Vijenac 241

Kazalište, Matica hrvatska

Predstavljanje redatelja Rahima Burhana u Matici hrvatskoj

Sve predstave na romskom

Predstavljanje redatelja Rahima Burhana u Matici hrvatskoj

Sve predstave na romskom

U sklopu projekta znakovitog naziva Bogatimo se s različitostima, Udruga Romane droma organizirala je 14. svibnja u Palači Matice hrvatske predstavljanje redatelja Rahima Burhana. Njegovo ime u Hrvatskoj ne bi trebalo biti nepoznato, barem kazališnoj publici, jer riječ je o redatelju i osnivaču romskog kazališta Pralipe (Bratstvo), koje je nekoliko puta gostovalo u Zagrebu; posljednji put prije tri godine s predstavom Kosovo, mon amour.

Na tribini je, uz moderatoricu teatrologinju Natašu Govedić, sudjelovao i kazališni redatelj Branko Brezovec, koji je Pralipe i doveo u Zagreb još sredinom sedamdesetih. Sudionici su otvorili dvije velike teme: kazališni rad Rahima Burhana i njegove kulturološke aspekte. Burhan je u svojoj bogatoj kazališnoj poetici istaknuo najvažnije — do danas nepromijenjenu odluku da Pralipe, i u Skopju do početka devedesetih i danas u Njemačkoj, sve predstave igra na romskom jeziku.

Problemi koje je imao prevodeći Sofokla, Shakespearea, Brechta ili Lorcu na romski, nužno su potaknuli i pitanje romske kulture uopće, u čijoj je neinstitucionaliziranosti Pralipe među rijetkim iznimkama. Govoreći o svom redateljskom, ali i životnom putu, Burhan nije mogao zaobići nesporazume na koje je s kazalištem Pralipe nailazio s više strana — tradicionalno nastrojeni Romi uvjeravali su ga da bi oni trebali živjeti isključivo starim načinom života, jer im inače prijeti asimilacija i nestajanje, dok je s druge strane nailazio i na nerazumijevanje kulturnih institucija i kulturne elite.

Međutim, Burhan upravo Pralipe vidi kao pravi način očuvanja kulture, pa i jezične, dok u svakodnevnom životu pristaje na integraciju, pa i pripadajuću asimilaciju, kao civilizacijsku nužnost. Pralipe i danas igra na romskom u njemačkom Mülheimu, uz subvencije pokrajine Sjeverne Rajne — Westfalije, što je rijedak primjer priznavanja Roma i romske kulture.

Igor Ružić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak