Vijenac 242

Glazba

GLAZBOSKOP

Opera pod zvijezdama

GLAZBOSKOP

Najave

Opera pod zvijezdama


slika

U okviru posljednje sezonske emisije Opera box na Šalati će 12. lipnja s početkom u 21 sat biti održan humanitarni koncert Opera pod zvijezdama s programom najpopularnijih opernih arija. Koncert se održava na otvorenoj pozornici zagrebačke Šalate, a organizatori su Hrvatska televizija, Glazbena proizvodnja HRT-a i Senološko društvo. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni KD Vatroslava Lisinskoga i u Orfeju. Nastupit će Ruža Pospiš Baldani, mezzosopran, Tomislav Mužek, tenor i Sofija Mitropoulos, sopran, dok će Simfonijskim orkestrom HRT, Zborom HRT te Zborom Opere HNK ravnati Vjekoslav Šutej.

Drugo godišnje doba


slika

Iz ciklusa Četiri godišnja doba Gudačkog kvarteta Rucner 12. će lipnja u crkvi sv. Katarine u 19.30 sati uslijediti drugi koncert pod naslovom Ljeto na kojemu će uz članove Kvarteta sudjelovati gitarist Darko Petrinjak. Glazbenici će izvesti skladbe M. Ravela, S. Horvata (Kafkophonie za gitaru i gudački kvartet; praizvedba) i J. W. Duartea.

Zagrebačka filharmonija za Muzičku akademiju


slika

Dana 13. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati Zagrebačka će filharmonija pod ravnanjem Klausa Arpa održati koncert na programu kojeg će biti skladbe J. Brahmsa, P. de Sarasatea, S. Rahmanjinova i V. Čop (Sjene potonulih boja; praizvedba). Kao solisti nastupit će Filip Fak, glasovir, Matija Jančec, violina i Primož Mavrič, glasovir.

Varaždinski komorni orkestar

Iako je ciklus od pet koncerata Varaždinskoga komornog orkestra završen, navedeni će ansambl održati još tri koncerta, i to 16. lipnja u Slavonskom Brodu, 17. lipnja u Kutini i 27. lipnja u Poreču. Program koncerata obuhvatit će skladbe B. Bjelinskog i F. Schuberta, a kao solist i umjetnički voditelj nastupit će violinist Jože Haluza.

Hamar u Crvenoj oktavi


slika


Dana 20. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati u okviru ciklusa Crvena oktava Zagrebačka filharmonija nastupa uz Akademski zbor Ivan Goran Kovačićpod ravnanjem Zsolta Hamara. Na programu su skladbe L. van Beethovena, S. Šuleka, C. M. von Webera i R. Wagnera.

Večer uz gitaru


slika

Gitarist Ratko Podvorac nastupit će 22. lipnja u 20 sati u crkvi sv. Katarine izvodeći skladbe J. S. Bacha, A. Laura, M. Giulianija i A. Barriosa.

Filharmonija na Dan državnosti


slika

U povodu Dana državnosti 25. lipnja u 19.30 sati Zagrebačka će filharmonija u KD Vatroslava Lisinskog održati svečani koncert pod ravnanjem Kazushija Onoa. Kao solisti nastupit će Lidija Horvat-Dunjko, sopran i Orest Shourgot, violina. Na programu će biti skladbe S. Horvata, I. Stravinskog, W. A. Mozarta i J. Brahmsa.

Harmonikaši u Puli

U Puli je od 29. svibnja do 1. lipnja održan 30. međunarodni susret harmonikaša na kojemu su sudjelovali brojni harmonikaši, pedagozi, skladatelji i dirigenti iz Hrvatske i inozemstva. Ta tradicionalna manifestacija pored natjecateljskog dijela obuhvaća i brojne koncerte, stručne skupove, izložbe i predavanja, a sve u svrhu unapređivanja sviranja na harmonici i popularizacije toga instrumenta.

Susret duhačkih orkestara

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Novom Vinodolskom je od 31. svibnja do 1. lipnja održan 17. susret hrvatskih duhačkih orkestara. Tom nenatjecateljskom manifestacijom Hrvatski je sabor kulture obilježio 55. obljetnicu postojanja i uspješna djelovanja. Susret je okupio dvanaest orkestara, a programski je bio vezan uz obljetnice četiriju hrvatskih skladatelja: stogodišnjica rođenja Petra Krelje, sedamdeseta obljetnica rođenja Augusta Putareka, trideseta obljetnica smrti Tihomila Vidošića i desetogodišnjica smrti Slavka Zlatića.

Brodsko glazbeno ljeto

U organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom je Brodu 1. lipnja otvoreno 14. brodsko glazbeno ljeto, manifestacija koja nizom glazbenih i scenskih priredbi okuplja izvođače iz Slavonskog Broda, ali i čitave Hrvatske. Najavljeni su nastupi Baletne trupe Croatia, ansambla HNK Osijek, Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba, Zagrebačkih solista, Varaždinskog komornog orkestra i dr. Detaljne podatke moguće je dobiti kontaktom na e-mail: kazaliste-sbŽglobalnet.hr.

Pijanistička škola u Dubrovniku

U organizaciji Hrvatskoga društva klavirskih pedagoga i Koncertne direkcije Zagreb i ovoga će se ljeta, točnije od 22. lipnja do 16. srpnja, održavati EPTA — Ljetna pijanistička škola, jedanaesta po redu. Voditeljica škole je Katarina Krpan, a pojedine seminare vodit će ovi profesori: Peter Frankl, Arbo Valdma, Eugen Indjic (glasovir), Leonid Sorokow, Marina Sorokowa (violina), Goran Končar (komorna glazba i violina), Dobrila Berković-Magdalenić, Andrej Petrač (violončelo), Tiziana Šojat (glas), Livio Badurina (scenski pokret) i Aniello Desiderio (gitara). Internetski izvor: http//:www.epta_laus.hr.

Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak