Vijenac 243

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Pronađena bilježnica Virginije Woolf

KNJIŽEVNI GLOBUS

Pronađena bilježnica Virginije Woolf

slika

Velika Britanija Izgubljena bilježnica 27-godišnje Virginije Woolf pronađena je nakon što je 35 godina ležala u ladici u Birminghamu. Zapisi u bilježnici, koja se smatra važnim književnim otkrićem, pokazuju viziju i stil Virginije Woolf dok je još bila neobjavljivana spisateljica, ali i njezin snobizam i rani antisemitizam. Bilješke na 60 stranica pokrivaju veljaču, ožujak i studeni 1909. godine. Nakon samoubojstva Virginije Woolf 1941. godine, bilježnica je završila kod njezinog muža Leonarda. Bilježnica je 1968. godine poslana, zajedno s ostalim rukopisima, studentici Teresi Davies na prijepis, ali je Leonard Woolf umro godinu dana kasnije i bilježnica je završila u ladici. Bilježnica, čiji su dijelovi objavljeni u listu »Guardian«, bit će izložena u biblioteci Sveučilišta u Sussexu 22. srpnja.

Mirovna nagrada njemačkoga knjižarstva za Susan Sontag

slika

Njemačka Američka spisateljica Susan Sontag dobitnica je ovogodišnje Mirovne nagrade njemačkog knjižarstva. Autorica je nagrađena jer se u svijetu falsificiranih slika i obogaljenih istina zalaže za dostojanstvo slobodnog mišljenja, stoji u obrazloženju nagrade u Frankfurtu. Njujorčanka će nagradu dotiranu sa 15 000 eura dobiti na Međunarodnom sajmu knjige u Frankfurtu 12. listopada. Autorica je karijeru počela 1959. godine kao jedna od urednica časopisa »Commentary«, a 1963. izašao joj je prvi roman, The Benefactor. Kasnije je režirala filmove, pisala eseje, kratke priče i kritike. Za povijesni roman In America prije tri godine je u SAD-u nagrađena Nacionalnom književnom nagradom. Mirovna nagrada njemačkog knjižarstva od 1950. godine se dodjeljuje osobama iz književnosti, znanosti i umjetnosti koje su pridonijeli »ostvarenju mirovne misli«. Prošle godine nagradu je dobio nigerijski pisac Chinua Achebe.

Pérez Reverte u Kraljevskoj akademiji

Španjolska Arturo Pérez Reverte, autor nekoliko pustolovnih romana prevedenih na tridesetak jezika, ušao je u Španjolsku kraljevsku akademiju. Pérez Reverte ući će na mjesto lingvista Manuela Alvara, koji je umro 2001. godine. Pérez Reverte bio je 21 godinu novinar, između ostalog je izvještavao i o ratovima na području bivše Jugoslavije, a to je iskustvo dokumentirao u knjizi Territorio Comanche. Autor romana El maestro de esgrima, La tabla de Flandes, La piel del tambor i najnovijeg, La reina del sur, dobitnik je više međunarodnih nagrada, između ostaloga i Grand Prix za kriminalističke romane u Francuskoj i nagrade Jeana Monneta za europsku književnost. Osam njegovih romana pretvoreno je i u filmove.

Izloženi neobjavljeni zapisi Anne Frank

SAD U Washingtonu je otvorena izložba Anne Frank the writer: An unfinished story s još neobjavljenim zapisima Anne Frank. Židovska djevojčica ubijena je u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskom logoru, a svjetski je poznat njezin Dnevnik Anne Frank. Na izložbi u washingtonskom United States Holocaust Memorial Museumu mogu se, između ostalog, vidjeti njezine bajke, kratke priče i socijalno angažirani komentari. Neki od ovih tekstova na izložbi su objavljeni po prvi puta. Obitelj Anne Frank emigrirala je 1933. godine iz Frankfurta u Amsterdam, gdje je 25 mjeseci provela skrivajući se. Anne Frank je u dobi od petnaest godina odvedena u logor Bergen-Belsen, gdje je i umrla. Njezin otac Otto nakon rata je objavio Annin dnevnik. Knjiga je prodana u više od 30 milijuna primjeraka, prevedena je na 60 jezika i spada u najčitanije knjige na svijetu.

Reformirano natjecanje Ingeborg Bachmann

Austrija Ukupno osamnaest autora sudjelovat će na renomiranom natječaju za 27. Nagradu Ingeborg Bachmann u Klagenfurtu, a povećani žiri po prvi puta vodi žena, njemačka kritičarka Iris Radisch. Ove godine je povećan broj sudionika, prema riječima organizatora, kako bi se razvila življa diskusija, nakon što je proteklih godina natječaj kritiziran zbog previše akademskog pristupa i nejasnih kriterija vrednovanja. Sudionici iz Njemačke, Austrije i Švicarske pred devetoro kritičara i publikom predstavit će svoje još neobjavljene radove. Uz glavnu nagradu, dotiranu s 22 500 eura, na Danima književnosti na njemačkom u Klagenfurtu, bit će predane i dodatne nagrade, ukupno u vrijednosti od 27 500 eura. Natječaj, koji se odršava od 25. do 29. lipnja, jedna je od najvažnijih književnih priredbi u njemačkom govornom području, a uživo ga prenosi i tv-postaja 3sat.

Iva Krtalić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak