Vijenac 241

Glazba

CD jazz

Nizovi solističkih korusa

Kamo sreće kad bi se naša jazz-diskografija mogla pohvaliti s više proizvoda kakav je CD Live 2002. Možda bi tako jasnije i s manje dilema jazz danas percipirali naši mladi slušatelji

CD jazz: Jurković-Uhlir.-Halešic, Live 2002, JUH Music

Nizovi solističkih korusa

Kamo sreće kad bi se naša jazz-diskografija mogla pohvaliti s više proizvoda kakav je CD Live 2002. Možda bi tako jasnije i s manje dilema jazz danas percipirali naši mladi slušatelji

Uvijek veseli u ruke dobiti neki novi diskografski uradak domaćih glazbenika jazza. A upravo se to nedavno dogodilo s CD-om trija Jurković-Uhliű-Halešic, ostvarena u Pragu.

Darko Jurković Charlie, samozatajni Riječanin, izvrstan je jazz-gitarist s diplomom magistra jazza Visoke glazbene škole u Grazu. U našem je jazzu poznat i kao glazbenik savršeno svladane specifične taping tehnike instrumenta, koju je inovirao američki autodidakt Stanley Jordan, te po svom kvartetu Sensitive, specijaliziranu za izvođenje bossa-nova jazza. No CD koji je Jurković na čelu međunarodnog trija ostvario nedavno s češkim kontrabasistom Františekom Uhliűom i bubnjarem Jaromirom Halešicom zbog svojih dometa zahtijeva poseban osvrt. S tim je sastavom Jurković apsolvirao već dvije uspješne turneje po Njemačkoj i Češkoj polučivši vrlo dobre kritike, što nažalost kao jedan od malobrojnih međunarodnih uspjeha naših džezista ostaje gotovo nezabilježeno.

Glazbeni je materijal predstavljen na disku Live 2002 zabilježen tijekom nastupa trija 22. travnja 2002. u poznatom praškom jazz-klubu Železna, i sadrži osam izvedbi. Uvodna je rila CD-a Jurkovićev blues srednjeg tempa Banana Split, izveden u najboljoj maniri mainstream jazza s nizovima zapaženih solističkih korusa autora obogaćenih funky harmonijama i temeljenih na zasadama najboljih američkih jazz-gitarista. Na Jurkovićev se solo nadovezuje nadareni František Uhliű, sljedbenik znamenite škole čeških kontrabasista jazza, Ludeka Hulana, Jana Arneta, Miroslava Vitouša i Jirija Mraza.

Corcovado jedna je od najpoznatijih bossa-nova skladbi Antonija Carlosa Jobima i nezamjenjiva točka Jurkovićevih programa. Odsvirana u formaciji trija, izvedba odiše svježim pristupom i zvukom te ukusnim melodijskim solima leadera i kontrabasista Uhliűa izvedenih arco-tehnikom. Poznata balada Sherwooda i Parisha My Secret Love dobiva u interpretaciji trija brži swing tempo pa tako i odgovarajuće tehnički zahtjevne improvizacije gitare, kontrabasa te chase koruse s bubnjarem Jaromirom Halešicom. U programu slijede potom dvije originalne skladbe Františeka Uhliűa From Heart To Hearts i Zase nejsi doma. U prvi nas baladnog značaja arco-tehnikom uvodi autor, koji s Jurkovićem pronalazi sjajnu harmonijsku uigranost. Drugi je blues, nastao očito pod utjecajem be-bopa, te tako i danas dočarava svu vrijednost toga stilskog razdoblja jazza, u kojem se Jurković ponovno predstavlja kao naš izvanserijski gitarist zamjetne tehnike instrumenta, a ne zaostaju u tome dakako ni dvojica mu čeških suradnika. Skladbu Old Folks zbog lijepe melodije i harmonijske strukture džezisti u svijetu rado izvode. Jurković, Uhliű i Halešic toj su Robinsonovoj skladbi podarili baladni značaj, poigravši je međusobno zanimljivim dijalozima gitare i kontrabasa. Wave jedna je od najljepših i najpopularnijih Jobimovih bosica, u izvedbi koje se trio osjeća kao kod kuće, izvodeći je s mnogo osjećaja i ukusa. Za kraj je programa diska ostavljena mudro efektna Jurkovićeva tema Fly Time, odsvirana s mnogo swing-osjećaja, te ponovno s brojnim inventivnim korusima.

Kamo sreće kad bi se naša jazz-diskografija mogla pohvaliti s više proizvoda kakav je CD Live 2002 trija Jurković-Uhliű-Halešic. Možda bi tako jasnije i s manje dilema jazz danas percipirali naši mladi slušatelji, kao što je to primjerice slučaj u drugim europskim zemljama. Stoga stilski profilirani CD Live 2002 toplo preporučujem svim slušateljima jazza.

Mladen Mazur

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak