Vijenac 242

Film

Glumac iz sjene

Christian Camargo

Glumac s pravim osjećajem za mjeru te pogođeno očitovanje emocija svojih likova, iskazao se i u nevelikom broju filmova — svega njih šest

Glumac iz sjene

Christian Camargo

Glumac s pravim osjećajem za mjeru te pogođeno očitovanje emocija svojih likova, iskazao se i u nevelikom broju filmova — svega njih šest

Tamnoput, crne kovrčave kose, s izgledom hispano-dečka iz susjedstva, trideset — i nešto — godišnji Christian Camargo sin je Victorije Wyndham, popularne televizijske dive iz šezdesetih godina prošlog stoljeća (serije Another World, The Guiding Light), odnosno unuk također poznatog TV-glumca Ralpha Camarga (Golden Windows, Edge of the Night).

Diplomirani povjesničar umjetnosti, u slobodno vrijeme pijanist i kipar, Camargo je pohađao Julliard, te odmah po izlasku iz škole dobio i prvu brodvejsku rolu, čime mu karijera, posebice ona kazališna, dobiva pravi zamah (u počecima je paralelno bio zaposlen i na radiostanici). Pritom je podjednako uspješan bio i u tumačenju tradicionalnih, baš kao i suvremenih likova — u Sylight 1996. uz Michaela Gambona na Broadwayu, Shakespeareovu Henriku V. u teatru Globe u Londonu, odnosno kao Horacio u Hamletu ili Lord Byron, dok kritičari ipak najboljom među izvrsnima smatraju Camargovu rolu divljeg elizabetanskog poete Christophera Marlowea u off-broadwayskoj uspješnici Kit Marlowe iz 2000. godine.

Glumac s pravim osjećajem za mjeru te pogođeno očitovanje emocija svojih likova iskazao se i u nevelikom broju filmova — svega njih šest. Najvažnije do sada jesu mala uloga lorda Pelhama u Plunkettu i Macleanu Jakea Scotta iz 1999, odnosno ona požrtvovna i vjerom ohrabrena vojnika Pavela iz K-19 Kathryn Bigelow, gdje dominira i parira mnogo poznatijim kolegama, poput Liama Neesona ili Harrisona Forda.

Stoga je očito da je karijera Christiana Camarga tek na početku.

Katarina Marić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak