Vijenac 243

Mm

Kultura na internetu: www.jasotrin.com

Samozatajna zvijezda

Kultura na internetu: www.jasotrin.com

Samozatajna zvijezda

Svoj skorašnji izlazak iz stalnog solističkog angažmana u Baletu Deutschen Staatsooper Berlin Unter den Linden, JašOtrin, najuspješniji slovenski baletan i rado viđeni gost mnogobrojnih baletnih pozornica diljem svijeta, pa tako i one u zagrebačkom HNK, obilježio je pokretanjem svojih internetskih stranica. Potreba za pravovremenom i što je moguće potpunijom informacijom postaje neizostavni dio života svakog građanina civiliziranog svijeta koji će, suočen s novim imenon ili pojmom, potražiti podrobnije informacije na najpristupačniji način — putem interneta. Svjestan toga, te važnosti kvalitetne prezentacije, na većini zainteresiranih dostupnom mjestu mladi je baletni umjetnik uložio puno truda u oblikovanje svojih internetskih stranica koje su dostupne na čak četiri jezika: uz njegov materinji slovenski i uobičajeni engleski, tu su njemački te hrvatski jezik.

Pomnim izborom sadržaja, kako u pisanom tako i u slikovnom dijelu, Otrin je i na internetu iskazao onu istu osobnost koja karakterizira njegove baletne nastupe — svjestan svojih kvaliteta i vrijednosti, on je istovremeno cijepljen od narcisoidnosti koja se susreće kod nekih umjetnika. Nakon pozdrava dobrodošlice i izbora jezika na naslovnici, otvara se novi prozor te ulazimo u galeriju u kojoj je trinaest malih fotografija ispod kojih se nakon povećanja (za koje se otvara uvijek novi prozor) pojavljuje potpis koji uključuje: naziv baleta, Otrinovu ulogu, ime partnera/ice i koreografa te fotografa. Tako iscrpnom potpisu možda bi se moglo dodati ime pozornice i godina kad je snimljena fotografija, a brzinu ispisa podataka trebalo bi malo ubrzati.

Lijepo dizajnirani izbornik nudi pristup umjetnikovoj biografiji, otplesanom repertoaru (abecedni popis koreografa s kojima je surađivao i uloga u baletima), pruža mogućnost kontakta putem maila, nudi (pre)skromni izbor iz dijela blistavih kritika koje je dobio tijekom karijere, a od slikovnog materijala — osim postojeće galerije fotografija, uskoro ćemo moći vidjeti i filmski isječak iz nekog od njegovih nastupa. Biografski tekstovi razlikuju se u različitim jezicima. Na engleskom i njemačkom biografija je tek zabilješka (svakako bi je trebalo proširiti), a na slovenskom veći tekst koji kvalitetno predstavlja umjetnika. Ukoliko izaberemo hrvatski jezik, otvorit će nam se Otrinova stranica na internetskim stranicama HNK u Zagrebu. Otrin je procjenio (i pritom nije pogriješio) da ga biografski intervju objavljen u »Vijencu«, a prenesen na stranicama HNK, prikladno predstavlja štovateljima baletne umjetnosti u Hrvatskoj.

Sandra Cekol

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak