Vijenac 242

Časopisi

Arhitektonska budućnost

»Čovjek i prostor«, mjesečnik Udruženja hrvatskih arhitekata, 7/8, 2002, 578/579.

Arhitektonska budućnost

»Čovjek i prostor«, mjesečnik Udruženja hrvatskih arhitekata, 7/8, 2002, 578/579.

Uz nekoliko tekstova o izložbama poput Here Tomorrow i Zlatna žetva gotovo je cijeli broj novog ČiP-a zaokupljen Istrom. Osim Istre u novom se broju nalaze osvrti na svečano predstavljanje monografije Arhitektura. Neven Šegvić, respektabilnu obljetnicu Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca, pisana promišljanja Nenada Fabijanića o gorućim problemima grada Zagreba i zapadnoga kraka Lenucijeva parkovnog kompleksa, Drugim danima Orisa... U već uobičajeno odlično oblikovanu mjesečniku Udruženja hrvatskih arhitekata objavljeni su rezultati dvaju istarskih natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja središnjeg trga u Umagu i idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga slobode u Poreču.

Istarski dio časopisa iskorišten je da na najbolji mogući način započne s otkrivanjem moderne arhitekture u Istri kao segmenta cjelokupne istarske arhitekture od antike pa do danas. Zato je organiziran i Prvi simpozij o modernoj i postmodernoj arhitekturi Istre, održan u Raši početkom listopada prošle godine, kao temelj osnutka Regionalnog centra za modernu i postmodernu arhitekturu koji bi se bavio izradom cjelovite dokumentacije i valorizacije građevinske ostavštine Raše, Podlabina i cijele Istre. U ČiP-u su objavljeni prilozi Tomislava Premerla, Ive Körbler, Radovana Ivančevića, Vinka Penezića, Antonija Rubbija, Sergia R. Molesija, Krešimira Rogine, Juga Jakovčića i drugih o problematici istarske arhitekture.

Redizajn urbane topografije

Uz priloge sa simpozija objavljeni su i tekstovi koji se bave problematikom redizajna urbane topografije Umaga, rekonstrukcijom i dogradnjom kompleksa Tvornice duhana u Rovinju, opatijskom rivijerom i vilama, razvojnim planovima Poreča te radionicom koja je organizirana u suradnji Instituta za stanovanje u Beču i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a koja je potkraj rujna obuhvatila studijsko putovanje, arhitektonsku radionicu i izložbu svih projekata.

Ovaj broj ČiP-a zatvara tekst o problemu jednog zagrebačkog prolaza, funkcionalnosti u oblikovnom dizajnu te vijestima iz Razreda arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu. ČiP nadalje nije zaboravio sjetiti se preminulih Srebrenke Gvozdanović Sekulić, Andrea Mohorovičića i Vjenceslava Richtera. Svojim oblikovanjem, grafičkim prijelomom, izborom zanimljivih tema i tekstova, prikazom novih tiskanih izdanja vezanih uz arhitekturu kao i osvrtima na suvremene arhitektonske boljke i projekte koji tvore hrvatsku arhitektonsku budućnost, časopis »Čovjek i prostor« i dalje ostaje kvalitetna stručna periodika.

Marko Kružić

Vijenac 242

242 - 12. lipnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak