Vijenac 241

Glazba

GLAZBOSKOP

Josip Štolcer Slavenski Miroslavu Miletiću

Nagrade

Josip Štolcer Slavenski Miroslavu Miletiću


slika

Skladatelj i violist Miroslav Miletić dobitnik je ovogodišnje Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski koju je primio za djelo Četiri godišnja doba za gudače i continuo. Skladbu su na posljednjim Osorskim glazbenim večerima praizveli članovi talijanskoga komornog ansambla Gian Francesco Malipiero. Nagrada je Miletiću dodijeljena 15. svibnja na posljednjem koncertu ovogodišnjega Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski u Čakovcu.

Notna izdanja

Panove priče


slika

Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb pokrenuo je seriju notnih izdanja pod naslovom Panove priče, čiji je autor istaknuti hrvatski saksofonist i pedagog Goran Merčep. Serija će obuhvaćati skladbe za puhačke instrumente (solo i uz pratnju glasovira) te komorne (puhačke) sastave, a namjena im je ponajprije pedagoška. Cilj je prikladnom literaturom za puhačke instrumente obuhvatiti sve uzraste, od onih najmlađih do studenata akademije. Prvo je netom objavljeno djelo Jazz sonatina za alt saksofon i glasovir Tomislava Uhlika. U pripremi su djela za solo instrumente uz pratnju glasovira Matije Dedića i Marija Igreca.

Zbirka skladbi nepoznatih hrvatskih skladatelja 18. stoljeća


slika

Zbirka je objavljena 2001, a donosi devet jednostavačnih dvodijelnih sonata, pastorellu i ariju, u izvorniku skladane za orgulje, a u zbirci objavljene u transkipcijama za trubu i orgulje koje su realizirali hrvatska orguljašica Ljerka Očić i slovenski trubač Stanko Arnold. Zbirka prati diskografsko izdanje Pastorella, orguljska baština Hrvatskog zagorja, koje su isti glazbenici ostvarili 2001. godine u nakladi diskografske kuće Cantus d.o.o. i Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan. Društvo je izdavač i ovoga notnog materijala, objavljenog u Ediciji Očić — Arnold.

Diskografija

Live at CZK


slika

Uživo iz CZK-a naslov je CD-a Big Banda Čakovec, realizirana pod umjetničkim vodstvom Lacija Varge. Album donosi trinaest glazbenih brojeva, a snimljen je na koncertu 23. svibnja prošle godine u Centru za kulturu Čakovec. Kao gosti na albumu pojavljuju se vokalna solistica Zdenka Kovačiček i saksofonist Željko Kovačević. Ansambl je utemeljen 1995. sa svrhom obogaćenja kulturnoga života grada i regije, a u njemu sviraju profesori glazbe, studenti i učenici glazbenih škola, kao i pravnici, ekonomisti i službenici. Izdavač je Hrvatski jazz klub.

Priredio Borko Špoljarić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak