Vijenac 241

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Zaha Hadid u bečkom MAK-u

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Zaha Hadid u bečkom MAK-u


slika

U bečkom Muzeju primijenjenih umjetnosti (MAK) u tijeku je izložba britanske arhitektice Zahe Hadid, rođene Iračanke (Bagdad 1950), jedne od vodećih i najutjecajnijih predstavnica svjetske arhitektonske scene. Osim recentnih ostvarenja, izložba donosi opsežan presjek cjelokupnoga stvaralaštva Zahe Hadid, a središnje mjesto zauzima prostorni eksperiment Ledena oluja, izveden ekskluzivno za izložbu u MAK-u. Spektakularna instalacija tlocrtne površine od tristo četvornih metara, visoka sedam metara i teška osam tona, omogućuje posjetiteljima aktivan pristup arhitektičinom radikalnom formalnom i prostornom vokabularu. Množina modela, slika, renderinga, animacija te fotografija projekata i arhitektonskih ostvarenja, već izgrađenih ili još u fazi realizacije, daje točan uvid u arhitektičin kreativni postupak. Velikim brojem raznovrsnih medija i slika velikog formata, po kojima je Zaha Hadid postala poznata početkom osamdesetih, a od kojih se neke prvi put prikazuju u javnosti, formiran je svojevrstan arhiv njezina opusa. Svrha je izložbe učiniti posjetiteljima razumljivim različite faze njezina rada, od inicijalne apstraktne ideje do izvedbenih nacrta i njihove tehnološke razrade, kroz koje zrači stvaralački kredo Zahe Hadid izražen riječima: »Najvažnija stvar je pokret, protjecanje stvari, neeuklidovska geometrija u kojoj se ništa ne ponavlja: novi prostorni red.« Zanimljiva izložba ostaje otvorena do sredine kolovoza.

Novi Guggenheim u Riju


slika

Gradske vlasti Rio de Janeira potpisale su ugovor o izgradnji novoga Guggenheimova muzeja. Vijest je mnoge iznenadila s obzirom da je poznata njujorška institucija u stanovitoj krizi, zbog čega je (privremeno) odustala od realizacije novog muzeja u New Yorku, a nedavno je zatvorila i podružnicu u Las Vegasu. No ponudu iz Rija bilo je teško odbiti, jer će Guggenheim za licenciju inkasirati 28,5 milijuna dolara, a sve troškove izgradnje u iznosu od 125 milijuna dolara snosit će brazilska metropola, čiji je gradonačelnik Cesar Maia uvjeren kako će ponoviti Bilbao-efekt i budućim spektakularnim zdanjem revitalizirati zapuštenu gradsku luku. Guggenheim Rio, prema dizajnu francuske mega-zvijezde Jeana Nouvela, sadržavat će galerije, restorane, trgovine i tropski vrt, a velik dio muzeja bit će pod vodom. Iako je najavljeno da se otvaranje očekuje u 2006. godini, nije sigurno da će i doći do realizacije toga braka iz interesa jer projekt ima velik broj protivnika u samom gradu, koji su uvjereni kako je Rio ugovorom s Guggenheimom na gubitku. Toliki trošak na pompu i prestiž u situaciji kada svaki četvrt stanovnik nema tekuće vode bio bi prema njima prava katastrofa za grad, a neslaganje su izrazili ismijavajući gradonačelnika tijekom prošloga karnevala. Planovima za novi muzej neskloni su i umjetničko-muzejski krugovi, koji strahuju da bi visoki troškovi izgradnje drastično smanjili fondove o kojima ovisi egzistencija desetine postojećih muzejskih ustanova.

Arhitektonske vizije i utopije u Frankfurtu


slika

Pod naslovom Vizije i utopije u frankfurtskoj Schirn Kunsthalle postavljena je izložba arhitektonskih crteža iz bogate zbirke njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MOMA), kojom je prezentirana iznimna grafička vještina arhitektonskih majstora u rasponu od pionira modernističke arhitekture — Frank Lloyda Wrighta, Le Corbusiera i Miesa van der Rohea, do suvremenih protagonista poput Franka O. Gehryja, Zahe Hadid, Rema Koolhaasa i Daniela Libeskinda. Izlošci, što tvore komprimiranu povijest arhitekture prošlog stoljeća, variraju od skica i utopijskih vizija do detaljnih nacrta, nudeći širok i fascinantan pregled razvoja arhitektonskog crteža kao autonomnoga umjetničkog žanra, koji je u posljednjem desetljeću podvrgnut kontinuiranim promjenama zbog digitalne revolucije i njezina utjecaja na arhitektonsku praksu. Izložba donosi izbor od dvjesto djela iz Momine zbirke, koja broji više od tisuću crteža, a ostaje otvorena do 3. kolovoza.

Arhitektonski bijenale u Rotterdamu


slika

Od 7. svibnja do 7. srpnja u Rotterdamu se održava prvi Međunarodni arhitektonski bijenale, koji pod nazivom Mobilnost. Soba s pogledom istražuje fenomen suvremene mobilnosti i njezine utjecaje na prirodni okoliš, arhitekturu i razvoj gradova. Arhitekti, inženjeri, planeri, prometni stručnjaci, krajobrazni arhitekti, studenti, filmaši i fotografi iz cijeloga svijeta dva će mjeseca prezentirati planove i izmjenjivati ideje u obliku izložbi, predavanja, publikacija, rasprava, filmova i ekskurzija pod dirigentskom palicom glavne kuratorice manifestacije, arhitektice Francine Houben, partnerice u poznatom uredu Mecanoo. Žila kucavica centar bijenala jest Nizozemski arhitektonski institut (NAI), u kojem se istodobno održavaju paralelno čak tri prigodne izložbe: World Avenue, multimedijska prezentacija rezultata usporedbe najprometnijih ruta u Los Angelesu, Ruhru, Mexico Cityju, Tokyju, Hongkongu, Pekingu, Budimpešti, Beirutu i Pearl River Delti; Holland Avenue, izložba studentskih radova dvanaest arhitektonskih škola s temom brzih prometnih veza za gradsku aglomeraciju Randstad; i Motopias, izložba vizionarskih koncepcija velikih arhitektonskih imena 20. stoljeća s temom mobilnosti.

Vinko Penezić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak