Vijenac 242

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Džamonja u Klanjcu

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Džamonja u Klanjcu


slika

Klanjec U povodu simpozija Skulptura na otvorenom u klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića otvorena je do 16. lipnja izložna Dušana Džamonje. Budući da je njegov likovni, crtački, grafički i skulptorski opus prema mišljenju Božidara Pejkovića, izbornika radova i autora postava izložbe, najprikladniji za odgovore na pitanja o skulpturi na otvorenome, izložba kao putokaz sadrži osam malih skulptura od crnoga kvarca i betona te granita, osam crteža u tušu u interijeru te jednu veliku na otvorenom.

Što je oblik?


slika

Ljubljana U ljubljanskoj Modernoj galeriji otvorena je izložba Form — Specific koja pokušava odgovoriti na pitanja uporabe forme u suvremenom umjetničkom djelu i formi kao autonomnom sustavu umjetničkog djela. Na izložbi su postavljeni radovi brojnih umjetnika, među kojima se ističu Daniel Buren, EXAT 51, Olaf Nicolai, Jacques Tati i Dušan Vukotić. Form — Specific otvorena je do 31. srpnja i prikazuje oblik kao specifičnu razliku prema kojoj se umjetnost razlikuje od života, kako piše Zdenka Badovinac, kustosica izložbe. Informacije potražite na webu www.mg-lj.si.

Prva američka retrospektiva


slika

Cambridge Harvard University Art Museums je u Fogg Art Museumu postavio prvu američku retrospektivu francuskog umjetnika Jeana Fautriera. Izložba donosi pedesetak djela iz javnih i privatnih zbirki iz Europe i Amerike, slika, skulptura, radova na papiru, originalne multiple i ilustrirane knjige. Opus je predstavljen ranijim serijama Talaca i kasnijim apstraktnim slikama. Katalog koji prati izložbu postao je prvi takve vrste na engleskom jeziku, a izložba se zatvara 20. srpnja. Info na www.artmuseums.harvard.edu/exhibitions/fogg/fautrier.html.

Leonardo iz Louvrea


slika

Pariz Gotovo više od pola stoljeća trebalo je čekati da se u Louvreu iznova pokažu djela velikog Leonarda. Izložba od 130 crteža pokazuje Leonardovu svestranost i istraživačko htijenje. Uz crteže izloženo je i nekoliko rukopisa posuđenih iz knjižnice Institut de France. Crteži su Leonardove studije za buduća remek-djela, portrete, scene bitaka, arhitektonska i znanstvena istraživanja... od kojih se neki prvi put pokazuju javnosti. Izložba je otvorena do 14. srpnja, a informacije o njoj potražite na www.louvre.fr.

Knjige


slika

Bram Dijkstra, American Expressionism: Art and Social Change, 1920-1950; Harry N Abrams, 2003. Knjiga o američkom ekspresionizmu i njegovoj kulturnoj i socijalnoj mijeni predstavlja prve pokušaje da se manje poznatom američkom umjetničkom pravcu koji se razvijao tijekom dvadesetih i tridesetih godina pa sve do kraja rata u kojem su glavnu ulogu odigrali umjetnici osjetljivi na socijalne, političke i kulturološke nepravde Amerike tog doba, a mahom su to bili Afroamerikanci i prvi potomci doseljenika i prognanika iz Europe. Zgodan način interpretacije prethodnika apstraktnog ekspresionizma uz brojne ilustracije mnogih manje poznatih umjetnika.

DVD


slika

The Mystery of Picasso, 1956 (DVD 2003) Godine 1955. francuski režiser Henri-Georges Clouzot snimio je ovo remek-djelo dokumetarnoga karaktera. Film koji je 1984. proglašen francuskom nacionalnom baštinom, stigao je i na DVD. Dokumentarac prikazuje Picassa kako stvara umjetničko djelo. DVD izdanje upotpunjeno je kraćim filmom o Guernici te komentarima muzealaca i kustosa. Umjetnički proces kreacije i destrukcije u kojoj filmski kadar postaje umjetnikovo platno vjerojatno je na ovim filmskim trakama uhvaćen bolje nego ikad i teško će ga se moći nadmašiti.

Internet


slika

www.expo-cezanne.com Simpatična internetska stranica nepoznatih autora trudi se, s pomoću vrlo dobre virtualne izložbe, upoznati nas sa Cezanneom. Uz dvije stotine reprodukcija solidne kvalitete s atribucijskim detaljima ovdje njegova djela možete pretraživati po temama, tehnikama... Tu su i popisi slika te muzeja u kojima se njegova djela nalaze s izravnim vezama i skraćena biografija. Usput, iste su stranice napravljene i za umjetnike kao što su Degas, Renoir, Monet, Klimt, Magritte, Van Gogh, Modigliani i Gauguin.

Marko Kružić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak