvizacijskom principu koji ih je proslavio i odveo na svjetska gostovanja, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će ova Radionica... s mladim glumcima izgledati na Mrtvom zvonu u Dubrovniku. Za predstavu je izabrana ekipa u sastavu: Csilla Barath-Bastaić, Amar Bukvić, Luka Dragić, Petra Dugandžić, Nataša Janjić, Marko Makovčić, Jerko Marčić, Frano Mašković, Jelena Perčin, Antonija Stanišić i Dijana Vidušin. Najavljena repriza Ingropanih interesa izostat će s ovogodišnjega dramskog programa Igara, no Dubrovačka trilogija se još drži. Igre će ove godine ugostiti i Sirene Iva Vojnovića i Pometa Marina Držića Matka Sršena, produkcije Kazališta Marina Držića.

Sljedeća dubrovačka premijera održat će se 27. srpnja, bit će to Amfitrion, koji je Heinrich von Kleist napisao prema Moli#reu. U režiji Janusza Kice u Amfitrionu će na Boškovićevoj poljani igrati Sreten Mokrović, Goran Grgić, Alma Prica, Ljubomir Kerekeš, Damir Lončar, Biserka Ipša, Niko Kovač, Maro Martinović.

Treća i posljednja premijera 54. Dubrovačkih ljetnih igara bit će Držićev Grižula, jedno od najsloženijih i najheterogenijih Držićevih djela, koje često uspoređuju sa Shakespeareovim Snom ivanjske noći. Grižula će uposliti redatelja Paola Magellija i njegov uobičajeni suradnički tim: Željka Udovičić, Ljupčo Konstantinov, Hans Georg Schäfer, Leo Kulaš i Svetlana Vizintin. Naslovna uloga povjerena je Predragu Vušoviću, a ostale igraju Doris Šarić Kukuljica, Barbara Nola, Pjer Meničanin, Zrinka Cvitešić, Barbara Prpić, Milka Podrug Kokotović, Livio Badurina. Posljednja premijera ovogodišnjih Igara održat će se u Staroj bolnici.

Međunarodna dramska kolonija ITI

slika

Svakoga se srpnja u Motovunu okupe mladi glumci, dramatičari, dramaturzi i mentori kako bi u tjedan dana od teksta došli do koncertne izvedbe. Naziv te manifestacije u organizaciji Hrvatskog centra ITI-UNESCO jest Međunarodna dramska kolonija, i tu se zahtijeva reciprocitet pa se svake godine postavlja djelo domaćeg autora i djelo mlađeg dramatičara iz određene zemlje-partnera, što rezultira međusobnim upoznavanjem scena i fluktuacijom tekstova. Ovogodišnja kolonija, koju uz Hrvatski centar ITI-UNESCO organiziraju Finski ITI i zagrebačka Akademija dramske umjetnosti, traje od 7. do 13. srpnja i posljednjeg je dana najavljena prezentacija dva teksta: Ahiret ili ajde da se mi mrtvi koljemo Nine Nuić, autorice nagrađivanoga teksta Komšiluk naglavačke i Mobilni horor Finca Juhe Jokele.

49. Splitsko ljeto

slika

Splitsko ljeto tradicionalno se otvara operom, no i dramski je program jednako zastupljen i dojmljiv. Iako je intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu Milana Štrljića i umjetničkog ravnatelja Splitskog ljeta Petra Selema neugodno iznenadila odluka gradskih vlasti da se Vila Dalmacija više ne rabi kao kazališni prostor, kao i otkazivanje najavljivana gostovanja Čehovljeva Galeba u režiji Eimuntasa Nekrošiusa, dramski program gotovo polustoljetnog festivala još se drži. Zlatko Sviben, koji režira Euripidovu Alkestidu, našao je zamjenski prostor u zaleđu Splita, dok će Machiavellijeva Mandragola u režiji Krešimira Dolenčića igrati na Carrarinoj poljani, tradicionalnom splitskom izvođačkom prostoru.

Mandragolu, prvu modernu komediju europskoga teatra i najbolje komediografsko ostvarenje talijanske renesanse u Dolenčićevoj režiji i s glazbom Dragana Lukića Lvkyja, odigrat će na Carrarinoj poljani premijerno 24. srpnja Nenad Srdelić, Ratko Glavina, Milivoj Beader, Arijana Čulina, Ilija Zovko i Marija Škaričić.

Tugare — Dubrave strane ugostit će Alkestidu, u dramaturškoj obradi Lade Kaštelan i režiji Zlatka Svibena premijerno 11. kolovoza. Zanimljiv repertoarni izbor, najstariju sačuvanu Euripidovu dramu s iznenađujuće sretnim završetkom, odigrat će velik ansambl: Zoja Odak, Milan Pleština, Mustafa Nadarević, Ante Čedo Martinić, Edita Majić, Trpimir Jurkić, Mirko Kraljev, Tajana Jovanović, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrijana Vicković, Silvana Stanić, Elvis Bošnjak, Robert Kurbaša i drugi.

Ovogodišnje Splitsko ljeto u dramskom programu ima i reprize predstava Ptičice, Kate Kapuralica i Ja i moj mali kumpanjo pod vedrim nebom, ali i nekoliko gostovanja: Kazalište Mala scena odigrat će Stvar je u obliku u Podrumima Dioklecijanove palače, gdje će gostovati i Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora s komadom Debeljuškani u suknjicama, Teatar Gavran tj. Mladena Gavran izvest će Hotel Babilon u Galeriji umjetnina, dok će Carrarinu poljanu napuniti Ribarske svađe Primorskoga dramskog gledališča iz Nove Gorice i Romeo i Julija Glumačke družine Histrion.

Histrionsko ljeto

slika

Glumačka družina Histrion za ljetnu pozornicu na Opatovini priprema nastavak prošle godine započete tradicije nove kabaretske scene. Prošlogodišnji Zagreb kak Zagreb nasljedit će Lažna barunica, koju je prema modelu drame Noises off Mihaela Frayna napisao Ivan Kušan. U režiji toga kabareta okušat će se Vid Balog, koji u predstavi i glumi uz Maju Petrin, Adama Končića, Sanju Marin, Alena Šalinovića, Mariju Borić i Duška Zubalja.

Nastavak histrionskog ciklusa odrada i prilagodbi Shakespearea slijedi 26. srpnja premijerom Na Tri krala ili kako hoćete. I ovoga puta prijevod, obradu i kajkavizaciju potpisuje Vladimir Gerić, no sad je i redatelj. U predstavi će igrati Nataša Dorčić, Adam Končić, Ivan Glowatzky, Kristijan Potočki, Slavko Brankov, Dražen Čuček, Darija Knez, Franjo Kuhar, Ines Bojanić, i drugi. Histrioni i ove godine nastupaju diljem Hrvatske, ali i izvan nje jer najavljuju izvedbe u talijanskom Moliseu te u Tivtu i Kotoru.

Ulysses na Malom Brijunu

Treća sezona Teatra Ulysses Rade Šerbedžije i Borislava Vujčića dolazi sa dosad najvećim i najambicioznijim, pa i umjetnički najzahtjevnijim projektom. Izbor teksta, prema dramaturškom savjetu Vjerana Zuppe, pao je na naslov Jean Paul Marat, njegov progon i umorstvo kako ga predstavlja glumačka družina zavoda u Charentonu pod vodstvom gospodina de Sadea ili kraće i poznatije Marat/Sade njemačkoga dramatičara Petera Weissa. Jedan od ključnih tekstova dramaturgije dvadesetog stoljeća s biranim ansamblom koji je skupio Teatar Ulysses režirat će Lenka Udovički, no najvažnije je da će se u naslovnim ulogama pojaviti Rade Šerbedžija i Zlatko Vitez, prvi kao Marat, a drugi kao de Sade. Pored njih u ovom spektaklu na temu ludnice vlasti i vlasti u ludnici nastupit će i Dubravka Miletić, Aleksandar Cvjetković, Katarina Bistrović Darvaš, Jasna Bilušić, Lucija Šerbedžija, Mladen Vasary, Darko Rundek i drugi. Da bi lista imena bila potpuna, ne smije se zaboraviti ni da je kao koreograf potpisan Milko Šparemblek. Predstava već sad izaziva veliko zanimanje, no premijera je najavljena tek za 16. kolovoza.

Kako Teatar Ulysses nije uspio prošlogodišnju Medeju dovesti u Zagreb, najavljeno je da će se to dogoditi s predstavom Marat/Sade početkom rujna na histrionskoj pozornici na Opatovini.

Igor Ružić

Vijenac 244

244 - 10. srpnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak