Vijenac 242

Kazalište

TEATROSKOP

Idemo na more

TEATROSKOP

Idemo na more


slika

I zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište odlučilo je profitirati na zagrebačkom moru prije nego što istu pozornicu zauzmu drugi. »Pučka komedija s pjevanjem« Idemo na more Danka Ljuštine, o susretu zagrebačke i slovenske obitelji u dalmatinskom pansionu, premijerno će u koprodukciji HNK i Umjetničke organizacije Kairos na vodenoj jarunskoj pozornici zaigrati 15. lipnja. Osim lake ljetne zabave, glavni je adut predstave u režiji Eduarda Galića zvjezdana podjela: Marija Kohn, Boris Dvornik, Špiro Guberina, Radko Polič, Danko Ljuština, Vanja Matujec, Senka Bulić, Vedran Mlikota, Mateja Pucko, Ljubo Zečević, Zrinka Cvitešić i Dušan Bućan. Kostime potpisuje Vinka Krnić, scenografiju Dinka Jeričević, a glazbu Mate Matišić.

Zagrebački HNK ugostit će i dva slovenska kazališta: 17. lipnja dolazi Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane s Moliereovom Školom za žene u režiji Mateje Koležnik, a dan poslije Primorsko dramsko gledališče iz Nove Gorice s komadom Kean IV ruskoga dramatičara Grigorija Gorina u režiji Georgija Para.

Raspored predstava zagrebačkog HNK nalazi se na www.hnk.hr.

Eurokaz

Kraj zagrebačkoga kazalištem prepunjena lipnja ove će godine od 19. do 28. po sedamnaesti put označiti Eurokaz. Festival novog kazališta ovaj je put djelomično posvećen fenomenu novoga cirkusa, hibridnoj formi koja spaja atraktivnost cirkuskih vještina i kazališne elemente poput likova i dramaturgije. Tako Eurokaz otvara australska skupina Acrobat s istoimenom predstavom u Boćarskom domu, a u kasnijem dijelu programa nastupit će, također australski, cirkusanti The Happy Sideshow. Iz Kine dolazi disidentsko kazalište Living Dance Studio s angažiranom i realističnom predstavom Izvješće o rođenju, zabranjenoj u domovini. Na Eurokaz ponovno dolazi skupina Motus, festivalskoj publici već poznata putem nekoliko valova predstavljanja mladog talijanskog teatra, i to s dvjema predstavama: Splendid, koju će izvoditi u Hotelu Opera, i Dvokrevetne sobe. Njemačka radikalna skupina Showcase Beat Le Mot vraća se s predstavom Život Cezara ostvarenom u koprodukciji s makedonskim Narodnim teatrom iz Bitole, također starim gostima Eurokaza. Autorski dvojac Nataša Rajković i Bobo Jelčić, koji su priliku za rad u Europi i dobili posredovanjem na ovom festivalu Eurokazu zapaženih predstava iz Teatra &TD, pred zagrebačku publiku dolaze s naizgled improvizacijskom Igrom na domaćem terenu, nastavkom istraživanja drukčijeg kazališnog jezika s ansamblom jednog od najcjenjenijih njemačkih kazališta Schauspiel Hannover.

Kako selektorica Gordana Vnuk smatra da se tek u razdoblju od nekoliko godina u hrvatskom kazalištu dogodi dovoljno materijala za pojavljivanje na Eurokazu, ove godine festivalski program ima i nekoliko domaćih predstavnika: riječki HNK igrat će Dnevnik Raskoljnikova, ZKM Kamov. smrtopis, BAD Co. Rebro kao zeleni zidovi, a House of Extreme Music Theatre Damira Bartola Indoša Školski autobus.

Domaćim predstavama na Eurokazu bavit će se i okrugli stol s radnom temom Putovi k novom teatru — u hrvatskom teatru, zanimljiva i zato što se u ovogodišnjem programu festivala zastupljene dvije podosta različite generacije domaćih novokazalištaraca. Program i sve ostao je na www.eurokaz.hr.

Brookov Hamlet u Dubrovniku


slika

Nakon tridesetak godina u Hrvatsku se vraća redateljska legenda Peter Brook (1925), gostovanjem predstave La tragédie d’Hamlet u produkciji njegova pariškog kazališta Théâtre des Bouffes du Nord. Brookov Hamlet na Lokrumu 27, 28. i 29. lipnja bit će svojevrsna pozivnica na 54. Dubrovačke ljetne igre, s obzirom da se one tradicionalno otvaraju 10. srpnja. Ova je predstava, minimalne scenografije i s crnim glumcem u naslovnoj ulozi, premijerno odigrana u srpnju 2002. i njome se Brook po peti put vraća Shakespeareovu najpoznatijem djelu. Po redateljevoj adapataciji francuski tekst napisali su Marie-Hélene Estienne i Jean-Claude Carriere, a izvode ga William Nadylam (Hamlet), Emile Abossolo-Mbo, Lilo Baur, Habib Dembele, Rachid Djaidani, Sotigui Kouyaté, Bruce Myers i Véronique Sacri. Ysabel de Maisonneuve i čuveni kreator Issey Miyake potpisuju kostime, Antonin Stahly glazbu, a Philippe Vialatte svjetlo. Sve informacije o tom iznimnom gostovanju, kao i o programu 54. Dubrovačkih ljetnih igara, dostupne su na adresi www.dubrovnik-festival.hr.

Igor Ružić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak