Vijenac 241

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beli Manastir

Nakon niza godina Beli Manastir dobio je Ogranak Matice hrvatske!

Posljednjih desetljeća bilo je nekoliko pokušaja osnivanja ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru, ali je zbog znanih razloga sve ostajalo samo na pokušajima. Godine 1991, na inicijativu nekoliko entuzijasta, u potpunoj tajnovitosti, ogranak je zaživio, ali o njegovu osnivanju nikad nije bilo službenih obavijesti, za njega su znali samo pojedini Belomanastirci. Na čelu odbora, koji je bio formiran u progonstvu, bila je dr. Antonija Čaušić, a tajnik je bio Emil Stošić. Uskoro je izbio rat, rijeke izbjeglica napustile su Baranju i ogranak nije mogao imati nikakvih aktivnosti. Prošlo je dvanaest godina i ponovno se rodila ideja o obnavljanju belomanastirskoga Ogranka. Osamnaestoga veljače 2002. u prostorijama Gimnazije imenovan je Inicijativni odbor, koji je dobio zadatak pripremiti osnivačku skupštinu. Sastanku su prisustvovali Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, koji je rekao kako smatra da će ogranak u Belom Manastiru biti dovoljan za cijelu Baranju, što ne znači da, ako bude potrebno, neće biti osnovano još ogranaka, i dr. Stanislav Marijanović, predsjednik osječkog Ogranka, koji je istaknuo potrebu povezivanja Ogranka u Belom Manastiru s Bačkom i uključivanja u rad Bunjevaca. Potrebnu materijalnu potporu budućem Ogranku unaprijed je obećao belomanastirski gradonačelnik Ivica Buconjić, izražavajući riječi zadovoljstva inicijativom za osnivanjem Ogranka. Na inicijativnom skupu bilo je i mnoštvo onih koji su daleke 1971. i poslije u Baranji pokušavali ustrojiti Maticu zbog čega su često bili prozivani od tadašnjih politički struktura, a najavljena je i prva belomanastirska izložba Ogranka Matice hrvatske. Dvadesetoga svibnja osnovan je Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir. Za predsjednicu Ogranka jednoglasno je izabrana prof. Julijana Vladetić, za potpredsjednika Marko Ilijašev, a za tajnicu Katarina Gorup. Članovi Predsjedništva su Marija Medak, Stipo Perišin, Ivan Horvat i Žarko Zelić, a članovi Nadzornoga odbora prof. Antun Bubalović, Franjo Kuna i Karlo Franjić. Svečanoj obnoviteljsko-izbornoj skupštini prisustvovali su Stjepan Sučić, potpredsjednik Središnjice, brojni članovi Glavnoga odbor Matice hrvatske, i predsjednici ogranaka iz Čakovca, Osijeka, Križevaca i Valpova kao i predstavnici belomanastirske Gradske uprave na čelu s Ivicom Buconjićem, gradonačelnikom. Skupštinu su svojim nastupom učinili svečanijom glumci osječkoga HNK Anita Schmidt i Velimir Čokljat te osječki vokalni ansambl Brevis.

Čitluk


slika

U sklopu sudjelovanja na Danima Matice hrvatske 2003. u Mostaru, 14. svibnja osnovnu školu fra Didaka Buntića u Čitluku posjetio je hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović u društvu Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske i Andrije Stojića, predsjednika čitlučkoga ogranka. Sjećajući se, do sitnica, kada je koju pjesmu napisao, najstariji hrvatski pjesnik učenicima je preporučio da što više čitaju i sami pokušaju pisati jer se možda i među njima krije budući veliki pjesnik. Nastavnica Ruža Ljubić, zahvaljujući pjesniku što je posjetio njihovu školu, darovala mu je zbirku pjesama dvadesetak broćanskih pjesama Zri zrnak, a prof. Andrija Stojić prigodno pakiranje broćanskih vina i rakija na kojima je etiketa s pjesnikovom slikom. Nakon posjeta čitlučkim osnovcima Tadijanović je posjetio i Svetište Kraljice Mira u Međugorju gdje su ga dočekali fra Branko Radoš, međugorski župnik, i fra Mario Knezović, urednik Radiopostaje Mir Međugorje.

U povodu obilježavanja Dana općine Čitluk Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka 23. svibnja predstavio je knjigu dr. sc. Čedomila Šilića Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje, organizirao je predstavljanje prigodne poštanske marke HP Mostar u povodu Svjetskoga dana vina, autora Roberta Alilovića, akademskoga slikara i dizajnera te organizirao izložbu grafika Igora Dragičevića, akademskoga grafičara.

Dubrovnik


slika

U Kuni na Pelješcu u povodu blagdana Gospe Delorite, nebeske zaštitnice Pelješca, nakon tradicionalne procesije i svečane svete mise koju je predvodio pater Mate Bošnjak, gvardijan Dominikanskoga samostana u Korčuli, u koncelebraciji s dvanaest svećenika s Pelješca i iz Dubrovnika, Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik predstavio je novi broj časopisa »Dubrovnik«, koji je velikim dijelom posvećen Matu Celestinu Medoviću. U časopisu je objavljen i tekst o Medovićevim pismima kroz koja su se doznale nove pojedinosti o životu jednog od naših najvećih slikara. O časopisu »Dubrovnik« govorili su Vlaho Benković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik, akademik Luko Paljetak i Vinicije B. Lupis, povjesničar umjetnosti. U prigodnom programu nastupili su tamburaši KUD-a Mata Celestina Medovića iz Kune.

Književna večer Dragutina Tadijanovića koja je 13. svibnja održana u prepunoj Saloči od zrcala, salonu dubrovačke Narodne knjižnice, organizirana je u povodu dviju obljetnica — devedeset i osam godina života pjesnika i osamdesete godišnjice njegova prva boravka u Dubrovniku. Nakon što se prisjetio dana kada je kao maturant 1923. godine odsjeo u Hotelu Dubravka i posjetio Grad podno Srđa, te tadašnjeg povratka u Slavonsku Požegu, u kojoj je samo desetak dana poslije napisao prve stihove nadahnute Dubrovnikom, kojim je i danas jednako oduševljen. Tadijanović je na radost brojnih okupljenih ljubitelja njegove poezije pročitao desetak svojih pjesama — Moj Dubrovnik, Dječak u sjeni vrbe, Da sam ja učiteljica, Zlatnim pticama te Dugo u noć, u zimsku gluhu noćkoju bi osobno trebao pročitati i svetom ocu prilikom njegova skorog pohoda Đakovu. O njegovoj lirici govorili su Vlaho Benković, predsjednik Dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske, akademik Luko Paljetak i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Tom prigodom predstavljena je knjiga Pjesni dubrovačke, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik u kojoj su tiskane Tadijanovićeve pjesme posvećene Gradu s posvetom pjesniku — Paljetkovim dodatkom Pjesama za Tadiju. Tadijanoviću je darovana slika Crvena kuća, Đure Pulitike, slikarskoga doajena i nekadašnjega Tadijina učenika, knjiga Statuta Dubrovačke Republike iz 1272. i Nevjerna žena, najnoviji projekt Paljetka i Lovrenčića. Prigodan glazbeni program, tijekom književne večeri, izvela je pijanistica Izumi Tamari-Tutnjević. Dragutina Tadijanovića u pratnji potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića u salonu Gradske vijećnice posebno srdačno dočekala je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica sa svojim suradnicima Franom Matušićem i Mihom Katičićem. Susret je bio popraćen mnoštvom pjesnikovih sjećanja na grad njegove mladosti, kad su na Stradunu bile svjetiljke, a sada ih nema. Narodnoj knjižnici i biblioteci Međunarodnoga središta hrvatskih sveučilišta Tadijanović je darovao svoja sabrana djela u pet knjiga, u izdanju Matice hrvatske, i osamnaesto izdanje antologijske zbirke Srebrne svirale. Prisjećajući se davnih uspomena i posjeta Dubrovniku Tadijanović je posjetio Danče i crkve sv. Marije i sv. Mihajla te grob Ive Vojnovića.

Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik organizirao je zanimljivo predstavljanje knjige Vrijeme ladanja autorice Nade Grujić, koje je održano u autentičnom ambijentu za priču o dubrovačkim ljetnikovcima — na terasi ljetnikovca Stay na Batahovini. O knjizi Vrijeme ladanja, koja donosi niz studija Nade Grujić o iznimno vrijednim povijesnim ljetnikovcima Rijeke Dubrovačke, uz samu autoricu govorili su Igor Fisković, Luko Paljetak i Ivica Žile, dok su se za ugođaj ladanjskoga opuštanja u predvečerje na Ombli pobrinuli Miše Martinović i kvartet Sorkočević.

Knjigu Vrijeme ladanja 27. svibnja Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik predstavio je u Matici hrvatskoj. O knjizi i autorici govorili su Igor Zidić, Tonko Maroević, potpredsjednik Matice hrvatske, i Ivica Žile.

Grubišno Polje

U povodu stote obljetnice mučeništva Ivana Nepomuka Jemeršića, svećenika, pedagoga, pjesnika i povjesničara, Ogranak Matice hrvatske Grubišno Polje organizirao je spomen prigodnom izložbom pisanih dokumenata i fotografija, koju je upotpunio profesor povijesti i književnik Vjenceslav Herout govoreći o životnom djelu Ivana Nepomuka Jemeršića. Tom je prigodom organiziran i susret pjesnika Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su kazivali svoje stihove, a Barbara Delić, predsjednica Ogranka iz Grubišnog Polja, poželjela je da susret pjesnika županije postane jedna od redovitih Matičinih aktivnosti.

Kastav

Na izvanrednoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Kastav za novoga predsjednika izabran je Branko Kukurin, za dopredsjednika Nenad Javorac, a za tajnika Milivoj Vukšić.

Križevci


slika

Ogranak Matice hrvatske Križevci i Pučko otvoreno učilište predstavili su 13. svibnja u maloj dvorani Hrvatskoga doma knjigu Križevačko-kalnička regija u srednjem vijeku, koja je rezultat višegodišnjeg istraživačkoga i znanstvenog rada mr. Zdenka Baloga, a prigodno je posvećena obilježavanju 750. obljetnice grada Križevaca. Knjiga na znanstven i istovremeno pristupačan način obrađuje cjelovitu kulturnu topografiju srednjovjekovlja šire križevačke regije, od arheoloških nalaza i prvih pisanih spomenika do turskih osvajanja, odnosno kraja 16. stoljeća. Priloženim dokazima, sakupljenim podacima za toponomastička istraživanja, sređenim muzeološkim popisom starih javnih i/ili privatnih akata za čitavo određeno razdoblje, kronotaksom križevačkih župana i ostalih spominjanih dužnosnika, podacima za spomen župe i ostalim knjigama je ujedno i kvalificirani sekundarni izvor za dalja istraživanja. Uz mnogobrojne likovne priloge, karte, nacrte i fotografije jednako je zanimljiva stručnjacima i laicima. Knjigu Križevačko-kalnička regija u srednjem vijeku, kojom se nastavlja vrlo plodna izdavačka aktivnost križevačkog Ogranka, predstavili su Neven Budak, Đurđica Cvitanović i Lelja Dobronić, recenzentice knjige, autor te Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Križevci.

U spomen na oko tisuću i dvjesto Križevčana, poginulih i nestalih hrvatskih vojnika iz Drugoga svjetskog rata i žrtve poraća, na Gradskom je groblju otkriven spomen-križ od crnoga mramora s prikazom križnoga puta. Spomenik je postavio Ogranak Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran uz pomoć Gradskoga poglavarstva i donacija. Prisutnima su se obratili Branko Hrg, križevački gradonačelnik, Darko Koren, koprivničko-križevački dožupan, i Stjepan Palijan, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Križevci. Spomenik je blagoslovio križevački župnik Ivan Žufika.

Makarska

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Makarska predstavljena je u Gradskoj vijećnici knjiga Zorana Kupreškića Haaška priča. Prije uvodne riječi, koju je u ime organizatora imala prof. Ankica Ravlić, okupljeni su minutom šutnje odali počast toga dana preminulom stožernom generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku. Knjigu bivših haaških zatočenika, koji su u zatvoru proveli punih 1478 dana, predstavili su Marko Martinović, član Društva hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine, i Vlatko Matošević, predsjednik Udruge BONUS, koja skrbi o sedamdesetak obitelji pripadnika HVO-a protiv kojih se vode procesi. Braća Mirjan i Zoran Kupreškić na kraju su iznijeli svoje dojmove o samom haaškom procesu istaknuvši kako su počeli sustavnije pisati dnevnike i razmišljati o knjizi nakon što su vidjeli da će se proces oduljiti znatno više nego što im je obećano.

Metković


slika

Osnovnu školu Stjepana Radića u Metkoviću 14. svibnja posjetili su Dragutin Tadijanović i neumorni Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić. Učenicima je ostao u sjećanju posebno dobro raspoložen Tadijanović, koji je strpljivo odgovarao na mnogobrojna dječja pitanja.

U Gradskom kulturnom središtu Metković 19. svibnja otvorena je izložba kiparskih radova Ivice Bobanovića Ćolića i Nikole Radića u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković. Otvorenje izložbe dalmatinskim je pjesmama popratila gradska ženska klapa Arija.

Mostar

Na pragu svoga drugog stoljeća Dragutin Tadijanović bio je gost Dana Matice hrvatske Mostar 2003. Vesela duha zabavljao je nazočne na predstavljanju njegova djela i čitao pjesme iz svoga opusa. Njegov neposredan i jednostavan kontakt s publikom nekoliko je puta završavao dugotrajnim pljeskom. Tadijanovićevo stvaralaštvo predstavili su Zdravko Zima i Zdravko Kordić.

Mrkopalj

Priredba pod naslovom Goranska večer, na kojoj se tradicionalno susreću Gorani u Zagrebu s onima iz Gorskoga kotara, i ove se godine priređuje pod pokroviteljstvom Društva Gorana iz Zagreba. Za kulturno-umjetnički dio priredbe ove je godine zadužena općina Mrkopalj, budući da ta uloga svake godine pripadne drugom goranskom mjestu. Ogranak Matice hrvatske Mrkopalj predstavit će se svojim pjesnicima i recitatorima, a manifestaciju će svečanijom učiniti Zlatko Crnković, legendarni glumac i profesor na Kazališnoj akademiji, podrijetlom Mrkopaljac.

Novi Travnik

U povodu sedme obljetnice postojanja i djelovanja Ogranka Matice hrvatske Novi Travnik Ilija Adžaib, predsjednik Ogranka, naglasio je da je u kratkom vremenu Ogranak postigao iznimno dobre rezultate na razvijanju i širenju kulture, a osnovao je i vlastitu knjižaru. Nabavu knjiga pomogla je i Vlada Republike Hrvatske.

Ogulin

Jedan je mudrac kazao da ne valja opisivati zanosno ono što je netko prije već stoput opisao. Putopisci su često davali ukrase već uljepšavanim razglednicama — Rima, Venecije, Moskve, no neki su pisali i ode malim sredinama, zaustavljajući se tamo gdje su drugi, svjetski putnici, obično prolazili. Matošev putopis iz Samobora, na primjer, koji odiše onim naši ljudi i krajevi, ništa nije manje važan od, recimo, Nemčićeva znamenitog opisa Venecije. U duhu naši ljudi i krajevi protekao je 17. svibnja i mali putopisni izlet članova Matice hrvatske i gostiju, kojem je povod bio panoramska vožnja na izgrađenom dijelu autoceste od čvorišta Bosiljevo do vijadukta Modruš. Ovaj put kulturnjaci su preduhitrili političare, načevši vožnjom cestu, a okom — prelijepi gorski krajolik. Neizgrađeni tunel kraj Modruša promijenio je i duh putovanja, odnosno, lagodnu vožnju pretvorio je u bremenito planinarenje, u posjet ostacima staroga modruškog kastruma, koji je na oko osamsto metara visine uzdignut nad zaseokom Modruš. Nakon panorame Modruša, najvažnijega frankopanskog posjeda, izlet je nastavljen obilaskom Tržana, Zagorja (uz razgledanje Crkve sv. Jurja), jezera Sabljaci, Ogulina i Oštarija (sa znamenitom Crkvom Majke Božje od čudesa).

Najviše asocijacija izaziva Ogulin (nekada utvrđeni kaštel koji je Bernardin Frankopan u 15. stoljeću dao izgraditi nad ponorom rijeke Dobre), ne samo zato što je to rodno mjesto Ivane Brlić Mažuranić nego i zbog prijetećih vrhova Kleka koji odvajkada puku šalju signale vještičjih okupljanja za oluje. I Ivana Brlić Mažuranić pisala je o Ogulinu kao duhovnoj sintezi »čudnovatih i napadnih oblika Kleka i romantičnosti Dobre...« koja joj je hranila maštu, a taj tekst, kao i rukopisne stranice njezinih knjiga, čuva memorijalna soba u Zavičajnom muzeju. Stanovnici Ogulina raduju se autocesti koja će prolaziti u neposrednoj blizini Ogulina (smjer Zagreb — Bosiljevo — Split), što će taj grad, dugo prometno i gospodarski izoliran, konačno upisati i na turističku kartu Hrvatske. Izlet je bio prošaran mnogim lokalnim razglednicama, a jedna od ljepših bio je osvrt na ilirska plemena Japode, na negdašnji najveći japodski grad Metulum, koji se nalazio na brdu Viničica pokraj Josipdola, što se u lijepom gorskom prizoru vidi s mosta rijeke Dobre, na autocesti od Bosiljeva do Modruša.

Izlet, koji su upotpunili predavanjima stručnjaci, pozdravi čelnika i kulturnjaka pojedinih krajeva, zaslužio bi i putopis, romančić podijeljen u epizode. Ne bi bio meditativan, nego živahan, jer, proživjela ga je vesela klapa. Osim potpredjednika MH Stjepana Sučića, nazočni su bili Jelena Hekman, Andriana Škunca, Zvonimir Mrkonjić, Marija Peakić-Mikuljan, Drago Štambuk i mnoga još ugledna pera. Izleti svakako nadahnjuju pisce i treba ih što češće organizirati! (L. Ž.)

Orašje

Ogranak Matice hrvatske Orašje predstavio je, u povodu jedanaeste obljetnice legendarne 106. oraške brigade HVO-a, knjigu Davorina Domazeta Loše Hrvatska i veliko ratište, o kojoj su govorili generali Đuro Matuzović i Ivan Bekavac.

Rovinj

Ogranak Matice hrvatske Rovinj organizirao je odlično posjećenu tribinu dr. Milana Nosića, koji je govorio o čakavskim dijalektima Istre. Nosić je podsjetio da se od ukupno šest dijalekata čakavskoga narječja u Istri govori čak pet i da je regija uspjela sačuvati svoju čakavštinu tijekom stoljeća, oduprijevši se snažnu utjecaju susjednih govora. Podsjetio je i na istraživanja o čakavskom dijalektu akademika Dalibora Brozovića i dr. Mate Hraste.

Samobor

Već tradicionalne Haiku susrete pjesnika Samobora Ogranak Matice hrvatske Samobor priredio je, jedanaesti put zaredom, 26. travnja u Gradskoj knjižnici, pod naslovom Haiku susret samoborske tise i japanske trešnje. Predstavljen je Zbornik radova samoborskih haiku pjesnika i pročitan esej prof. Vladimira Devidea Što je zapravo haiku. Dvadesetak haiku pjesnika recitiralo je svoje pjesme, a prije zajedničkoga druženja podijeljene su diplome i nagrade najboljim pjesnicima. Godišnju nagradu primio je pjesnik Darko Pažanin. Trinaestoga svibnja u Gradskoj knjižnici Samobor otvorena je izložba slika Dunje Božek Zubak. Slikarica, vjerna opservaciji pejzaža u svim njegovim pojavnostima od 1992, članica je Likovnoga odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor s kojim izlaže na svim skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu te brojnim likovnim kolonijama.

U povodu završene obnove spomenika Ivanu Perkovcu Ogranak Matice hrvatske Samobor 22. svibnja organizirao je prigodnu svečanost na samoborskom groblju. Spomenik Domovina, rad akademskoga kipara Ivana Rendića, postavljen je na Perkovčev grob 1875, a obnavljan 1902, 1940. i 2003.

Sarajevo

Ogranak Matice hrvatske Sarajevo organizirao je 12. svibnja u Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji predavanje dr. sc. Jure Krište pod naslovom Prošla i sadašnja razmišljanja o Bosni i predstavio njegovu knjigu Knjiga na knjigu I. Lovrenovića/o (bosanskim) Hrvatima.

Sisak

U Ogranku Matice hrvatske Sisak 23. i 24. svibnja održani su tradicionalni Kvirinovi poetski susreti, pjesnička manifestacija na kojoj su sudjelovali Lana Serkač, Stjepan Vladimir Letinić, Miroslav Slavko Mađer, Dorta Jagić, Jagoda Zamoda, Tito Bilopavlović, Maja Gjerek-Lovreković, Branko Maleš, Tomislav Domović, Goran Rem, Delimir Rešicki, Zvonko Maković, Romeo Mihaljević, Sanja Pilić, Tihana Jendričko, Slavko Jendričko, Sanjin Sorel i drugi. Nagrada za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu Plaketa sv. Kvirina dodijeljena je Zvonku Makoviću, a nagrada za najbolju knjigu poezije objavljenu u 2002. godini autoru mlađem od trideset i pet godina pripala je Romeu Mihaljeviću za knjigu Noćni jezik.

Na Kvirinovim poetskim susretima predstavljen je najnoviji broj »Riječi«, časopisa za književnost, kulturu i znanost Ogranka Matice hrvatske Sisak, s temom 1700 godina mučeništva sv. Kvirina i predstavljeno treće izdanje povijesnoga romana Ivana Krstitelja Tkalčića Severila ili progon kršćana u Sisku. Dvadeset i četvrtoga svibnja sudionici susreta posjetili su grob Josipa Severa na groblju u Komarevu.

Slatina

U povodu sto i osamdeset godina školstva i četrdeset godina Gimnazije u Slatini Ogranak Matice hrvatske Slatina, Srednja škola Marka Marulića, osnovne škole Eugena Kumičića i Josipa Kozarca u suradnji s Gradskom knjižnicom 17. svibnja organizirali su susret s temom (Ne)ponovljiva ljepota glagoljice. O glagoljici kao hrvatskom identitetu, glagoljici kao dijelu europske kulture i glagoljici u Slavoniji govorili su prof. dr. Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice, Stjepan Bahert, potpredsjednik i Milan Paun, tajnik.

Šesnaestoga svibnja u Hrvatskom domu održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Slatina. Uz raspravu o dosadašnjem radu razriješeno je dosadašnje vodstvo i izabrano novo. Za predsjednicu je ponovno izabrana Danica Krehula, dopredsjednici su Jasmina Krznarić i Stjepan Kolomaz, a tajnica Vesna Palcer-Turk. U proteklom dvogodišnjem razdoblju slatinski Ogranak obilježio je tridesetu obljetnicu osnutka i desetu obljetnicu rada obnovljenoga Ogranka, u okviru Male slatinske biblioteke tiskana je knjiga Milka Kelemena Poruka pateru Kolbu, a izdan je i zapaženi kalendar s motivima požeške biskupije, organiziran je niz koncerata, kazališnih predstava i stručnih predavanja, što sve dokazuje da je Matica važna institucija u Slatini, koja ima budućnost. Izbornoj skupštini Slatinskoga ogranka prisustvovali su i članovi drugih Matičinih ogranaka; Zorislav Milković iz Ogranka Matice hrvatske Orahovica posebno je pozdravio uključivanje mladih u rad Matice, Slavica Bakić-Gazdek iz Ogranka Matice hrvatske Virovitica pozvala je na Dane Matice hrvatske, koji se u županijskom središtu održavaju od 20. do 26. svibnja, a slatinska gradonačelnica Ksenija Plantak odala je priznanje Ogranku kao ustanovi koja promovira hrvatski i slatinski identitet. Voditelji glazbenog dijela programa bili su Antonio Brzica i Tomo Sudarić, a nastupili su GPD Zrinski, Ante Blažević, Sunčana Turk te Jelena, Lovro i Luka Matošević.

Slavonski Brod

Predstavljanjem knjige dr. Ljiljane Kolenić Brodski jezikoslovci iz biblioteke Brodska pisana riječ ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod počelo je obilježavanje Dana grada na Savi. Riječ je o prikazu gramatičkih djela Blaža Tadijanovića, Marijana Lanosovića i Ignjata Alojza Brlića, o kojima su, uz autoricu, govorili Ivo Medved, član Predsjedništva i Slavko Mirković, tajnik slavonskobrodskoga Ogranka.

Šibenik

Šibenski Ogranak Matice hrvatske i Šibensko kazalište organizirali su u Katoličkom domu predstavljanje najnovije zbirke pjesama Ivana Pavla II. Rimski triptih. Djelo je predstavio Pero Mioč, koji je najnovije Papino djelo i preveo na hrvatski.

Široki Brijeg

U amfiteatru Gimnazije fra Dominika Mandića predstavljena je knjiga Lišće, teret od zrcala književnika i novinara Nenada Valentina Borozina. Predstavljanje knjige pjesama organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg. O autoru i njegovu djelu govorio je Zdravko Kordić, predsjednik Društva književnika Bosne i Hercegovine, a stihove je čitala Jadranka Bušić Pešorda, glumica širokobriješkoga Amaterskog kazališta. U ime širokobriješkog Ogranka mnogobrojnim se posjetiteljima obratila članica Predsjedništva Blanka Kraljević, a na kraju svečanosti Zdravko Kordić darovao je Milanu Budimiru, direktoru gimnazije, djela za školsku knjižnicu.

Trogir

Ogranak Matice hrvatske Trogir predstavio je 8. svibnja u četiri knjige autora i urednika Ivana Pažanina. Pažaninove knjige Iz povijesti Vinišća i trogirskog primorja, Školstvo trogirskog kraja u XIX. i XX. st., Pisme moje u kutiji stoju i, Zbornik otoka Drvenika I i II predstavili su Tonko Maroević, potpredsjednik Matice hrvatske, Fani Celio-Cega, predsjednica trogirskoga Ogranka, Lovorka Čoralić, Anđelko Novaković, Miljenko Pandžić i Tanja Petrić-Polonio. Predstavljanje tih književnopovijesnih djela popraćeno je recitacijama Jolande Pažanin, a mnogobrojni posjetitelji uživali su i u nastupu viniške Folklorne udruge Ivan Duknović, dok je pravu autentičnost u dvorani, do posljednjega mjesta ispunjenoj publikom, pružila je izvedba dvadeset i pet viniških pjevača u narodnim nošnjama koji su pjevali stare napjeve viniškoga kraja.

Varaždin

U Gradskoj knjižnici Metel Ožegović 15. svibnja Ogranak Matice hrvatske Varaždin predstavio je pretisak Decretuma 1574, najstarije hrvatske kajkavske knjige, u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čakovec, koju je za pretisak priredio istaknuti kajkavolog dr. Zvonimir Bartolić.

Vinkovci

U izlogu Ogranka Matice hrvatske Vinkovci može se pogledati izložba vrijednih dokumenata koje čuva Arhivski sabirni centar u Vinkovcima. Najstarije gradivo potječe iz druge polovice osamnaestoga stoljeća. Izloženi su dokumenti o Gimnaziji iz 1775, gruntovne knjige iz osamnaestoga stoljeća, Brodske imovne općine, Kotarske oblasti Vinkovci, Ravnateljstva šuma, Obrtnog zbora, zbirke starih karata, nacrta, plakata. U vinkovačkom je arhivu inače smješteno više od devetsto dužnih metara arhivske građe s oko devedeset arhivskih fondova i zbirki.

Ogranak Matice hrvatske Vinkovci izdao je Običajne pjesme Komletinaca autorice Zdenke Ivanković. U knjizi su prikazani običaji sela Komletinci tijekom godine, praćeni pjesmom i poredani po kalendarskom ciklusu. Svaki notni zapis prati kratki etnološki prikaz samaobičaja, a od četrdeset i devet notnih priloga neki se ustaljeni melodijski predlošci češće ponavljaju, uvijek djelomično varirani, ali svaki put zabilježeni u drukčijoj prigodi.

Virovitica

Dani Matice hrvatske obilježili su se u Virovitici mnoštvom priredaba u organizaciji virovitičkoga Ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice i čitaonice. Dvadesetoga svibnja otvorena je izložba i održano predavanje o Parku prirode Papuk u organizaciji Javne ustanove Park prirode Papuk. Sutradan je predstavljen dvobroj časopisa »Zavičaj« i darovane su knjige školskim knjižnicama, a 22. svibnja virovitički Ogranak organizirao je, u povodu Dana biološke raznolikosti, tribinu pod naslovom Što sam učinio za svoj okolišna kojoj su govorili mladi istraživači virovitičkih osnovnih i srednjih škola. Dvadeset i šestoga. svibnja predstavljena je knjiga Jasne Čapo-Žmegač Srijemski Hrvati.

Vukovar

Nedavno osnovan Ogranak Matice hrvatske Vukovar postavio je, zajedno s Gradskom knjižnicom, u njezinim prostorijama, izložbu izdanja ogranaka Matice hrvatske. Izložene knjige iz fonda Gradske knjižnice najvećim su dijelom darovi Matice hrvatske i njezinih ogranaka, koji su među prvima darovali građu za ratom uništenu vukovarsku knjižnicu. Izložba pokazuje knjige darovane iz pedesetak Matičinih ogranaka iz Hrvatske i izdanja Matičinih ogranaka iz Bosne i Hercegovine. Uz izložbu je održana pjesnička večer Renea Matoušeka, branitelja Vukovara poginula 1991, a 1995. uvrštena u antologiju srijemskih pjesnika. Namjera je Ogranka Matice hrvatske Vukovar objaviti knjigu Matoušekovih djela.

Zadar

Petnaestoga svibnja u dvorani Matice hrvatske u Zadru Ogranak Matice hrvatske Zadar i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije organizirali su predavanje poznata meteorologa mr. sc. Milana Sijerkovića pod naslovom Bura goropadnica, kako se zove i njegova upravo izašla knjiga. Milan Sijerković govorio je o buri kao prirodnom fenomenu, s posebnim naglaskom na njezinim jadranskim efektima, o tome kako bura nastaje, kako se širi od Alpa preko Velebitskoga i Dinarskoga gorja, na kojim je točkama najjača, s nizom detalja koji su u cjelini predavanja zadobili širi smisao. Sijerković je prisutnima, u desetak unaprijed postavljenih pitanja, ponudio cjelovite odgovore od povijesti pojma bure do posve praktičnih razumijevanja njezinih učinaka, uz neke vrlo zanimljive reminiscencije na osobitosti bure na hrvatskom prostoru.

Zadarski Ogranak Matice hrvatske 20. svibnja predstavio je knjigu Julienne Eden Bušić Ljubavnici i luđaci. O knjizi su govorili Tomislav Marijan Bilosnić, književnik, Goran Bujić, publicist i autorica, a ulomke iz knjige čitala je Ljiljana Vinković.

U Gradskoj loži u Zadru 22. svibnja zadarski Ogranak Matice hrvatske predstavio je knjigu Josipa Jurčevića Čuvari bleiburške uspomene. Knjigu su, uz autora, predstavili dr. sc. Zdravko Dizdar i dr. sc. Ante Lušić, recenzenti, prof. dr. sc. Stijepo Obad i prof. Davor Aras. Ulomke iz knjige pročitala je prof. Darinka Matulić.

Zadar — povjereništvo Obrovac

Devetoga svibnja Ogranak Matice hrvatske Zadar — povjereništvo Obrovac i Pučko otvoreno učilište Obrovac predstavili su publikaciju Nacionalnoga parka Paklenica. U prvom dijelu izlaganja prof. Gordan Lukač predstavio je publikaciju Javne ustanove Nacionalni park Paklenica nastalu u proteklom razdoblju od osam godina, a u drugom je dijelu govorio o ugroženim ptičjim vrstama prostora rijeke Zrmanje koja većim dijelom svoga toka prolazi Parkom prirode Velebit. Prikazane su zanimljivosti stijenjaka, omitofauna kao i predstavnici ptičjeg svijeta uz vodena staništa. Posebno je predstavljen škanjac (Buteo buteo), koji je najčešća ptica grabljivica područja rijeke Zrmanje, kao i ptica ušara (Bubo bubo), koja je jedna od ugroženijih europskih sova.

Zaprešić

Devetoga svibnja u muzeju Matije Skurjenija (Novi Dvori) otvorena je, u prigodi prve obljetnice smrti, izložba kipova Mane Vukadinovića (1928-2002), člana Ogranka Matice hrvatske Zaprešić. Izložba će biti otvorena do 9. lipnja.

U povodu XVI. dana Ogranka Matice hrvatske ZaprešićZaprešićki ogranak i Gradska knjižnica Ante Kovačić predstavili su, 13. svibnja u Gradskoj vijećnici, knjigu svoga člana Nikole Skledara O igri ljubavi i smrti (Antropologijski ogledi i razgovori). Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Esad Ćimić, prof. dr. sc. Hotimir Burger i prof. dr. sc. Nikola Skledar.

U povodu 143. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića, člana utemeljitelja Matice hrvatske, 18. svibnja Ogranak Matice hrvatske Zaprešić otvorio je V. izložbu minijatura članova zaprešićke Udruge likovnih stvaralaca, misa zadušnica održana je u kapeli sv. Josipa u Novim Dvorima, odakle je povorka pošla do obiteljske grobnice grofova Jelačića u novodvorskoj šumi Hrastina, u kojoj je od 1992. banov grob, gdje su, uz sudjelovanje Puhačkoga orkestra i mažoretkinja, cvijeće na banov grob položili čelnici Grada Zaprešića, Matice hrvatske i drugih udruga.

Dani bana Jelačića završili su trodnevnim natjecanjima u preponskom jahanju na terenima Konjičkoga kluba Trajbar team od 23. do 25. svibnja, a mješoviti pjevački zbor KUD-a Ban Josip Jelačić 24. svibnja održao je u Pučkom otvorenom sveučilištu koncert pod naslovom Banu u čast.

A. Č.-K.

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak