Vijenac 241

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Michel Plasson napušta Toulouse

GLAZBENI GLOBUS

Michel Plasson napušta Toulouse

Michel Plasson, dirigent Orchestre du Capitole de Toulouse od 1968, napustit će potkraj kolovoza dugogodišnje umjetničko namještenje. U početku je Plasson ravnao i Orchestre du Capitole i Théâtre du Capitole de Toulouse, ali je posao u opernoj kući napustio 1983. ne bi li se usredotočio na rad s orkestrom s kojim je postigao međunarodnu karijeru i opsežnu diskografiju.

Preminula Rose Augustine


slika

Rose Augustine, srednjoškolska profesorica koja je četrdesetih godina prošloga stoljeća zajedno s mužem Albertom osmislila prvu najlonsku žicu za suvremenu gitaru, preminula je u devedeset i trećoj godini života. Žicu su izumili nakon što Albert, graditelj gitara, nije uspio doći do crjevastih žica što su se u to doba rabile kao tri gornje žice instrumenta. Španjolski gitarist Andrés Segovia, koji je kao obiteljski prijatelj jedanaest godina živio kod Augustineovih, prihvatio je nove žice i one su ubrzo postale standard. http://www.albertaugustine.com/

ChevronTexaco odustao od sponzorstva


slika

Predstavnici kompanije ChevronTexaco najavili su da će sa završetkom sezone 2003/04. zaključiti šezdesettrogodišnje sponzorstvo subotnjih radijskih prijenosa iz Metropolitana. Joseph Volpe, direktor Meta, dao je izjavu u kojoj žali zbog prestanka suradnje te dodaje da će se prijenosi koje preuzimaju mnoge radijske postaje u SAD, ali i u mnogim drugim zemljama svijeta (među ostalim i Hrvatski radio), u svakom slučaju nastaviti. Prvi prijenos iz Meta održan je u prosincu 1931. godine.

Glazba u tisku: Izašli prvi svesci edicije Čajkovski


slika

Svjetlo dana ugledala su prva dva sveska nove edicije cjelokupnoga Čajkovskijeva opusa, objavljena u nakladi ruske izdavačke kuće Muzika. Urednici edicije namjeravaju tiskom objaviti sve postojeće verzije skladateljevih djelâ — uključujući, na primjer, i prvu verziju autorove Prve simfonije, nedavno otkrivenu u podrumskim prostorijama Moskovskoga konzervatorija, kao i mnoge nedovršene skladbe. Edicija će obuhvatiti sedamdeset i šest svezaka, a planira se da će projekt trajati ni-manje-ni-više doli osamdeset godina.

Glazba s tezge: Sve za lijevu ruku

London U četvrtak, 22. svibnja, aukcijska kuća Sotheby’s održala je dražbu glasovirskih djela Richarda Straussa, Sergeja Prokofjeva, Benjamina Brittena i Mauricea Ravela, među ostalima, skladanih za lijevu ruku. Skladbe su nastale na narudžbu uglednoga bečkog pijanista Paula Wittgensteina, koji ih je naručio nakon što je tijekom Prvoga svjetskog rata izgubio desnu ruku. Zbirka je procijenjena na dvjesto četrdeset tisuća dolara.

Glazba i politika: The Copland Files


slika

Nedavno je FBI otvorio pristup svesku broj 100-HQ-370562 čiji je vlasnik bio nitko drugi doli Aaron Copland. Tajne službe sumnjale se, naime, da je ugledni američki skladatelj gorljivi simpatizer lijevih političkih snaga. Istraga je počela 1950, a Coplandovo ime izbrisano je iz FBI-eva Sigurnosnog indeksa tek pet godine poslije. Vrhunac istrage dogodio se 26. svibnja 1953. kad je Copland pozvan na dvosatno tajno preslušavanje, a gdje je ispred McCarthyjeva istražnog vijeća, koje se u to doba bavilo otkrivanjem komunizma u SAD-u, odbacio sve optužbe. Godine 1958. skladateljev je slučaj zatvoren, s mogućnošću, međutim, ponovnog pokretanja. Istraga je napokon zaključena 1975. Više detalja o Coplandovim fajlovima potražite na: http://datacenter.ap.org/wdc/copland/start.html.

Glazba i tehnologija: Concert Companion

Digitalni koncertni vodič tehnologija je koja posjetiteljima koncertnih dvorana pruža mogućnost da tijekom koncerta na PDA-zaslonima prate bežično odaslana objašnjenja i komentare skladbi koje slušaju. Tehnologiju je razvio Roland Valliere, bivši izvršni direktor Simfonijskoga orkestra iz Kansas Cityja, u suradnji s kompanijama Kinoma i Tribe Works. Vodič je s uspjehom iskušan 28. i 29. ožujka na koncertu Simfonijskog orkestra iz Kansas Cityja, a Valliere računa da će, uspiju li probe Vodiča na koncertima simfonijskih orkestara iz Philadelphije i Seattlea sezone 2004/05, krenuti u široku proizvodnju. Izrada softwarea po simfonijskom djelu trenutno iznosi između pet i deset tisuća dolara, a iznajmljivanje Vodiča po koncertu koštat će između tri i deset dolara.

Glazba i tehnologija: Beethoven u digitalnom dobu


slika

Započela je gradnja Digitalne Beethovenove kuće. Nova zgrada bit će priključena već postojećem muzeju smještena u skladateljevoj rodnoj kući, a postat će dom interaktivnih izložbi i digitalnog arhiva, dostupna i putem interneta.

Borko Špoljarić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak