Vijenac 243

Ples

Plesni temelji

Plesni temelji

U Matici hrvatskoj 24. lipnja predstavljena je knjiga Ane Maletić Povijest plesa starih civilizacija, I. i II. dio. O knjizi su govorili Vera Maletić, Radoslav Katičić i Milka Jauk Pinhak.

Predstavljanje knjige Vera Maletić nazvala je posebnim događajem i posebnim danom, jer je rukopis njezine majke, napisan još prije dvadeset godina, konačno našao izdavača. Knjiga je to važna u nas, ali i u svijetu, jedina koja obuhvaća povijest plesa nekoliko velikih civilizacija. Njoj je prethodila knjiga o plesu, kao i mnogi članci i knjige posvećene pedagogoiji plesa, te nastavnički i koreografski rad, istaknula je Vera Maletić.

Veliko značenje knjige istaknuo je i Radoslav Katičić, jer riječ je o knjizi koja prati povijest plesa, aktivnosti koja oduvijek prati život čovjeka. Usprkos tome što ples ima jednako značenje kao jezik ili glazba, nije mu posvećivana velika pozornost kao drugim oblicima duhovnoga života. Knjiga je to koja je nastala kao izraz životnoga i stvaralačkog iskustava autoričina, prinos je našoj kulturnoj sredini, i to ne samo kao znanstveni rad nego i kao plod stvaralaštva jedne umjetnice plesa. Katičić je istaknuo i velik doprinos Matice hrvatske i Jelene Hekman, bez kojih ne bi bilo knjige.

Milka Jauk Pinhak o knjizi je govorila iz perspektive osobe koja je pratila njezino nastajanje, a nakon autoričine smrti pomogla je u samoj realizaciji. Njezina je zadaća bila nalaženje ilustracija kojima bi se prikazao kontinuitet plesa, a za to je bilo potrebno pretražiti brojne knjige iz umjetnosti i arheologije starih civilizacija. Rezultat je posebna knjiga, nastala na temelju vrijedna i produbljena autoričina angažmana, te je rad na njoj predstavljao zadovoljstvo i osobno obogaćenje.

Antonija Vranić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak