Vijenac 243

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Tykwerova Vrata neba

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Tykwerova Vrata neba

slika

Zagreb U sljedeća dva tjedna u domaće kinodvorane stižu žanrovski poprilično različiti filmovi. Prva je među njima hvaljena drama Vrata neba (Heaven) njemačkog redatelja Toma Tykwera, prikazana na prošlogodišnjoj Puli. U priči o ženi koja istražuje umorstvo supruga nastupaju Cate Blanchett i Giovanni Ribisi. U Hrvatsku dolazi i komedija Raspad sistema Adama Shankmana sa Steveom Martinom i Queen Latifahom; akcijski triler Od kolijevke pa do groba Andrzeja Bartkowiaka s Jetom Lijem, te ratni spektakl Suze boga Sunca Antoinea Fuquae s Bruceom Willisom.

TV premijere: Grad izgubljene djece

slika

Zagreb Od televizijskih pak filmskih premijera treba izdvojiti francusku fantastičnu komediju Grad izgubljene djece autorskog dvojca Marca Caroa i Jean-Pierrea Jeuneta koja je nakon njihovog hita Delicatessen ponovno oduševila spojem vizualne ekstravagancije i bizarne priče o kradljivcu dječjih snova. U glavnim su ulogama Ron Perlman, Daniel Emilfork i Dominique Pinon, a film je na rasporedu u subotu 28. lipnja na Trećem programu HTV-a u 22. 15. Dan kasnije (nedjelja, 29. lipnja, HTV 1, 23. 00) prikazuje se kinesko-francuska drama Šangajska trijada proslavljenog Zhanga Yimoua, dok se HTV-ov termin art-filma nastavlja višestruko nagrađivanom izraelskom komedijom Yanini prijatelji redatelja Arika Kapluna (subota, 5. srpnja, HTV 3, 23. 00).

Hrvatska: Slučajna suputnica, Dora Fišter

slika

Zagreb U lipnju je završeno snimanje filma Slučajna suputnica, dugometražnog prvenca publicista i kolumnista tjednika Nacional Srećka Jurdane. Jurdana se bavi filmom dugi niz godina, a nedavno se odlučio i za režiju dugometražnog igranog filma. Slučajna suputnica je suvremena priča protkana ironijom o djevojci koja napušta roditeljski dom i na putovanju diljem Hrvatske doživljava niz pustolovina. Središnji lik interpretira Dora Fišter, kojoj je ovo prva glavna uloga na filmu, dok su joj partneri Zlatko Ožbolt, Cintya Ašperger i Edo Vujić. U jednoj se od epizoda pojavljuje i Ante Prkačin. Film je tijekom proljeća sniman na lokacijama u Zagrebu, Karlovcu i Opatiji, a uz Srećka Jurdanu koscenaristica je Draženka Polović.

Češka: 38. Karlovy Vary

slika

Karlovy Vary Od 4. do 12. srpnja u najfilmskijem od svih čeških gradova održava se 38. međunarodni filmski festival, jedna od najuglednijih godišnjih filmskih manifestacija u svijetu. Ove godine Karlovy Vary nude iznimno bogat program pri čemu se ističu retrospektive filmova japanskog redatelja Yasujira Ozua, zatim pregled estonske, litavske i latvijske kinematografije, te programi Horizons, Another View i East of the West. U službenoj konkurenciji igranih filmova boje domaćina brane češko-slovačka koprodukcija Kruté radosti u režiji Juraja Nvote — romantična drama o zbivanjima uoči Drugog svjetskog rata, te tragikomedija Pupendo Jana Hrebejka — o životu iza željezne zavjese, koja je ujedno i jedan od ovogodišnjih favorita.

SAD: Treći Terminator

slika

Los Angeles Favorit za naslov najgledanijeg filma u svjetskim kinima 2003. svakako je znanstveno-fantastični spektakl Terminator 3: Rise of the Machines koji 2. srpnja stiže u američke, a zatim i u brojne svjetske kinodvorane. Nakon što je prva dva nastavka režirao oskarovac James Cameron, treći je dio redateljsko djelo Jonathana Mostowa (Podmornica U-571). U filmu vrijednom čak 170 milijuna $ i računalno generiranom u Lucasovom ILM-u, robota T-800 koji u sadašnjosti spašava budućeg vođu čovječanstva, ponovno glumi Arnold Schwarzenegger. Novi je zlikovac, točnije zlikovka, Kristanna Loken kao supermoderni stroj za ubijanje T-X, dok ljudske likove tumače Nick Stahl i Claire Danes.

Knjiga: Gotovčeva monografija

slika

Aleksandar Battista Ilić, Diana Nenadić (urednici), Tomislav Gotovac, Hrvatski filmski savez, Muzej suvremene umjetnosti, 2003. Tomislav Gotovac, jedan od najpoznatijih hrvatskih filmaša i konceptualnih umjetnika, dobio je svoju monografiju. Sjajno izdanje dokumentirano nizom fotografija predstavlja Gotovca kao rijetko slojevitog autora čiji filmovi i performansi doista zaslužuju punu pozornost. Uz urednike izdanja Dianu Nenadić i Aleksandra Battistu Ilića, treba istaknuti autore tekstova Jerka Denegrija, Gorana Trbuljaka i Hrvoja Turkovića.

Internet: Filmski centar

http://www.filmski-centar.org I dok Filmski centar priprema nove projekcije za rujan, njegova službena web stranica služi kao izvrstan putokaz u rad Centra koji objedinjuje prikazivačku, predavačku, radioničku, nakladničku i izložbenu djelatnost.

Boško Picula

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak