Vijenac 243

Matica hrvatska

Nagrada Matice hrvatske za znanost Oton Kučera

Nenad Cambi, Antika, Povijest umjetnosti u Hrvatskoj, Naklada Ljevak, uz suradnju Instituta za povijest umjetnosti, Zagreb, 2002.

Nagrada Matice hrvatske za znanost Oton Kučera

Nenad Cambi, Antika, Povijest umjetnosti u Hrvatskoj, Naklada Ljevak, uz suradnju Instituta za povijest umjetnosti, Zagreb, 2002.

Djelo Nenada Cambija »Antika«, u kapitalnoj seriji Povijest umjetnosti u Hrvatskoj, namijenjeno je kako našem vlastitom osvješćivanju cjeline jedne kulturno-civilizacijske epohe, tako i unosu naše dionice u opću povijest umjetnosti. Jednom i drugom zahtjevu Nenad Cambi, naš pripadnik svjetske elite arheološke znanosti i visoke pedagogije, odgovorio je na primjeran način. Djelo sabire i valorizira sve prethodne istraživačke rezultate o arhaici, grčkoj prisutnosti, Rimu, starokršćanskom razdoblju na našem tlu, donoseći vlastite pomake i stanovišta kako o pojedinačnim spomenicima urbanizma, arhitekture, skulpture, slikarstva, primijenjenih umjetnosti... tako o cijelim žanrovima unutar europskog konteksta. Cambijeva Antika ujedno konstituira tešku bazu buduće »trojedne kraljevine«, pokazujući razlike, ali i jedinstvo njezinih specifičnih kulturnih krugova, od zemljopisno povlaštene Dalmacije do uvijek tranzicijske srednje i panonske Hrvatske. I onaj kome će se zahtjevi ispuniti potpunošću kompendija naići će na niz otkrića i pitanja, npr. porijeklu i paralelama tipa Dioklecijanove palače. Ali iznad svega iz knjige kao dobitak očituje se uloga Hrvata u europskoj povijesti nasljeđivanja, u onom dramatičnom razdoblju rastakanja i spašavanja moćnih antičkih kodova za buduće rekonstitucije. Knjiga je veoma privlačna i svojom slikovnom opremom, zadovoljavajući i brzinske kriterije »civilizacije slike«. Njezina znanstvena aparatura pak besprijekorna je za uključivanje u svjetske riznice podataka i spoznaja. Sve je ovo čini vrijednom visokog priznanja, Nagrade za znanost Matice hrvatske.

Željka Čorak

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak