Vijenac 242

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Bjelovar

U studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović Ogranak Matice hrvatske Bjelovar organizirao je predstavljanje knjige pod naslovom Apartman 102 autorice Jadranke Cigelj. Knjiga je intiman prikaz stradanja što ih je u zatočeništvu u srpskom koncentracijskom logoru preživjela gospođa Cigelj, pravnica iz Prijedora rođena u Zagrebu, koja je za pisanje knjige trebala iznimnu snagu i osobnu hrabrost kako bi još jednom, dok je pisala, proživljavala sve te nepojmljive strahote. Apartman 102 prva je takva knjiga u Hrvatskoj, a sastavni dio čini sedam priča autoričina sina Mihaela Mikija Jakimovskog, koje govore o njegovoj sudbini u doba majčina zatočeništva. U predstavljanju knjige sudjelovale su Jadranka Cigelj, Karmela Caparin i Adela Jelinek-Bišćan, voditeljica je bila Alica Bačeković.

Čitluk


slika

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk u Galeriji fra Didaka Buntića otvorena je izložba radova Igora Dragičevića, akademskoga grafičara iz Makarske, profesora grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Izložbu je 23. svibnja otvorio dr. Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dvadesetak grafika krasit će prostorije čitlučke galerije do 10. lipnja.


slika

Izašao je deseti broj časopisa »Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, god. III, lipanj 2003, koji izdaju Ogranak Matice hrvatske Čitluk i udruga Cvit Međugorje, jedino glasilo namijenjeno učenicima mlađeg školskog uzrasta, koji uče po hrvatskom nastavnom planu i programu u Bosni i Hercegovini. List vrlo redovito izlazi jednom mjesečno u zavidnoj nakladi od dvanaest tisuća primjeraka. U »Cvitku« redovito surađuju poznati i manje poznati književnici, kulturni i javni djelatnici, likovni umjetnici, prosvjetni djelatnici, prevoditelji i novinari. Najvredniji i najbrojniji suradnici »Cvitka« učenici su osnovnih škola i njihovi su radovi u listu najzastupljeniji. »Cvitak« se pokazao kao vrlo korisno sredstvo nastavnicima, za aktualizaciju nastavnih sadržaja na drukčiji, ležerniji i učinkovitiji način.

Dubrovnik

U Dvorani blaženoga Alojzija Stepinca u Samostanu svete Klare u Dubrovniku održano je predavanje mostarskog biskupa msgr. Ratka Perića pod naslovom Sveti otac i proglašenje svetaca — Hrvati u procesima beatifikacije, koje su organizirali Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik, Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Dubrovnika i Organizacijski odbor za pripravu pohoda Svetog Oca u Dubrovniku. Govoreći o procesu beatifikacije biskup Perić naglasio je kako u tom postupku postoje tri stadija, no kako je osnova svega neko čudo vezano uz tu osobu ili neki znak, koji ljude počne zaokupljati i na taj način krene širenje štovanja. Proces beatifikacije Marije (Propetog) Petković trajao je od 1997, a sam proces ubrzao je Papin dolazak u Dubrovnik. Papa je svojom vrhovnom vlašću zatražio završetak procesa beatifikacije, kako bi na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj darovao novu blaženicu. Provincijalka Hrvatske provincije Krista Kralja Družbe kćeri milosrđa časna sestra Emila Barbarić tom je prigodom predstavila knjigu mostarskoga biskupa Perića Kćeri poslušna, koja govori o životu i djelu buduće blaženice Marije (Propetog) Petković. Do sada je na čast oltara uzdignuto deset ljudi koji pripadaju crkvi u Hrvata, od kojih su troje sveci. To su sv. Nikola Tavelić, koji je svetim proglašen 1970, Leopold Mandić 1983. i Marko Križevčanin 1995, a jedanaest ih još čeka beatifikaciju.

Đakovo

Ogranak Matice hrvatske Đakovo sudjelovao je u tradicionalnoj humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro, koja je održana u sklopu programa proslave Dana grada.

Karlovac

U Gradskom kazalištu Zorin domu u Karlovcu 23. svibnja Ogranak Matice hrvatske Karlovac predstavio je knjigu pjesama karlovačkoga fotografa i pjesnika Ivana Pucaka Oblaci nad zjenicom sreće. Čitalačkoj javnosti Ivan Pucak poznat je kao otac Zdravka Pucaka, mladoga pjesnika koji je tragično izgubio život 1980. i po kojem nosi ime nagrada za mlade pjesnike koju dodjeljuje Ogranak Matice hrvatske i Grad Karlovac. Knjigu su, pred mnogobrojnom publikom, predstavili prof. Neda Omrčen i Danko Plevnik, novinar, koji su naglasili da, iako je život Ivana Pucaka obilježen obiteljskim tragedijama, u njegovim se pjesmama, osim tužne zbilje i sjete, pojavljuju i trenuci sreće. Oblaci nad zjenicom sreće prva je zbirka pjesama sedamdeset i devetogodišnjega Ivana Pucaka, sadrži devedesetak pjesama, a posvećena je roditeljima, sinu Zdravku i supruzi Ani, koji su prerano preminuli.

Knin

U vijećnici na kninskoj Tvrđavi održan je okrugli stol pod naslovom Knin — živi spomenik hrvatske povijesti, kulture i turizma. Okrugli stol, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Knin i Kninskog muzeja, koji je vodio Ante Nadomir Tadić-Šutra, predsjednik kninskoga Ogranka, okupio je velik broj poznatih stručnjaka. Prof. Marko Menđušić, iz Šibenskoga muzeja i šibenskoga Ogranka Matice hrvatske, govorio je o najranijoj povijesti ovoga područja i arheološkim lokalitetima, dok je prof. Katarina Gugo iz Kninskog muzeja predstavila rezultate svojih istraživanja na lokalitetima u Kijevu iz razdoblja antike. O Kninu kao srednjovjekovnoj prijestolnici i nacionalnoj umjetničkoj riznici govorio je prof. Mate Zekan iz Splita, a fra Gabrijel Hrvatin Jurišić osvrnuo se na povijest crkve na kninskom području. Prof. Manda Zelić predstavila je temu Hrvatsko Podinarje nakon sloma osmanlijskih osvajača dok je prof. dr. Stijepo Obad govorio o razdoblju nakon pada Mletačke Republike do Prvoga svjetskoga rata. O prednostima, potrebama i mogućnostima razvoja turizma Dalmatinske zagore i kninskog područja predavanje je održao prof. dr. Vlatko Jadrešić iz Zadra, dok je o problemu rijeke Krke govorio dr. Jozo Bošnjak. Teme znanstvenoga skupa bit će objavljene u zborniku koji će svjedočiti da je Knin hrvatska svetinja, kako je na otvaranju ovoga skupa kazao kninski gradonačelnik Vinko Marić.

Ogranci Matice hrvatske Knin i Tuzla s Teatrom Kabare organizirali su 24. svibnja u Tuzli izložbu slika i jazz koncert Zdravka Novaka. Tom su prigodom predstavljene dvije knjige Fabijana Lovrića Govorim li kako treba, u izdanju Matičinih ogranaka iz Knina i Tuzle (2001) i Učitelj mudrosti, Šibenik, 2003. Program je vodio Vlado Kerošević, dekan fakulteta Dramskih umjetnosti iz Tuzle, a govorili su docent Srđan Vukadinović i mr. sc. Selim Bešlagić, koji je i otvorio umjetničku večer u Tuzli.

Križevci


slika

U salonu Ogranka Matice hrvatske Križevci 4. lipnja otvorena je samostalna izložba Veličina nije važna Zorana Homena. O autorovu je opusu govorio prof. Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti.

Kutina

Dragutin Pasarić, povjesničar i novinar te urednik nedavno izišle, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Kutina, monografije Kutina održao je predavanje učenicima Osnovne škole Zvonimira Franka, u kojem je predstavio monografiju i istraživanja prošlosti Kutine i Moslavine. Posebno je bilo riječi o prosvjeti i uglednim učiteljima. Dragutin Pasarić i Ogranak Matice hrvatske Kutina pripremaju posebne publikacije o školstvu, obrtništvu, doseljavanju i životu nacionalnih manjina Srba i Čeha u Moslavinu. Istraživanju zavičajne prošlosti i kulture doprinos daje i Ivan Masnec, čija će knjiga Ilova, selo moje biti predstavljena na priredbi Petrovo u Ilovi.

Makarska

U prepunoj Gradskoj vijećnici prof. Ankica Ravlić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Makarska, održala je 27. svibnja zanimljivo predavanje pod naslovom Mučeništvo hrvatske žene. Predavanje je bilo posvećeno dvjema ženama, Ratki Blaškić, supruzi generala Tihomira Blaškića, i Julijani Bušić, supruzi Zvonka Bušića, koja po rođenju nije, ali po snazi ljubavi za Hrvatsku jest hrvatska žena, istaknula je prof. Ravlić. Istaknula je brojne hrvatske žene mučenice u povijesti, za koje se, kako je naglasila, premalo zna i premalo ih se spominje jer »hrvatska je povijest muška povijest«. Detaljno je obradila brojna djela i sudbine žena iz hrvatske povijesti, od sestara Tuge i Buge, kraljice Jelene, Elizabete, Katarine Zrinski Frankopan, iz starijih dana, mučenica iz Drugoga svjetskog rata te mučenica najnovijeg doba s naglaskom na tragične sudbine drinskih mučenica, drugih časnih sestara mučenica, supruga Tihomira Blaškića i Zvonka Bušića, supruge Ante Gotovine, majke Kate Šolić i mnogih drugih hrvatskih žena mučenica. Iscrpno i zanimljivo predavanje uistinu je moglo uvjeriti sve prisutne da je hrvatska povijest velikim dijelom i ženska povijest!

Metković


slika

U palači Matice hrvatske Ogranak Matice hrvatske Metković predstavio je 3. lipnja pjesničko-grafičku mapu Naronska siesta. Želeći se simbolično odužiti velikomu hrvatskom pjesniku, romanopiscu, dramskom autoru, esejistu i prevoditelju Ivanu Slamnigu, a ujedno i obilježiti sto dvadeset i petu obljetnicu utemeljenja Ogranka Matice hrvatske Metković, u mapi su pjesme Slamnigova pjesničkoga opusa u izboru Luka Paljetka, koje su sa po dvije grafike popratili suvremeni hrvatski likovni umjetnici Petar Barišić, Darko Čurdo, Vatroslav Kuliš, Robert Šimrak i Zlatan Vrkljan. Mapu je uredio gospodin Ratko Krstičević, dopredsjednik Ogranka u Metkoviću i član Nadzornoga odbora Matice hrvatske. Na predstavljanju Naronske sieste govorili su Ivo Gabrić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Metković, Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, i Tonko Maroević, dopredsjednik Matice hrvatske, a glumac Tomislav Martić pročitao je nekoliko Slamnigovih pjesama.

Mostar


slika

Četrdesetodnevna manifestacija Dani Matice hrvatske Mostar 2003. završila je jednako uspješno kao što je 21. travnja počela izložbom iz fundusa Muzeja grada Vukovara. Maestro Vjekoslav Šutej, dirigent i umjetnički ravnatelj Dana Matice hrvatske Mostar 2003, prije izvedbe Verdijeve opere La Traviata u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Hercega Kosače, rekao je kako se mostarska publika i svi ljubitelji umjetnosti ne trebaju sramiti ako za njih na Danima Matice hrvatske najveličanstveniji događaj bude koncert mostarskih glazbenika rasutih po cijelome svijetu Mostaru s ljubavlju, na kojem je također on ravnao. No, nakon izvedbe Verdijeve La Traviate, Opere i baleta riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, prve opere izvedene u Mostaru, mnogi su se zapitali što je ipak bilo veličanstvenije. U La Traviati su pod Šutejevim ravnanjem i u režiji Alda Maselle, za koju je libreto prema Dumasovoj Dami s kamelijama napisao E. M. Piave, u naslovnim ulogama Olga Kaminska kao Violetta Valery, a tu su i Alfredo — Ifrim Cosmin, te Paolo Rumetz kao Giorgio Germont, njegov otac. Riječki su gosti nastupili u dvorani u kojoj se tražilo mjesto više. Dane Matice hrvatske Mostar 2003. službeno je zatvorio dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime visokoga pokroviteljstva manifestacije, a na večeri kod gradonačelnika bili su Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, Gavrilo Grahovac, federalni ministar kulture, članovi Diplomatskoga kora u Bosni i Hercegovini, austrijski veleposlanik, ministar kulture grada Beča, gradonačelnik Badena i mnogi drugi domaći i strani dužnosnici i predstavnici.

Opatija

Nakon zabrane djelovanja Matice hrvatske 1971. opatijski Ogranak Matice hrvatske obnovljen je 28. lipnja 1991. Od tada do prije nekoliko dana, dakle punih dvanaest godina, Ogranak je djelovao bez poslovnoga prostora.

»Pred opatijskim matičarima s današnjim se danom otvaraju velike mogućnosti djelovanja u Gradu Opatiji. Uvjeren sam da će opatijski matičari znati prepoznati sve mogućnosti koje su im sada na dohvatu ruke, i otvoriti se poglavito mlađim naraštajima da svoje talente iskoriste na dobrobit svoga Grada, da i oni sudjeluju u osmišljavanju korištenja prostora Matice hrvatske, uključujući se u literarne, dramske radionice, u povijesna istraživanja bogate opatijske povijesti. Matica hrvatska, kao kulturna ustanova koja okuplja velik broj pojedinaca bit će u Opatiji onoliko djelotvorna koliko pojedinačnih energija i raznolikih ideja bude znala okupiti i usmjeriti oko ciljeva koji vode Grad Opatiju u afirmaciju istinskih domovinskih vrijednosti i u očuvanju svoga narodnosnog identiteta u liburnijskom dijelu hrvatskoga primorja«, rekao je Antun Onsea, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Opatija, 27. svibnja na svečanosti otvaranja prvoga Matičina poslovnoga prostora, koja je održana u prepunoj Villi Angiolini. U sklopu svečanosti obilježena je četrdesetogodišnjica smrti Viktora Cara Emina i pedesetogodišnjica smrti Rikarda Katalinića Jeretova, koja pada iduće godine, te odana počast nedavno preminulom Zoranu Kampanjetu. U relizaciji ove svečanosti posebno treba istaknuti zasluge gospođe Gordane Zurak, profesorice u Gimnaziji Eugena Kumičića, i članice Predsjedništva Opatijskoga ogranka, koja je sa svojim učenicima osmislila i realizirala cijelu svečanost. U programu, pod naslovom Opatiji sa srcem, izmjenjivali su se glazbeni dijelovi te stihovi Viktora Cara Emina, Rikarda Katalinića Jeretova i Zorana Kompanjeta, koje su recitirali Ana Furlanić, Hani Mohorovičić i Tea Rubeša. Kao voditelji svečanosti prvi su se put u okviru Matice pojavili gimnazijalci. Marina Frković i Željko Denona svojim su nastupom, duhovitošću i ležernošću, zadivili sve prisutne. Prof. Mirjana Martić, članica opatijskoga Ogranka Matice hrvatske, pročitala je pismo pape Nikole V, staro petsto i pedeset godina, kojim odgovara na zamolbu opatijskih benediktinaca. Gimnazijalka Ana Furlanić pročitala je pjesmu Spomen na Josipa Tursana, prvoga predsjednika opatijskoga Ogranka. Između pojedinih točaka nastupima na klaviru Ivan Bošnjak oduševio je sve prisutne. Prisutnima se, uz predsjednika Ogranka Antuna Onseu, obratio i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, koji je, kao i obično, prisutne oduševio svojim govorom. Svojom prisutnošću svečanost su uveličali Ranko Vlatković, opatijski gradonačelnik, i Biserka Kutleša, ravnateljica Gimnazije. Nove prostorije Ogranka Matice hrvatske Opatija blagoslovio je velečasni Josip Šimac, dekan opatijskoga dekanata, a ploču s Matičinim imenom otkrio je gospodin Lucijan Kos. Ogranak Matice hrvatske Opatija nalazi se u Ulici Viktora Cara Emina br. 3.

Orebić


slika

U biblioteci Pelisac Ogranka Matice hrvatske Orebić izašla je knjiga Friedricha Georga Jungera Dalmatinska noć/Dalamatinische Nacht, koju je preveo i proslovom popratio Ivan Pederin. Urednik biblioteke je Frano Vlatković.

U Čitaonici Napredak, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orebić i Turističke zajednice Orebić predstavljena je zbirka pjesama Frana Vlatkovića Spoznaja nesanice. Vlatkovićevu je knjigu na vrlo dojmljiv način predstavio Mato Jerinić, književnik, a predstavljanje je na gitari pratio Ante Milović Toto.

Osijek

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek, zagrebačke Naklade MD i Gradske knjižnice Beli Manastir 19. svibnja svečano je otvoren Festival europske kratke priče/Festival of the European Short Story, koji je gostovao u Zagrebu, Osijeku, Belom Manastiru i Ljubljani. Projekt je započeo još prije nekoliko godina, kada je Roman Simić, urednik Naklade MD, pokrenuo pravu malu biblioteku europske kratke priče. Riječ je o književnom festivalu na kojem su gostovale mlade spisateljske zvijezde iz Hrvatske i desetak europskih zemalja, koji je 19. svibnja započeo u Zagrebu, a 23. svibnja završio u Ljubljani. Na Festivalu su bili Olga Tokarczuk, Tiziano Scarpa, Ali Smith, Nuria Barrios, Hermine Landvreugdt, Tilman Rammstedt, Ingo Schulze, Peter Zilahy, Igor Maroević, Ivana Vidović Bolt, Tatjana Peruško, Snježana Husić, Edo Popović, Robert Perišić, Delimir Rešicki, Senko Karuza, Roman Simić, Miroslav Mićanović i mnogi drugi. Cilj je Festivala bio međusobno upoznavanje relevantnih autora širega prostora i lociranje domaćih autora u europskom kontekstu. Publika Festivala primarno su bili studenti kroatistike Pedagoškoga fakulteta, a sekundarno svi pobornici te književne forme, kako je naglasila Helena Sablić Tomić, književna kritičarka. Odabrane kratke priče europskih autora u Osijeku su čitali glumci osječkoga HNK Anita Schmidt i Mario Rade. Najbolja potvrda uspješnosti Festivala, koji je od ove godine uključen u mrežu europskih festivala kratke priče, veliki je odaziv i iznimno pozitivna reakcija i publike i samih sudionika.

Požega

U organizaciji požeškoga Ogranka Matice hrvatske i Društva za hrvatsku povjesnicu svečano je predstavljena knjiga Čuvari bleiburške uspomene trojice autora, dr. Josipa Jurčevića, Brune Esiha i Bože Vukušića. Knjiga je još jedan prinos valorizaciji tragičnih zbivanja i egzodusa hrvatskoga naroda. Na više od dvjestotinjak stranica, uz brojne fotografije i dokumente, autori iznose i svjedočanstva preživjelih sudionika, obogaćujući tako postojeće spoznaje o Križnom putu i najnovijim znanstvenim istraživanjima.

Rijeka

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Rijeka i Zvonimir Solin d. o. o. izašla je knjiga Ljube Stipišića Delmate Verdi na način klapskoga pjevanja. Urednici knjige su Špiro Žižić i Darko Deković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Rijeka.

Ogranak Matice hrvatske Rijeka, Društvo hrvatskih književnika — Ogranak Rijeka i Sveučilišna knjižnica Rijeka u Sveučilišnoj knjižnici, na Književnoj tribini Ogranka Matice hrvatske Rijeka predstavili su 10. lipnja novoobjavljeni roman Žarka Milenića U dvoje. Pisca i roman predstavili su Darko Deković, Vesna Miculinić-Prešnjak i Davor Mandić. Ulomke iz romana čitali su Nada Boban i Luka Lenac, a u umjetničkom dijelu programa nastupili su glazbeni umjetnici Maja i Marina Veljak, violine, Nikola Kaić, gitara, te Morana Endrighetti, sopran.

Senj

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Senj i Senjskog muzejskog društva predstavljena je knjiga mr. Milana Sijerkovića Bura goropadnica o kojoj su govorili Ivan Novak, meteorolog i autor. Po riječima gospodina Sijerkovića, riječ bura potječe od mletačkog naziva bora, što znači vjetar koji puše sa sjevera. Osim oko Masleničkoga mosta, najčešća je u Senju, gdje prosječno godišnje stotinjak dana puše snagom od šest bofora, a tridesetak dana njezini udari dosežu osam bofora. Točnost tih navoda potvrđena je i za vrijeme predstavljanja Bure goropadnice — u Senju je puhala bura.

Sisak

Ogranak Matice hrvatske Sisak bio je suorganizator sa sisačkim Domom kulture Kristalna kocka vedrine Petoga međunarodnoga festivala dječjih kazališta Maslačak.

Slavonski Brod

Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Županija brodsko-posavska i Općina Oriovac organizatori su ovogodišnje, četvrte, Memorijalne svečanosti znamenitim Oriovčanima, koja je u povodu stote godišnjice smrti dr. sc. Stjepana Ilijaševića, književnika, pedagoga i svećenika, održana 30. svibnja u Oriovcu. Vođen mišlju kako je čuvanje uspomena na znamenite zavičajnike važna zadaća i izraz civilizacijske razine neke sredine Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod pokrenuo je program memorijalnih svečanosti znamenitim zavičajnicima Slavonskoga Broda i Brodskoga Posavlja, obilježavajući godišnjice njihovih rođenja i smrti. Do sada su održane memorijalne svečanosti Valentinu Benošiću, Hugi Badaliću i Stjepanu Marjanoviću. Ovogodišnji je program Memorijalnih svečanosti, posvećen vodećim hrvatskim preporoditeljima, započeo okruglim stolom pod naslovom Život i djelo dr. sc. Stjepana Ilijaševića na kojem su sudjelovali akademik Stjepan Babić, mr. sc. Gordana Potnar-Matković, prof. dr. Vinko Brešić, Mato Justanić, teolog, prof. Ivan Vavra i Slavko Mirković, publicist. Dr. med. Franjo Husinec iz Ogranka Matice hrvatske Križevci govorio je o dr. sc. Franu Gundrumu, a prof. Irena Krumes Šimunović o Luki Iliću Oriovčaninu. U parku, na Trgu hrvatskih preporoditelja, otkriveno je poprsje znamenitim oriovačkim ilircima Stjepanu Ilijaševiću i Luki Iliću Oriovčaninu te dr. sc. Franu Gundrumu, a ispred spomenika ubijenim Oriovčanima 30. svibnja 1945. održana je komemoracija i položeni su vijenci.

Široki Brijeg

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg 5. lipnja prigodno je obilježio devedesetu obljetnicu rođenja fra Janka Bubala. Sveta misa zadušnica za fra Janka Bubala održana je u Turčinovićima, otkrivena je spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući, a u Kinu Borak predstavljena su Sabrana djela fra Janka Bubala.

Trogir

Ogranak Matice hrvatske Trogir predstavio je 28. svibnja, u prepunoj dvorani Gradske vijećnice, knjigu svoga sugrađanina, profesora na Odjelu za pedagogiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zadru te kolumnista »Zadarskoga lista«, u izdanju »Zadarskoga lista« dr. Zlatka Miliše Politički obračuni (Šutnja nije zlato). Knjiga je izbor njegovih već objavljenih kolumni, nema kritizerske odrednice, nego potiče na kritički pristup problemima koji su nas mučili i koji su još prisutni u našoj svakodnevici. Knjigu su predstavili Julije Derossi, književnik i književni kritičar, Tomislav Marijan Bilosnić, književnik te sam autor. Odabrana poglavlja iz knjige pročitala je Daniela Kontić-Strojan.

Umag

U povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske 28. svibnja predstavnici su Hrvatskog časničkog zbora, hrvatskih veterana, Hvidre, UAB-a i SAB-a, Ogranka Matice hrvatske Umag, udruga hrvatskih žena, policije, mornarice i roditelja poginulih branitelja položili vijence na spomenik palim braniteljima u Domovinskom ratu kod glavnoga križa na gradskom groblju. Prigodni je govor održao pukovnik Živko Ilijaš, predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora Bujštine, koji je govorio o povijesti hrvatskoga naroda, suvremenoj povijesti i stvaranju hrvatske države.

Varaždinske Toplice

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu 30. svibnja Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice, Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović iz Varaždina predstavili su zbornik Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama 1995-2000. Na predstavljanju zbornika sudjelovali su: dr. sc. Zvonimir Sabati, varaždinski župan, Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih Toplica, prof. dr. sc. Stjepan Damjanović, recenzent zbornika, prof. Božena Filipan, urednica Zbornika i predsjednica Matičina ogranka u Varaždinskim Toplicama, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske i mr. sc. Denis Peričić, za Nakladničku kuću Tonimir. Božena Filipan, urednica zbornika, navela je kako je Zbornikom od dvadeset i osam radova sa znanstveno-stručnih skupova Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, u kojem su navedeni i prilozi za biografiju Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, obilježeno djelovanje Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama. Uz tekstove o zaslužnim Kukuljevićima zbornik donosi i prikaz njihovih najbližih političkih i književnih suradnika te sljedbenika u područjima kojima su utirali putove i postali utemeljiteljima hrvatskih kulturnih i znanstvenih ustanova.

Vinkovci

U vinkovačkom Ogranku Matice hrvatske predstavljena je knjiga Anje Šovagović-Despot Divlja sloboda. O knjizi koja je, prema riječima urednika Zorana Maljkovića, zanimljiva kombinacija teatroloških i autobiografskih crtica, govorili su i dr. Milovan Tatarin te Ana Lederer, autorica pogovora. Ulomke iz knjige čitao je autoričin suprug, glumac Dragan Despot.

Virovitica

U sklopu Dana Matice hrvatske u Virovitici, 28. svibnja u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice okupili su se učenici osnovnih škola Vladimir Nazor i Ivana Brlić Mažuranić te virovitički gimnazijalci. Sugrađanima su pokazali radove iz biologije, ekologije, geografije i fizike, kojima su se uspješno predstavili na državnim natjecanjima. Učenici četvrtoga razreda Gimnazije Petar Preradović Enes Ciriković i Dejan Rakijašić, koji su bili prvaci državnoga natjecanja iz fizike, održana u Osijeku od 15-18. svibnja, izazvali su posebno veliki interes posjetitelja. Tribinom mladih pod naslovom Što sam učinio za svoj okolišujedno je obilježen Dan biološke raznolikosti.

Predstavljanjem knjige Jasne Čapo-Žmegač Srijemski Hrvati/Etnološka studija migracije, identifikacije i interakcije završeni su programi obilježavanja Dana Matice hrvatske u Virovitici. Knjiga je svjedočanstvo o osobnim sudbinama u ratnim vremenima i ljudskim prilagodbama u iznuđenim okolnostima prisilnoga preseljenja Srijemaca u Hrvatsku prije dvanaest godina. O knjizi su govorili dr. sc. Tvrtko Zebec, mr. sc. Valentina Gulin-Zrnić, dr, Aleksandra Muraj, dr. Jadranka Grbić te autorica. Oni su s različitih stajališta tumačili probleme povratka Srijemaca u matičnu zemlju Hrvatsku, u kojoj su se, prema njihovim iskazima i svjedočenju, osjećali kao stranci u vlastitom narodu, jer su došli s drukčijim običajima, kulturom, govorom i navikama. S vremenom te se razlike, srećom, gube, a tek će novi naraštaji Hrvatsku osjećati kao svoju domovinu. Osobito je dojmljivo govorio jedan od brojnih prisilno raseljenih Srijemaca, Slankamenac Vlatko Fijala, koji je kroz vlastitu sudbinu i sudbinu svoje obitelji opisao stanje prije 1989. i poslije u Vojvodini.

Zadar


slika

Tridesetoga svibnja u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama Ogranak Matice hrvatske Zadar predstavio je knjigu dipl. inž. Ivana Šindije Bibinjski korijeni, o kojoj su govorili prof. Božidar Šimunić, dr. don Pavao Kero i autor. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su bibinjske klape.

Ogranak Matice hrvatske Zadar i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Zadar, 3. lipnja u dvorani Matice hrvatske priredili su predavanje prof. dr. Mladena Zelenike pod naslovom Žetva kišnice.

Zaprešić


slika

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Zaprešić objavljen je u biblioteci Posebna izdanja, knjiga 25, Zbornik literarnih i novinarskih radova o djetinjstvu i školovanju Pružimo ruke. Zbornik sadrži dječje literarne i novinarske radove o djetinjstvu i školovanju sa XVII. susreta Ivica Kičmanović, koji su u sklopu programa Dana Ante Kovačića od 3. do 4. lipnja 2003. održani u Zaprešiću. U prosudbenom su odboru i ove godine bili Drago Kozina, Ivan Rodić, Željka Horvat-Vukelja, Stijepo Mijović-Kočan, Sanja Pilić i Stjepan Laljak. Pohvaljeno je osam školskih literarno-novinarskih družina, dvanaest voditelja-mentora, nagrađeno je šezdeset i dva, a pohvaljeno dvjesto i pet učenika, što je najveći broj dosad.

A. Č.-K.

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak