Vijenac 243

Kazalište

TEATROSKOP

Osječko ljeto kulture

TEATROSKOP

Osječko ljeto kulture

Već treću godinu Osijek ima manifestaciju Osječko ljeto kulture, koje će ove godine trajati od 29. lipnja do 20. srpnja. Nekoliko pozornica i atraktivni prostori djelomično novouređene Tvrđe ugostit će četrdesetak programa, od kojih će ljubiteljima kazališta biti zanimljive četiri premijere u vlastitoj produkciji. Nakon dječje opere Mali dimnjačar, 9. srpnja slijedi premijera dramoleta za djecu i odrasle Kresivo u izvedbi Dječjeg kazališta u Osijeku i režiji Roberta Waltla iz Ljubljane, a tu su i dvije produkcije Neovisne umjetničke scene Barutana Osijek, performans Krešimira Mikića Govoriti s kamenom, premijera kojega je najavljena za 1. srpnja i praizvedba komada To samo bog zna 17. srpnja u režiji Saše Anočića.

PUF u Puli

slika

Međunarodni kazališni festival PUF održat će se po deveti put u Puli od 1. do 5. srpnja. Otvaranje festivala bit će ujedno otvaranje Multimedijalnog centra Nemeš, nakon čega slijedi ulični performans Nove lože lude mame i predstava Anno Domini 2003. u češko-hrvatskoj koprodukciji. Od ostalih gostiju festivala treba izdvojiti već tradicionalne goste, nizozemski Silo Teatar, te norveški Teatar Nor, Teatar En Vol iz Italije, Mostarski teatar mladih i dubrovački Lero. Predstave devetoga PUF-a odvijat će se na javnim prostorima, u Istarskom narodnom kazalištu i u bivšoj vojarni Karlo Rojc.

Amadeo u Zagrebu

U atriju Prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj na zagrebačkom Gornjem gradu od 2000. djeluje Scena Amadeo. Osim glazbene djelatnosti scena se otvara i kazalištu, pa će tako i ove godine Amadeo imati više od pedeset kazališnih programa od 1. srpnja do 31. kolovoza. Među njima je monodrama Zijaha Sokolovića Roda ili kako sam došao na svijet, zatim Kako nastaje predstava Dramskoga kazališta Gavella u režiji Ranka Zidarića, Kerempuhovi Vaginini monolozi Eve Ensler u režiji Snježane Banović, Münchhausen Vilija Matule, Shakespearijada Špire Guberine, Marlene Dietrich Ksenije Prohaske...

Zlatni lav u Umagu

slika

Međunarodni festival komornoga teatra Zlatni lav ove će se godine održati nešto prije nego inače, od 4. do 13. srpnja, no to nije jedina novost. Damir Zlatar Frey, osnivač i voditelj ovog festivala uspostavio je i suradnju Tartinijevim gledališčem u Piranu, gdje će dio službenoga programa festivala igrati pod naslovom Mali Zlatni Lav, čime bi trebala započeti i suradnja umaškoga festivala i Primorsko poletnog festivala iz Kopra.

U službenom dijelu bit će izvedeno dvanaest predstava: festival otvaraju Kraljice Darka Lukića u režiji Roberta Raponje, a u nastavku slijede Vaginini monolozi Eve Ensler iz Kerempuha, Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda i Razmadežna (Cleansed) Sare Kane u produkciji Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Slijedi još i Play it again, Caligula, obrada Camusova teksta iz Slovenskog mladinskog gledališča, zatim zagrebačka Bad Co. s predstavom Rebro kao zeleni zidovi Ivane Sajko, Teatar &TD s Norveškim šumama i Mestno gledališče ljubljansko s predstavom Gospa z morija. U nastavku programa Jelisaveta Seka Sablić izvest će monodramu Uho, grlo, nož prema prozi Vedrane Rudan i u produkciji beogradskog Ateljea 212, a Mladena Gavran Hotel Babilon ispred zagrebačkog Epilog Teatra. Teatri di vita iz Bologne dolaze s predstavom L’auto delle spose dok festival već tradicionalno zatvara predstava u Freyevoj režiji, izvan konkurencije. Ovaj put bit će to Božanska glad iz Tetara &TD prema prozi Slavenke Drakulić. Od ove godine Zlatni lav ima i popratni program uličnoga teatra na takozvanoj Garibaldi stage.

Igor Ružić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak