Vijenac 242

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Valerie Martin dobitnica Orangea

KNJIŽEVNI GLOBUS

Valerie Martin dobitnica Orangea


slika

Velika Britanija Valerie Martin neočekivana je dobitnica ovogodišnje književne nagrade Orange, koja se dodjeljuje spisateljicama, za roman Property. Time je u borbi za nagradu dotiranu s 30 000 funti pobijedila favoritkinje Zadie Smith s romanom The Autograph Man i Donnu Tartt s The Little Friend. Valerie Martin autorica je više romana, uključujući Mary Reilly. »Property« je priča o Manon Gaudet, ženi vlasnika plantaže u blizini New Orleansa, koja pokušava pobjeći iz braka bez ljubavi, a priča se odigrava pred pozadinom socijalnih nemira i pobune robova. Među ostalim finalisticama bile su Carol Shields s Unless, Anne Donovan s Buddha Da i Shema Mackay s Heligoland.

Dodijeljena nagrada Corine

Njemačka Američka autorica bestsellera Donna Leon i juznoafrička nobelovka Nadine Gordimer dobitnice su ovogodišnje međunarodne književne nagrade Corine. Donna Leon najpoznatija je po krimićima o komesaru Brunettiju, dok je Nadine Gordimer nagrađena za životno djelo. Nagradu Corine dodjeljuje Savez bavarskih izdavača i knjižara, a prošle godine dodijeljena je Siegfriedu Lenzu i posmrtno Astrid Lindgren. Ostale nagrade Corine idu Inge i Walteru Jensu za biografiju Frau Thomas Mann, Nini Hagen za That’s Why The Lady Is a Punk i Corneliji Funke za knjigu za djecu Herr der Diebe. Nagrade će na svečanosti u Cuvilliestheateru u Münchenu biti predane u studenome.

Nagrada Fernando Lara kubanskoj spisateljici


slika

Španjolska Kubanska autorica Zoe Valdés dobitnica je ovogodišnje španjolske književne nagrade Fernando Lara, dotirane sa 120 000 eura. Nagrada, koju dodjeljuje izdavačka kuća Planeta, predana joj je za roman Lobas de mar, priču o irskoj djevojčici koja početkom 18. stoljeća plovi na jednoj gusarskoj lađi prerušena u dječaka. Zoe Valdés jedna je od najuspjesnijih spisateljica mlađe kubanske generacije, a 1996. svojim romanom Te di la vida entera već je bila na drugom mjestu za nagradu Planeta. Radila je kao glavna urednica kubanskog filmskog časopisa »Cine cubano«, da bi 1995. otišla u Pariz, gdje je zatražila politički azil. Nagrada Fernando Lara dodjeljuje se od 1995. godine.

Prva nagrada Astrid Lindgren


slika

Švedska Austrijska spisateljica za djecu Christine Nöstlinger dobitnica je prve nagrade Astrid Lindgren, koju joj je predala švedska princeza Victoria. Nagrada dotirana s 540 000 eura, koja se ove godine po prvi put predaje u Stockholmu, prema namjeri švedske vlade trebala bi postati Nobelova nagrada za dječju književnost. Švedska je vlada osnovala tu nagradu nakon smrti spisateljice Astrid Lindgren. Dobitnik druge nagrade američki je autor Maurice Sendak za ilustracije knjiga za djecu. Christine Nöstlinger, koja živi u Beču, autorica je 150 knjiga, među kojima su najpoznatije Die feuerrote Friederike i autobiografski roman Zwei Wochen im Mai.

Lajpciška nagrada mijenja ime

Njemačka Književna nagrada za europsko razumijevanje, koja se predaje na Međunarodnom sajmu knjiga u Leipzigu, ubuduće će se zvati Nagrada srednje i istočne Europe. Kako je javljeno, promjena imena trebala bi ukazati i na novo sadržajno težište nagrade. Glavna nagrada bit će dotirana sa 10 000 eura, a dodatne nagrade donosit će po 5000 eura. Kako navodi Savez njemačkog knjižarstva, osim književnih dostignuća ubuduće će se pojačano nagrađivati i sociološki i kulturno-povijesni aspekti književnih djela. Nagradu od 1994. na lajpciškom sajmu predaje Savezna pokrajina Saska, Grad Leipzig i Savez knjižara.

Umrla prva Solženjicinova žena i kontroverzna autorica

Rusija Prva supruga Aleksandra Solženjicina i autorica kontroverznoga portreta ruskog nobelovca umrla je u Moskvi u dobi od 84 godine. Natalija Recetovskaja bila je udata za Solženjicina od 1940. do 1973. godine, a o svom braku s piscem 1975. objavila je knjigu Dragi Aleksander, koju su kritičari proglasili pokušajem difamiranja. Solženjicin je svoju bivšu ženu optužio za suradnju s KGB-om. Recetovskaja se udala za Solženjicina još kao studentica, a za vrijeme njihova braka Solženjicin je proveo i osam godina u zatvoru.

Prodan upitnik koji je ispunio Proust

Francuska Na aukciji u Parizu za 120 000 eura prodan je upitnik kojega je ispunio Marcel Proust. Upitnik, koji se nalazi u jednom privatnom albumu poezije, prije aukcije koju je organizirala kuća Beaussant & Lefevre, bio je procijenjen na 30 000 eura. Album uvezan u crvenu tkaninu, koji je pripadao Antoinette Faure, kćeri bivšega francuskog predsjednika Félixa Faurea, sadrži na više od četrdeset stranica uvijek isti popis pitanja o osobnim sklonostima i stavovima. Takvi su upitnici bili moderni u Parizu kasnoga 19. stoljeća. Marcel Proust odgovorio je na cijeli popis pitanja, zajedno sa još četrdeset prijatelja i prijateljica mlade Antoinette, u dobi od četrnaest godina. Nasljednici Antoinette Faure pronašli su knjižicu 1924. godine.

Iva Krtalić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak