Vijenac 241

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Svjetlo za laptop

FUTUROPOLIS

Računala: Svjetlo za laptop


slika

Za rad na laptopu obično ne treba posebno osvjetljenje. Zaslon, kao i svaki drugi, proizvodi dovoljan kontrast da se i u najmračnijem mraku može rabiti. No što ako niste vični korištenju tipkovnice, pa vam je mnogo lakše ako je osvijetljena? Ili ako imate papirologije sa strane koju morate moći pročitati? Ili ako naprosto ne želite ugroziti vid radom u slabo osvijetljenim uvjetima? Pomoći će vam Targusov USB Notebook light. Lampica koja teži zanemarivih 0.02 kilograma daje blagu xenon-svjetlost, koja je dostatna za ugodan rad na računalu. A ipak je toliko decentna da se njome bez problema možete koristiti čak i za vrijeme prezentacija. Posebna je prednost toga proizvoda što ne treba poseban izvor energije, nego se samo priključi na USB port notebooka ili laptopa. Mobilnost i svjetlost u svim okolnostima!

www.targus.com

Audio-video: Sve u jednom


slika

Znači zakoračili ste u 21. stoljeće i odlučili iskoristiti vaše računalo kao multimedijalno čudo. Natrpali ste na njega hrpe filmova, MP3-a i digitalnih slika. Iskoristili ste mogućnosti compa do posljednje, ali zato sada možete sve to gledati... na monitoru od 17”? Ne bi li bilo ljepše da filmove gledate na svom televizoru, a da glazbu slušate preko pažljivo složene linije? Sve to možete ostvariti ako si priuštite Prismiq MediaPlayer, uređaj koji pokreće apsolutno sve multimedijalne sadržaje na razini računala. Velika je prednost što se njime lagano upravlja, tako da primjena nije zamršenija od običnoga videorekordera. Prijenos podataka od MediaPlayera prema liniji/televizoru može se odvijati čak i bežično! A komande mu se daju jednostavno daljinskim upravljačem. Zabavni uređaj koji ćemo sigurno vidjeti u nečijem dnevnom boravku.

www.prismiq.com

GSM: Joystick za mobitel


slika

Svi koje je izludila igra Snake na mobitelu znat će cijeniti ovaj izum — joystick za mobitel. Desetak Nokijinih modela podržava tu spravicu koja olakšava postizanje novih rekorda. Nakon pričvršćivanja na mobilni telefon gumbima se mobilnoga telefona upravlja centralno postavljenim joystickom, koji točno prenosi sve komande. Iako namijenjen kao podrška za igru, Snake Bite također može olakšat pisanje SMS-a ili e-maila. Koliko je uređaj praktičan za svakodnevnu uporabu, teško je procijeniti. S obzirom na malu cijenu, najbolje je da se svaki ljubitelj igara na mobilnim telefonima uvjeri sam.

www.firstphoneshop.co.uk

Izumi: Walkie-talkie u ručnom satu


slika

Iako su mobiteli gotovo uspjeli potisnuti sve ostale oblike mobilne komunikacije, ipak još postoji nekoliko uređaja koji istu/sličnu svrhu ispunjavaju drugim putem. Jedan od njih je dakako dobri stari walkie-talkie. Osnovna mu je prednost što nema nešto što svaki mobitel ima — račun na kraju mjeseca za potrošene impulse. A kako walkie-talkie sam po sebi nije nikakva novost, ovom prigodom predstavljamo walkie-talkie ručni sat. Riječ je svakako o jednom od najpovoljnijih i najmanjih komunikacijskih uređaja koji se potrošačima nude na tržištu. Krug djelovanja pokriva gotovo tri kilometra. Pri kupnji dobiva se paket od dva sata, dva seta slušalica i rezervne baterije. Ispod displeja sata nalazi se maleni mikrofon, koji omogućuje kvalitetan zvuk. Posebna je poslastica cijena. Za trideset britanskih funti nudi se lijepa igračka.

www.pinstripestuff.co.uk

CD-ROM: Enciklopedija

Britannica


slika

Britannica, velika enciklopedija engleskoga govornog područja, zapravo i ne mora biti posebno predstavljena. Gotovo svatko se prije ili poslije susreo s tom fantastičnom publikacijom. Tiskano izdanje broji 32 sveska, a digitalna se verzija čak može pohvaliti bogatijim sadržajem. Nekoliko podataka koji govore sami za sebe: 75 000 članaka, gotovo 555 000 raznih pojmova i definicija, 1300 zemljovida koje prati bogata dokumentacija o povijesti, kulturi i gospodarstvu pojedinog područja, 14 timelinea što sadrže čak 4000 povijesnih događaja, 10 500 slika, audio i video snimki... Da se korisnik snađe u pregrštu informacija, tu je CD-ROM opremljen kreativnom tražilicom koja omogućuje pristup željenim podacima bez duga traženja. Zapravo je dosta reći da se ovaj dvostruki CD diči s dvadesetak osvojenih nagrada. Znanje nikada nije bilo preglednije.

store.britannica.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak