Vijenac 243

Matica hrvatska

Nova izdanja Matice hrvatske

Djela Mirjane Matić-Halle

Mirjana Matić-Halle, Kruh i zvijezde: novele, bibl. Djela hrvatskih pisaca, Matica hrvatska, Zagreb 2002.

Skupni naslov: Djela Mirjane Matić-Halle, sv. 1, ur. Jelena Hekman. — Knjiga sadrži i autoričin Autobiografski zapis, uredničinu bilješku uz izdanje, te priloge: preslike dijelova autoričine korespondencije i preslike naslovnica autoričinih dosad objavljenih knjiga. — 455 str., ilustrirano slikama autorice na predlistu, medaljon s portretom autorice na koricama knjige, 20x14 cm, tvrdi uvez, platno, ISBN 953-150-616-1. — Cijena 250 kn

slika

Prvo cjelovito, trosveščano izdanje izbora iz djela Mirjane Matić-Halle izniman je izdavački novitet na hrvatskoj nakladničkoj sceni, pothvat koji će povjesničarima književnosti i književnim kritičarima omogućiti novu i pošteniju recepciju djela te neopravdano zaboravljene i zapostavljene hrvatske književnice kojoj u hrvatskoj književnoj baštini pripada dostojnije i važnije mjesto. Istodobno, čitateljima se nudi neotkriveno, vrhunsko pripovjedačko i romaneskno štivo.

Mirjana Matić-Halle (Solin, 1912 — Zagreb, 1986) pripada onim imenima hrvatske književnosti koja nemaju posebnih uzora ni epigona, imenima koja se izdvajaju književnom, pa i životnom originalnošću, osebujnošću i nesuvremenošću. Neopterećena i neoakaljana ideološkom nadgradnjom u hrvatskoj književnosti u vrijeme prije i poslije Drugoga svjetskog rata, vođena pojmovima ljubavi i ljepote kao stvarnim i metafizičkim porivima i motivima pri opisivanju različitih tematskih svjetova, autoričina je proza grub prikaz ispremiješan lirsko-idiličnim i poetičnim doživljajima krajolika koji autoricu trajno zadivljuju i nadahnjuju. Autoričin jezik nadasve je bogat i — poput njezinih tematskih svjetova —vrlo konfliktan: ironičan u opisu ženskih likova, nemilosrdan i sarkastičan u ocrtavanju malobrojnih muških književnih (anti)junaka; jedanput ekspresivan i temeljen na intuiciji, strasti i imaginativnosti, drugi put matematički analitičan u psihološkim razradama likova; mnogo puta autoričina je rečenica gruba i neodmjerena, nerijetko ta je rečenica lirična i senzibilna, pokatkad i na granici sladunjavosti. Takav osobit i nadasve autonoman književni opus, usprkos čestim spisateljskim slabostima i nedosljednostima, trajna je vrijednost suvremene hrvatske književnosti. Izbor iz autoričina djela načinjen je prema njezinu izvornu rukopisu, kao i naknadno redigiranim i već objavljenim tekstovima.

Prva knjiga u ovom izboru, zbirka novela Kruh i zvijezde, donosi tridesetak ponajboljih novela koje je autorica objavila pretežno u periodičnome tisku: od prve objavljene novele — Ljubav (1939) pa, primjerice, antologijske novele Jugo (1971), sve do posljednje objavljene novele iz autoričine ostavštine — Kairos (1995).

Mirjana Matić-Halle, Divlji med: proza, putopisi, drame, bibl. Djela hrvatskih pisaca, Matica hrvatska, Zagreb, 2002.

Skupni naslov: Djela Mirjane Matić-Halle, sv. 2, ur. Jelena Hekman. — Sadržaj: Lipe (proza); Divlji med, Bijeli magarci Andaluzije, Zvonik i jablanovi (putopisna proza); Teške sjene, Protekcionaš, Veliki val, Pohod kući Jobovoj, Mrtvo zvono (drame). — Knjiga sadrži i napomenu urednice uz izdanje. — 479 str., ilustrirano slikama autorice na predlistu, medaljon s portretom autorice na koricama knjige, 20x14 cm, tvrdi uvez, platno, ISBN 953-150-617-5. — Cijena 250 kn

slika

(...) Ne zanimaju Mirjanu Matić-Halle ni forma ni tipologija, ni strujanja ni novine u literaturi toga doba. Zanima je stvaran život, njegova ljepota i surovost, a vrijeme zbivanja nije uopće važno, jer »ljudske su strasti u svim vremenima jednake i nepromjenjive«. Njezina je pažnja isključivo usmjerena prema psihološkim stanjima njezinih likova, na njihov emocionalni naboj, strasti, odnose medu ljudima, napose između muškarca i žene, u kojima uvijek presudnu ulogu ima sredina u kojoj se radnja zbiva, zbog tipičnog mentaliteta koji tada određuje ulogu i ponašanje glavnih aktera. (Jelena Hekman)

Mirjana Matić-Halle, Luka, ali ne apostol, bibl. Djela hrvatskih pisaca, Matica hrvatska, Zagreb, 2002.

Skupni naslov: Djela Mirjane Matić-Halle, sv. 3, urednica Jelena Hekman. — Knjiga sadrži i napomenu urednice uz izdanje. — 431 str., ilustrirano slikama autorice na predlistu, medaljon s portretom autorice na koricama knjige, 20x14 cm, tvrdi uvez, platno, ISBN 953-150-618-3. — Cijena 240 kn

slika

U vrijeme kada je izvorno objavljen (1974), roman Luka, ali ne apostol bio je jedan od najopsežnijih romana u novijoj hrvatskoj književnosti. Književna ga je kritika sasjekla: golem (i suvišan) roman / roman, ali bez razloga. Autorica je shvatila poruku kritike te je za novo izdanje ovaj kolažirani roman o odnosima umjetnika i vlasti, muškarca i žene, te pitanju vlastite slobode — temeljito skratila i preuredila. Budući da za autoričina života ta nova verzija nije tiskana, Matičino je izdanje prvo izdanje romana Luka, ali ne apostol u novoj, konačnoj verziji.

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak