Vijenac 243

Časopisi

Život zbirki

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, 2-4, Hrvatsko muzejsko društvo, ur. Nada Vrkljan-Križić, Zagreb, 2002.

Život zbirki

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, 2-4, Hrvatsko muzejsko društvo, ur. Nada Vrkljan-Križić, Zagreb, 2002.

Najnoviji broj ovoga stručnog časopisa, namijenjena ponajprije, kao što mu i podnaslov govori, muzealcima i konzervatorima, pojavio se u nešto izmijenjenom vizualnom obliku, ali i s novom urednicom i redakcijom, koja je slijedeći tradiciju svojih prethodnika i u ovom broju objavila niz zanimljivih priloga.

Sadržaj Vijesti podijeljen je u nekoliko većih cjelina, a na kraju svakoga teksta nalazi se kratak sažetak na engleskom jeziku. Uz nekoliko osvrta na izložbe i događanja u svijetu, kao što je prilog o vašingtonskim muzejima ili nedavno otvorenom Muzeju seksa u New Yorku, mogu se naći i osvrti na domaće izložbe, primjerice onu u Muzeju grada Zagreb Otpaci prošlosti, kojoj je namjera bila pratiti suvremene trendove izlaganja umjetničkih predmeta s tendencijom realizacije vizije živoga muzeja, u ovom slučaju primijenjeno na podmorske arheološke nalaze, te izložbu postavljenu u istoj instituciji, koja se bavila hrvatskom fotografijom na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Tu je i izložba Untrashed u Gliptoteci koju su organizirali ULUPUH i Hrvatsko društvo dizajnera, a na kojoj su predstavljeni odbijeni dizajnerski radovi, te izložba Here tomorrow u Muzeju suvremene umjetnosti, zamišljena kao svojevrsna mreža koja bi povezala kulturne ustanove i urbane prostore.

»Vijesti« donose i nekoliko stručnih priloga posvećenih razvoju staklarstva u Hrvatskoj do 19. stoljeća, obnovljenoj suradnji slovenskih i hrvatskih etnologa konzervatora, Žumberku od prapovijesti do kasne antike i arheološkoj baštini Kijeva.

Nastavljena je i tradicija objavljivanja članaka o zaštiti i restauraciji građe, pa se tako u ovome broju može naći prilog o čišćenju, zaštiti i održavanju umjetničkih predmeta i starina od kositra i njegovih slitina. Prikazane su i neke stručne publikacije, a u tekstu Uloga muzeja u 21. stoljeću dan je osvrt na novi Etički kodeks za muzeje koji je izišao u Velikoj Britaniji, sa svrhom da se o toj temi očituju i naši stručnjaci. Na kraju se može pronaći i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja muzejske dokumentacije o muzejskoj građi koji je donijelo Ministarstvo kulture te reakcije na njega iz kuta struke.

Stranice »Vijesti« dostupne su i na elektroničkim medijima, na stranicama Hrvatskog muzejskog društva www.hrmud.hr

Antonija Vranić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak