Vijenac 242

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Haneke za kraj sezone

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Haneke za kraj sezone


slika

Zagreb Filmski centar prikazuje tri filma redatelja Michaela Hanekea. To su drama Das Schlo+ iz 1997. prema Kafkinu romanu (14. lipnja), psihološki triler Šaljive igre, iz 1997, o obitelji koju zlostavljaju dva asocijalna susjeda (14. lipnja), te drama Učiteljica glasovira iz 2001. (17. lipnja). Dobitnik Velike nagrade žirija u Cannesu 2001, sa sjajnom Isabelle Huppert i Benoîtom Magimelom nagrađenima u Cannesu za najbolje uloge.

U kinima: Caine, Nicholson i Benigni


slika

Zagreb Druga polovica lipnja u domaćim kinodvoranama nudi uistinu šarolik izbor. U redovitu kinodistribuciju stiže drama Mirni Amerikanac Phillipa Noycea. U priči o zbivanjima uoči Vijetnamskog rata središnje likove glume Brendan Fraser i Michael Caine, za svoju ulogu nominiran i za Oscara, dok jednu od epizodnih uloga tumači Rade Šerbedžija. U Hrvatsku dolazi i veliki proljetni kinohit u SAD-u komedija Bijes pod kontrolom Petera Segala, s Jackom Nicholsonom i Adamom Sandlerom u ulogama psihijatra i pacijenta, potom kontroverzna drama Pravila privlačnosti Rogera Avaryja snimljena prema romanu Breta Eastona Ellisa, odnosno talijanska bajka Pinokio, redatelja, scenarista i glavnog glumca Roberta Benignija.

Hrvatska: Hadžić ponovno režira


slika

Zagreb Jedan od najznačajnijih događaja u hrvatskoj kinematografiji ove godine premijera je novog filma uglednog redatelja, komediografa i publicista Fadila Hadžića. Nakon Ambasadora iz 1984. ponovno u redateljskom stolcu dugometražnog igranog filma, Hadžić se predstavlja humorističnom dramom Doktor ludosti čija je premijera najavljena za 50. filmski festival u Puli. Ironična priča o psihijatru kroz čiju ordinaciju prođe nekolicina naoko običnih ljudi, posve slomljenih ritmom suvremenog života, snimljena je ovog proljeća u Zagrebu u produkciji Alka filma. Glavni lik psihijatra tumači prvak hrvatskog glumišta Pero Kvrgić, a njegovi pacijenti su Elizabeta Kukić, Igor Mešin, Žarko Potočnjak i Damir Lončar. Snimatelj Doktora ludosti je Slobodan Trninić.

Turska: Nagrađivani Uzuk


slika

Istambul Uz ekipu filma Elephant redatelja Gusa van Santa, dobitnika ovogodišnje Zlatne palme u Cannesu, na svečanu su se pozornicu posljednjeg dana Festivala najviše penjali filmski umjetnici iz Turske. Razlog je sjajna drama Uzuk u režiji Nurija Bilgea Ceylana, kojoj je pripala Velika nagrada žirija. Glavni su glumci Mehmet Emin Toprak i Muzaffer Özdemir podijelili nagradu za najbolju mušku ulogu obogativši kolekciju priznanja koje je Uzuk već osvojio (glavne nagrade na festivalima u Antalyji, Ankari i Istambulu). Film je intimistička priča o razočaranu istambulskom fotografu na životnoj prekretnici koji pomaže rođaku sa sela snaći se u velikom gradu.

SAD: Hulk Anga Leeja


slika

Los Angeles Stripomanija na filmu se nastavlja 20. lipnja kada film težak 120 milijuna dolara stigne u američka kina. Riječ je o prilagodbi popularnog stripa tvrtke Marvel Comics, autora Stana Leeja i Jacka Kirbyja, o znanstveniku Bruce Banneru koji se nakon zlosretnog pokusa povremeno pretvara u zelenog diva čudovišnog izgleda i plemenitog srca. U glavnoj je ulozi Australac hrvatskog podrijetla Eric Bana (Pad crnog jastreba), a partnerica mu je oskarovka Jennifer Connelly (Genijalni um).

Knjiga: Film i nogomet


slika

Zoran Tadić, Sto godina filma i nogometa, Hrvatska kulturna zaklada — Hrvatsko slovo, 2003. Redatelj Zoran Tadić (Ritam zločina, Treći ključ) još se od ranih šezdesetih bavi publicističkim radom, pa ne čudi da je njegova upravo objavljena zbirka eseja Sto godina filma i nogometa sjajan prikaz redateljevih filmoloških analiza, ali i britkih osvrta na nogomet, čiji je veliki zaljubljenik. Spoj autorovih preferencija rezultirao je izvrsnom knjigom čija je osobita vrijednost kronološka dimenzija tekstova pisanih od kraja šezdesetih do sredine devedesetih.

Internet: 27. Annecy


slika

http://annecy.org Tko su laureati 27. festivala animiranog filma u francuskom Annecyju (2-7. lipnja), popularnom Cannesu animacije, te što je nova u svijetu crtanih filmova? Odgovor se krije na službenoj stranici Festivala, koja s punim pravom svakodnevno broji stotine posjeta.

Boško Picula

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak