Vijenac 243

Glazba

Koncert: Gabi Novak Band, Aquarius, Zagreb

Nježno nijansiran ugođaj

Koncert: Gabi Novak Band, Aquarius, Zagreb

Nježno nijansiran ugođaj

Gotovo punih devet mjeseci po izlasku svojevrsna povratničkog albuma Gabi Novak, Pjesma je moj život, taj je opus napokon doživio i svoje koncertno predstavljanje. U međuvremenu i od kritike i od publike vrlo lijepo prihvaćen opus zaslužio je i četiri Porina, a Gabi je osvojila vrhove mnogih top-ljestvica.

16. lipnja, pred lijepo popunjenom terasom Aquariusa, prema vlastitim riječima, »oblikom promotivnog koncerta«, Gabi Novak predstavila se publici s ekipom glazbenika uglavnom zaslužnom i za uspjeh albuma. Zahvalna umjetnica stoga i jest kloncert započela njihovim predstavljanjem.

Skladbom Ni ti ni ja, dakle istom kojom se otvara i album, Gabi je, uz lijep Križićev solo na trubi, postavila ugođaj cijeloga koncerta. Prvi se dojam, da je u pitanju glazbeni odmak od albuma tek onoliko koliko zahtijeva koncertna izvedba, poslije pokazao točnim. No, čini se kao da su pokoje kompozicije imale i neki svoj nevidljivi život te doživjele svojevrsne izmjene, povremeno se činile drukčijima, a često i zrelijima.

I ovom prigodom iznimno elegantna Gabi bila je i vokalno vrlo raspoložena, pa je nastup vodila izrazito lijepim i nježnim nijansiranjem ugođaja s mnogo osjećaja za prateći sastav, s kojim se idealno nadopunjavala gotovo cijelim trajanjem koncerta.

Kreativna skupina glazbenika, na čelu s Matijom Dedićem, koji je prema Gabinim riječima »sve ovo i osmislio«, a od koje je i tako vrsna i iskusna interpretkinja kao što je Gabi imala što naučiti, kao i na albumu, uspješno je amalgamirao jazz-standarde s prearanžiranim skladbama, uglavnom, Arsena Dedića.

Za mene je sreća

Uvjerljivost interpretacije skladbe Pjesma je bila život moj, uvijek osjećajna Pusti me da spavam, koju je sastav lijepo razvio u širinu, osobito Matijinim ugođajnim pasažima na klaviru, vrlo lijepa obrada Gershwinove Netko bdije nada mnom i Kuća za ptice, skladba koju Gabi uvijek ističe kao jednu od njoj najdražih Arsenovih (lijep Barakovićev solo), pokazali su da taj album ima još mnogo izvedbenog potencijala.

Posebno se to odnosi na glazbeno-aranžerski dio, koji je uglavnom zasnovan na dvojcu Matija Dedić — Ante Gelo (gitara), koji je, uz Mladena Barakovića (kontrabas) i povremeno briljiranje Davora Križića te čak tri bubnjara i udaraljke, sigurno držao glavninu koncerta. Sastav je priliku dobio i u instrumentalu obrade Arsenove teme U registraturi, u kojem se istaknuo Matija Dedić.

Najviše ovacija iz publike pobudili su vrlo emotivno izveden duet Gabi i Arsena Slavit ćemo sami, pozdravljen pljeskom i s pozornice te hit albuma Za mene je sreća, koji Gabi izvodi s Majom Vučić iz skupine Divas.

Koncert koji je zračio odmjerenošću, elegancijom i istančanim ukusom, na koji smo kod Gabi već navikli, umjetnica je privela kraju prekrasnom Arsenovom baladom i završnom kompozicijom albuma, Sve što znaš o meni, izvedenom u troje (Gabi, Matija, Baraković), Gelovim aranžmanom u stilu starinskoga big-banda, skladbe Sretan put s Gabina prvog LP-ja, kojim su glazbenici ponovno došli do punog izražaja te zaključila proživljenom interpretacijom i sjajno odsviranom My Funny Valentine.

Malo zakasnio koncert za koji nije bilo kasno.

Velimir Cindrić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak