Vijenac 241

Kazalište

Teatar ITD: Bug — greška u sistemu, red. Tea Gjergjizi Agejev

Uzaludan trud

Nažalost redateljica koja je prizore smjestila u neki aseptični ured nije uspjela amortizirati slabosti teksta

Teatar ITD: Bug — greška u sistemu, red. Tea Gjergjizi Agejev

Uzaludan trud

Nažalost redateljica koja je prizore smjestila u neki aseptični ured nije uspjela amortizirati slabosti teksta

U kazališnoj knjižici predstave Bug — greška u sistemu, izvedenoj u zagrebačkom Teatru ITD u režiji Tee Gjergjizi Agejev, čitamo zanimljiva pitanja koja nam zvuče poznato. »Vašeg šefa nikad nema u uredu? Nije se pojavio na poslu niti jednom u tri godine? Sumnjate da novci u vašoj firmi otječu u nekom neobičnom smjeru?« To su pitanja koja pokreću i radnju komedije Bug — greška u sistemu Richarda Stranda, američkoga pisca skromne biografije, a nažalost i skromnih spisateljskih dosega.

Tema o zaposleniku koji slučajno otkriva podatke o zlouporabi unutar ugledne kompanije te o svom nadređenom koji prima plaću, ali ga tri godine nitko nije vidio previše se vrti uokrug i pati od pretjerana ponavljanja i eksplikativnosti.. Nažalost redateljica koja je prizore smjestila u neki aseptični ured nije uspjela amortizirati spomenute slabosti teksta. Dramaturškim intervencijama možda bi se zgusnulo tekst i neutralizirala monotonija ponavljanja te fabularna nerazvedenost. Strandovu komediju na račun birokratskoga mentaliteta i otuđenosti u velikim kompanijama zamaraju i stereotipno postavljeni likovi kojima ni glumci klišejiziranim rješenjima nisu u potpunosti uspjeli udahnuti život.

Olga je Pakalović lik blazirane tajnice izgradila na afektiranoj karikaturalnosti koja je bila smiješna prvih deset minuta, a onda dosadila u predvidljivosti manire, Ivana Krizmanić blaziranosti tajnice suprotstavila je mrzovoljnost i hladnoću poslovne žene opet stalno istim intonacijama i gestom pa smo već pretpostavljali u kojem će trenutku ironično podignuti obrve. Tvrtko Jurić (Denis Popek) morao je nositi predstavu, ali igra na kartu stalne zbunjenosti i infantilna glupiranja kako bi se obranio od nastalih zavrzlama također nije urodila plodom. Dražen Šivak igrao je šefa gardom nasmiješene maske koja jedva kontrolira eksplozije bijesa, a mi smo se pitali čemu li je ovaj tekst zaslužio naći se na repertoaru ITD-a i tako uzalud iskoristiti kvalitetne glumce.

Gordana Ostović

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak