Vijenac 243

Matica hrvatska

Tanajske ploče

Tanajske ploče

slika

Odjel za povijest Matice hrvatske i Znanstveno društvo za proučavanje podrijetla Hrvata 17. lipnja organizirali su tribinu Tanajske ploče europska osobnica Hrvata te su predstavili i odljeve tanajskih ploča. Pročelnik Odjela za povijest Matice hrvatske Gjuro Vidmarović istaknuo je kako svako novo vrelo i svaki novi dokument pruža povod novoj interpretaciji, pa tako i ovaj bosporski arheološki spomenik iz 2. stoljeća, koji su prije više od stotinu godina otkrili ruski arheolozi i čuvali u petrogradskom Ermitažu. Tanajske ploče, koje su u posljednjem desetljeću postale predmet brojnih rasprava i sučeljavanja teza o podrijetlu, zahtijevaju, kako je istaknuo Vidmarović, hladnokrvne i dobronamjerne istraživače, čije će rezultate trebati prihvatiti bili oni pozitivni ili negativni. Istaknuo je posebne zasluge hrvatske diplomacije, koja je omogućila izradu odljeva ploča koji će se od sada čuvati u Matici hrvatskoj.

Okupljene je u ime Matice hrvatske pozdravio i njezin predsjednik Igor Zidić, koji je istaknuo kako je Matica hrvatska ovim putem željela omogućiti da javnost vidi dokumente na kojima naše ime stoji zabilježeno već 1800 godina, kako bi saznali nešto o sebi, tko smo i što smo, odakle smo. Cilj Matice hrvatske jest prihvatiti ono što znanost utvrdi, rekao je Zidić.

Nedjeljko Kujundžić, predsjednik ZDPPH-a, istaknuo je predstavljanje tanajskih ploča kao rijedak događaj, na kojem je prikazana rodoslovnica hrvatskoga naroda, a Hido Biščević, bivši veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji, ispričao je kako su ploče otkrivene u Ermitažu i kako se došlo do njihovih odljeva koji se sada nalaze u MH.

Glasnogovornik ZDPPH-a Ivan Biondić istaknuo je Tanais kao prekretnicu u proučavanju hrvatske etnogeneze, prekretnicu u teoriji o iranskom podrijetlu Hrvata, koja je do sada bila proganjana, a u posljednje vrijeme potpomognuta je i biogenskom analizom. Gen je postao povjesnica i on će otkriti istinu, problem naše identifikacije.

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak