Vijenac 243

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Pedeseti bijenale

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Pedeseti bijenale

slika

Venecija Za javnost otvoren od 15. lipnja do 2. studenog, pedeseti po redu Venecijanski bijenale tematski je postavio glavni izbornik Francesco Bonami naslovom Dreams and Conflicts: The Dictatorship of the Viewer. Šezdeset i četiri nacionalnih paviljona sudjeluje ove godine, a Hrvatsku, prema izboru Leonide Kovač, predstavljaju fotografi Ana Opalić i Boris Cvjetanović. Osim njih dvoje iz Hrvatske su još posebnim izborom nazočni Mladen Stilinović i Tomislav Gotovac. Nagrade su već podijeljene, a one za životno djelo pripale su Michelangelu Pistolettu i Carolu Rami. Informacije o Bijenalu na www.labiennale.org.

Dvadeset i peti bijenale

slika

Ljubljana Na nekoliko lokacija u Ljubljani od 10. lipnja pa do 28. rujna otvoren je 25. međunarodni grafički bijenale. Izbornik je ovogodišnje respektabilne manifestacije Christophe Cherix iz Ženeve. Uz brojne popratne sadržaje, posebice treba istaknuti izložbu prošlobijenalskoga pobjednika Damiena Hirsta pod naslovom Od koljevke do groba, stotinu odabranih crteža ovog britanskog umjetnika. Od naših na grafičkom se bijenalu predstavlja Ivana Keser i Ivan Kožarić. Ostale informacije potražite na www.mglc-lj.si/slo/bienale.htm.

Krv i med

slika

Klosterneuburg Blut und Honig — Zukunft ist am Balkan ime je izložbe otvorene 16. svibnja. Njezin je izbornik Harald Szeemann putovao balkanskim zemljama u pratnji Karlheinza Essla. Izložba okuplja umjetnička djela 73 umjetnika s područja od Slovenije do Moldavije, a iz Hrvatske postavljena su djela Sanje Iveković, Gorana Petercola, Vladimira Dodiga Trokuta, Željka Kipkea, Dalibora Martinisa, Ivana Posavca, Đ orđa Jandrića i skupine Labin Art Express. Izložba je otvorena u Sammlung Essl do 28. rujna te na www.sammlung-essl.at.

Paikove vremenske kapsule

slika

Memphis The Memphis Brooks Museum of Art predstavlja izložbu Nam June Paik: Time Capsules. Izložba se sastoji od dvadesetak radova na papiru iz osamdesetih i devedesetih, nekoliko autobiografskih fotografija i grafika, fotografije Petera Moorea s Paikovih performansa sa Charlotte Moorman iz šezdesetih i ranih sedamdesetih. Time Capsules organizirao je Carl Solway i na posudbi je iz Carl Solway Gallery iz Cincinnatija. Informacije o izložbi slavnoga Koreanca potražite na www.brooksmuseum.org.

Knjige

slika

Richard Polsky: I Bought Andy Warhol, Harry N Abrams, 2003. Godine 1987. trgovac umjetninama Richard Polsky skupio je sto tisuća dolara za kupnju jednoga Warholova djela koju bi pridodao vlastitoj zbirci. Za taj mu je pothvat trebalo dvanaest godina i cijeli taj put on sažima u zanimljivu knjigu o ljudima, događajima i situacijama u kojima se našao, otkrivajući tajne mutnih igara galerijskih vlasnika, umjetničkih trgovaca, umjetnika samih, aukcijskih kuća... svijeta prepuna hipokrizije, manipulacije, tragikomedije, zavisti i pohlepe.

Internet

slika

www.damienhirst.com Jednostavno oblikovana inter- netska stranica ovog Britanca, rođena u Bristolu 1965, predstavlja nam svjetski priznata umjetnika kratkim portfolijem, biografijom, knjigama koje je pisao ili koje su o njemu napisane, intrigantnom umjetnošću koju producira još od vremena kada se školovao na Goldsmith’s Collegeu u Londonu. Izravnost i šokantnost Hirstovih najpoznatijih djela, rasparanih životinja u formalinu, promakunli su ga u jednog od glavnih predstavnika suvremene Brit-Art-scene, čija se djela rado gledaju u bilo kojem dijelu svijeta.

Natječaj

Zagreb Do 30. lipnja otvoren je natječaj za izložbe u godini 2004. zagrebačke Galerije VN u Ilici 163a. Prijedlozi trebaju sadržavati kraći opis projekta, biografiju umjetnika, skicu te foto/videodokumentaciju, a razmatrat će ih Umjetnički savjet Galerije. Uz umjetničke projekte natječaj je otvoren i za kustoske koncepcije. Prednost pri selekciji umjetničkih projekata imaju umjetnici i kustosi mlađe generacije. Osim tradicionalnih i novih medija poželjni su radovi izvedeni u taktičkim medijima, kao i prijedlozi događanja — performansa, akcija, hepeninga. Prijedlozi se mogu slati poštom, e-mailom na galerija-v.nazora@zg.hinet.hr ili donijeti osobno.

Marko Kružić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak