Vijenac 242

Mm

Kultura na internetu: www.zekaem.hr

Skromno i neažurno

Kultura na internetu: www.zekaem.hr

Skromno i neažurno

Nakon pregledavanja naslovnice internetskih stranica Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaeM) neizbježno se postavlja pitanje: Koliko godina kazalište djeluje? Naime, u preširokom zaglavlju stoji brojka pedeset, na početku teksta koji se nalazi na naslovnici piše pedeset i dvije, a nakon njegova čitanja čini da ZeKaeM ima pedeset i pet godina budući da, pod različitim imenima, djeluje od 1948. Znaju li kazalištarci matematiku? Uvjereni smo da znaju, jer bez nje nije moguće opstati te da brojčana trilema s početka ovog teksta u prvom redu ilustrira slabu zainteresiranost priređivača stranice, koja se očituje i u drugim segmentima — primjerice početkom lipnja, kada je pisan ovaj osvrt, na stranici se još nalazio raspored predstava za svibanj.

Predstavljajući ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, priređivač stranice navodi da se on smatra jednim od najboljih ansambala u Hrvatskoj. U želji da se detaljnije upoznamo s argumentima za takvu tvrdnju krenuli smo prema malim umjetničkim fotografijama članova ansambla svrstanima u trored po nepoznatom (nasumičnom?) ključu i imenima glumaca. I na tome ostali... Nakon klika na fotografiju, ili ime dobijemo malo uvećanu potpisanu fotografiju i to je sve. Profesionalnim biografijama i argumentima za tvrdnju izrečenu na početku predstavljanja nema ni traga.

Predstave, one na tekućem repertoaru i arhivske, prezentirane su na isti način, bez navođenja datuma premijere: glumačka podjela, redateljsko-tehnička ekipa, nekolicina malih fotografija koje nije moguće uvećati (što bi omogućilo bolji pregled posebice onih koje prikazuju ansambl scene), izbor iz kritika i nagrade (ukoliko postoje). Engleska inačica stranice sadržajno je znatno siromašnija od hrvatske.

Rijetka su kazališta koja su prepoznala važnost interneta — medija budućnosti i uložila u svoju prezentaciju i propagandu na njemu. ZeKaeM, nažalost, to ne čini dovoljno.


Kultura na internetu: www.zg-solisti.hr

Zasvirajte, gospodo


slika

Zagrebačke soliste osnovao je 1953. slavni svjetski violončelist i dirigent Antonio Janigro, a svoj prvi nastup imali su 5. siječnja 1954. u Bjelovaru. Pola stoljeća postojanja važna je obljetnica obilježavanju koje će Zagrebački solisti posvetiti cijelu iduću koncertnu sezonu. Bio je to povod da pregledamo njihove internetske stranice kako bismo provjerili kako su svoje neosporne vrijednosti predstavili putem interneta.

Na pregledno dizajniranoj naslovnici nalazi se fotografija cijelog ansambla te glavni izbornik. Ono što odmah uočavamo jest nemogućnost pregledvanja stranica na engleskom jeziku, što je iznenađenje, jer riječ je o službenim internetskim stranicama ansambla koji uživa i međunarodni ugled. Rubrika biografije donosi biografije članova (sadržajno prilično neujednačene i u rasponu od dvije rečenice biografskih podataka do kraćega teksta koji uključuje i izvadak iz kritike) i biografije menadžera (iza tog nemuštog naslova krije se zapravo kratka biografija ansambla). Koncerti sadrže raspored nedavno završene koncertne sezone te najavljuju dva koncerta koji će se održati u idućoj sezoni. Bilo bi dobro kada bi rasporedu i programu ciklusa koncerata u slavljeničkoj sezoni, koji je objavljen u rubrici 50. obljetnica, mogli pristupiti i iz rubrike koncerti. Pohvalno je da se na stranici uz fotografije gostujućih solista i kraći tekst o njima nalaze linkovi putem kojih je moguće posjetiti njihove intrnetske stranice.

Dinamika ažuriranja novosti nije osobita, pa tako u podrubrici najave čitamo najavu koncerta održana 20. svibnja, a u podrubrici mediji osvrte na pretposljednji koncert Zagrebačkih solista održan u travnju, dok o svibanjskom nema ni riječi.

Ukratko, da bi internetske stranice Zagrebačkih solista dobile slavljenički sjaj, trebalo bi ispraviti navedene propuste, lektorski dotjerati tekstove i uključiti mogućnost preslušavanja nekolicine glazbenih isječaka iz opsežne diskografske djelatnosti orkestra, jer upravo će glazba na najbolji način predstaviti orkestar.

Sandra Cekol

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak