Vijenac 243

Glazba

CD pop: Shirley Bassey, Contemporary Classics, Artful Records / Snapper Music

Vjernim poklonicima

CD pop: Shirley Bassey, Contemporary Classics, Artful Records / Snapper Music

Vjernim poklonicima

Koja se od pjevačkih zvijezda može pohvaliti sa čak tri naslovne pjeme filmova o Jamesu Bondu? Dakako samo Shirley Bassey, ljubimica poprilično šarolike slušateljske publike, čiji će glas intenzivne interpretacije u temama iz Goldfingera (1964), Diamonds Are Forever (1971) i Moonrakera (1979), prepoznati i gotovo potpuni glazbeni laik.

Ova kompilacija zapravo je proširena verzija koncertnog albuma pod naslovom A Birthday Collection, snimljena prigodom proslave Shirleyna šezdesetoga rođendana te nominirana za nagradu Grammy. Ovo kompletno izdanje oduševit će vjerne poklonike, kojima highlights izvornika jednostavno nisu dovoljni. Čarobna privlačnost cijeloga koncerta, čije su videoizdanje domaći gledatelji mogli vidjeti i na televiziji, u potpunosti je dokazao da je Shirley Bassey, zapravo, rođeni izvođač uživo. To nimalo ne začuđuje, ako znamo da je karijeru započela u putujućim show-programima i kabaretu.

Jedna od najpopularnijih britanskih pjevačica druge polovice 20. stoljeća, potpuno u skladu sa svojim karakterom, uvijek je plijenila vatrenošću izvedbe, dramatičnim hitovima, ali i pojavnošću. Ne osobito poznata kao samozatajna — ljubiteljica atraktivnih, glamuroznih haljina, uvijek spremna pokazati noge, pa čak i više, prihvaćana je kao idealan materijal za format nastupa uživo.

Dvadeset i četiri skladbe okupljene na ovome dvostrukom CD-izdanju upravo to i dokazuju. Od čuvenih tema iz filmova o Bondu, preko standarda do obrade skladbi Beatlesa, ovaj zvučni zapis otkriva barem dio razloga zbog kojih je Shirley Bassey omiljena u mnogo širem rasponu publike negoli bismo to očekivali na prvi pogled. Rasprodano gledalište od četiri i pol tisuće mjesta, poseban povod, ljetno doba i repertoar koji je dostojno zastupio sva razdoblja Shirleyne karijere bili su dobra podloga za nadahnut nastup.

Tijekom koncerta Bassey se kreće vrlo širokim rasponom raspoloženja — od autoritativnosti klasika Bye Bye Blackbird, S’Wonderful i Lady Is A Tramp, snažne i zajedljive I Wish You Love, preko beat-balade I Want To Know What Love Is, pa do zabavne Big Spender i duhovite Kiss Me, Honey Honey. Nadalje, njezine izvedbe Harrisonove Something, Nelsonove Crazy i Hey Jude Beatlesa, u ovim su izvedbama uživo zazvučale čak dramatičnije, emotivnije i razigranije negoli na njezinim hit-singlicama.

Igra svjetla i sjene

Bez obzira koje izdanje ove vrsne pjevačice najbolje odgovara slušateljevu uhu — Bassey the Belter, The Tigress of Tiger Bay ili Dame Shirley, kako su je poprilično različito nazivali njezini ljubitelji, činjenica je da na ovoj kolekciji Bassey uspijeva svoj tradicionalno snažan, oštar i beskompromisan interpretacijski stil potpuno staviti u funkciju skladbi te ostaviti dovoljno mjesta za igru svjetla i sjene, kao i povremenih finih valera.

Kada krene furiozni finale I Am What I Am dvadesetočlanog orkestra, koji je publika dočekala na nogama, slušateljima ove kompilacije koji su očekivali korektan zapis, usprkos povremenu ostajanju bez daha i iritantnom pjevanju zajedno s publikom, postat će jasno da je riječ o vrlo dobrome uratku.

Velimir Cindrić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak