Vijenac 242

Fotografija

U FOKUSU

Beč oko 1900. u Varaždinu

U FOKUSU

Beč oko 1900. u Varaždinu


slika

Varaždin Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u prostoru Starog grada, otvorio je 4. lipnja izložbu fotografija Bečka arhitektura oko 1900. Izložba niza fotografija Waltera Zedniceka, koja je zasad obišla nekoliko gradova u Letoniji i Hrvatskoj, pokazuje pročelja stambenih i javnih građevina izgrađenih prema projektima uglednih bečkih arhitekata na početku 20. stoljeća. Prisjećanje je to na bečku modernu, koja je postavila temelje novoga graditeljskog stila velikih arhitekata kao što su Otto Wagner, Josef Maria Olbrich, Josef Hoffmann i drugi. Upravo je to vrijeme snažne bečke uloge u raznorodnim poljima ljudske djelatnosti poput psihologije, glazbe, književnosti, slikarstva i sl. Izložba je u Varaždinu otvorena do 21. lipnja, a nakon toga trebala bi biti preseljena u Češku i Rumunjsku.

Liberman u Gettiju


slika

Los Angeles U Gettyju se u drugoj polovici srpnja očekuje postavljanje izložbe fotografija Alexandera Libermana (1912-1999), jednog od vodećih umjetničkih direktora časopisa »Vogue« na kojoj se funkciji zadržao gotovo pola stoljeća, fotografa koji je dokumentirao brojne umjetničke ličnosti tijekom rada i dokolice. Izložba bi se trebala sastojati od malog izbora iz goleme ostavštine, koja broji gotovo stotinu tisuća fotografija i negativa, sedamdeset i jednog portreta osoba poput Pabla Picassa, Henrija Matissa, Marca Chagalla i ostalih ikona 20. stoljeća. Izložba Photographs of Artists by Alexander Liberman u organizaciji Getty Research Institute bit će otvorena od 22. srpnja do 19. listopada. Na Libermanovim fotografijama, među ostalim, ovjekovječeni su Braque, Calder, de Kooning, Dubuffet, Duchamp, Ernst, Giacometti, Johns, Leger, Newman, Rauschenberg i Rothko.

Natječaj Henkel CEE


slika

Austrijski KulturKontakt i tvrtka Henkel CEE objavili su natječaj za fotografe čiji rok za prijavu ističe potkraj kolovoza. Želja je organizatora, Henkel CEE, pridobiti što više fotografa s područja srednje i istočne Europe kako bi na osobni način interpretirali upravo taj kulturni prostor. Međunarodni će ocjenjivački sud ocijeniti pristigle radove, a pobjedniku će osim primamljive novčane nagrade biti omogućeno organiziranje samostalne izložbe u Beču i domicilnoj zemlji. Prijaviti se na natječaj mogu umjetnici s područja srednje i istočne Europe kako bi se kroz fotografski objektiv vidjela svjesnost o pridruživanju Europskoj uniji i bogatstvu vlastitoga kulturnog i zemljopisnog identiteta. Prijave sa životopisom i fotografije ne starije od 1998. i ne veće od formata A3 šaljite na: KulturKontakt Austria, Att: Department of Visual Arts, Spittelberggasse 3/DG, A-1070 Vienna, Austria, a informirajte se na kultur@kulturkontakt.or.at ili na telefon: +43-1-523 87 65 ext. 43.

Marko Kružić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak