Vijenac 243

Glazba

GLAZBOSKOP

43. glazbene večeri u Sv. Donatu

GLAZBOSKOP

Ljetni festivali

43. glazbene večeri u Sv. Donatu

slika

Ljeto u Zadru već tradicionalno započinje manifestacijom u organizaciji Koncertnog ureda Zadar koja će večeri od 4. srpnja do 8. kolovoza ispunjati glazbom. Svečano otvaranje bit će 4. srpnja u 21.30 sati na Forumu, a nastupit će Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba izvodeći Serenadu P. I. Čajkovskog. Scenski je realizator i koreograf George Balanchine. Pored svečanog otvaranja izdvajamo koncert pijanista Đ orđa Stanettija 8. srpnja u crkvi sv. Dominika s početkom u 21 sat. Na programu koncerta bit će skladbe O. Messiaena, B. Berse, B. Kunca i R. Schumanna. Cjelokupni program festivala možete pogledati na internetskoj stranici: http//:www.hinet.hr/koncertni-ured-zadar.

Zagrebačke ljetne večeri

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb od 5. srpnja do 8. kolovoza održavat će se Zagrebačke ljetne večeri. Festival će biti svečano otvoren 5. srpnja izvedbom Carmine Burano C. Orffa u Klovićevim dvorima s početkom u 21 sat. Uz Akademski zbor Ivan Goran Kovačićpod ravnanjem Ivana Repušića nastupit će Ansambl udaraljki Bing Bang te solisti Adela Golac-Rilović, sopran, Sveto Matošić-Komnenović, tenor, Armando Puklavec, bariton, Nina Cossetto, glasovir i Mario Čopor, glasovir. Izdvajamo još koncert Zagrebačkoga puhačkog ansambla, koji će biti održan 8. srpnja u crkvi sv. Katarine s početkom u 21 sat, na programu kojega će biti skladbe L. Bernsteina, R. Muczinskog, S. Barbera i M. del Aguila. Za sve obavijesti i rezervacije zainteresirani se mogu obratiti djelatnicima Koncertne direkcije Zagreb.

Histria Festival 2003.

slika

Treću godinu po redu navedeni se istarski festival pokazuje kao važna međunarodna glazbena manifestacija koju je utemeljila pulska neprofitna udruga naziva Histria Festival, a koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. Ove godine festival će trajati od 5. srpnja do 18. kolovoza, a održavat će se u Puli, Medulinu i na Brijunima. Svečano će otvaranje biti priređeno 5. srpnja u pulskoj Areni s početkom u 21.30 sati nastupom Zbora, baleta i orkestra Sarajevskog narodnog pozorišta BiH te uz soliste Amilu Bakšić, Ivicu Šarića, Ivicu Čikeša, Margit Tomik, Krunoslava Cigoja, Lejlu Jusić, Denisa Isakovića i Mirzu Alijagića. Gosti će izvesti operu Hasanaginica A. Horozovića u režiji Sulejmana Kupusovića i koreografiji Edine Papo. Detaljan program festivala možete pronaći na internetskoj stranici: http//:www.histriafestival.com.

Najava natjecanja u 2004. godini

Međunarodno violončelističko natjecanje

slika

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb Koncertna će dvorana Vatroslava Lisinskog ugostiti sudionike trećega po redu Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro, koje će biti održano od 21. siječnja do 1. veljače 2004. godine. Članovi žirija bit će Yvan Chiffoleau, Valter Dešpalj, Karine Georgian, Bernard Greenhouse, Gustavo Tavares, Luis Claret i Michel Poulet, a prijave za natjecanje mogu se poslati do 1. prosinca 2003. godine. Detaljne podatke o natjecanju zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici: http//:www.antoniojanigro.com.hr.

Diskografija

LauROs

slika

U dvorani Hrvatskog društva skladatelja 10. je lipnja predstavljen novi nosač zvuka Laure Vadjon (violina) i Romane Matanovac (gitara) pod naslovom LauROs u izdanju Tutico Classica. Glazbenice su snimile skladbe I. Josipovića, N. Paganinija, M. Giulianija, B. Bartóka i M. Miletića. Tom prigodom o izdanju su govorili Ivo Josipović, glazbeni producent, i Dubravko Detoni, autor tekstova priložene knjižice.

Priredila Mirta Špoljarić

Vijenac 243

243 - 26. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak