Vijenac 241

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Američki film noir

Filmski centar: Hadžić, Haneke i noir

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Hadžić, Haneke i noir


slika

Zagreb Uz dva ranije otpočeta ciklusa Filmski centar početkom lipnja započinje i jedan novi. Tako se u dvorani zagrebačke Kinoteke i dalje prikazuju filmovi Fadila Hadžića. Prvi je na rasporedu Ambasador iz 1984. s Miodragom Radovanovićem i Fabijanom Šovagovićem (3. lipnja), a zatim i Službeni položaj iz 1964. (10. lipnja), nagrađen Velikom zlatnom arenom na Festivalu u Puli. Nastavlja se i ciklus američkoga filma noir. Džungla na asfaltu Johna Hustona i Poljubac smrti Roberta Aldricha prikazuju se 31. svibnja, a Uzaludna pljačka Stanleyja Kubricka i Dodir zla Orsona Wellesa 3. lipnja. Napokon, u subotu 7. lipnja filmovima Sedmi kontinent i Bennyjev video započinje ciklus austrijskoga redatelja Michaela Hanekea. Tri su dana poslije u programu 71 odlomak iz kronologije slučajnosti te redateljev hit iz 2001. Učiteljica glasovira s Isabelle Huppert, za ovu ulogu nagrađenom na Festivalu u Cannesu.

U kinima: Komedije


slika

Zagreb Redoviti pak kinoprogram u prvoj polovici lipnja čini nekoliko komedija. Francuska kriminalistička komedija Wasabi u režiji Gérarda Krawczyka govori o policijskom detektivu koji nakon niza godina stiže u Japan ne bi li riješio slučaj otmice svoje bivše djevojke, ali i otkrio da je — otac. U glavnoj je ulozi Jean Reno, dok je scenarist Luc Besson. Danska akcijska komedija U Kini jedu pse 2 redatelja Lassea Spanga Olsena prequel je istoimenoga hita iz 1999, a riječ je o urnebesnoj priči u kojoj glavni (anti)junak Harald (Josina Bergsoe) traga za biološkim sinom svog oca na samrti. Osim europskih, pred domaću kinopubliku stižu i američki komičari. U romantičnoj komediji Kako se riješiti frajera u 10 dana Donalda Petrieja, Kate Hudson i Matthew McConaughey tumače zaljubljeni par koji zbog oklade mora prekinuti vezu.

Hrvatska: Revija mladih filmaša


slika

Sesvete Doista se može reći da među najmlađim filmašima u Hrvatskoj vlada pravi umjetnički polet. Naime, čak 189 filmova prijavljeno je na ovogodišnju 41. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži, koja se od 5. do 8. lipnja održava u Sesvetama. Priređivači su joj Hrvatski filmski savez, I. osnovna škola Luka Sesvete i Škola animacije Lukas. Filmovi koji su odlukom Ocjenjivačkog suda prošli selekciju natjecat će se za nagrade u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma te u otvorenoj kategoriji. Osim nagrada Ocjenjivačkog suda vijećat će i Ocjenjivački sud djece, kao i Ocjenjivački sud mladeži.

Francuska/Austrija: Izvan konkurencije


slika

Cannes Premda se na ovogodišnjem 56. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu prikazala izvan službene konkurencije, francusko-austrijska drama Les Temps du loup redatelja i scenarista Michaela Hanekea čiji se filmovi upravo počinju prikazivati u Filmskom centru u Zagrebu zavrijedila je niz sjajnih kritika. U glavnoj je ulozi kanska slavodobitnica otprije dvije godine Isabelle Huppert, a riječ je o tjeskobnoj priči apokaliptične pozadine o obitelji koja doživi tragediju nakon što u kući za odmor naiđe na stranca. Prema prvim ocjenama, Isabelle Huppert briljira glumeći središnji lik majke dvoje djece, dok su u ostalim ulogama Hanekeova filma Patrice Chéreau i — Béatrice Dalle.

SAD: Animirani Nemo


slika

Los Angeles Teško je da će neka od strukovnih nagrada sljedeće godine mimoići dugometražni animirani film Finding Nemo scenarista i redatelja Andrewa Stantona (Život buba). Sa stotinjak milijuna dolara proračuna jedan od najskupljih filmova ove godine u Sjedinjenim Državama, Stantonov je uradak novi uspjeh američkoga studija za animaciju Pixar, koji je uz tvrtku Walt Disney Pictures i koproducent filma. Maestralan crtež likova i pozadine, najsuvremenija računalna 3D animacija i zabavna priča o tropskoj ribici Nemu koji završi u akvariju te ga otac Marlin pokušava vratiti u ocean, jamče odaziv široke obiteljske publike. Time bi Finding Nemo lako mogao postići uspjeh istovjetan Pixarovu hitu iz 2001. Čudovišta iz ormara. Nemu i ocu glasove posuđuju Alexander Gould i Albert Brooks.

Knjiga

Pozadina Matrixa


slika

Glenn Yeffeth (ur.), Taking the Red Pill: Science, Philosophy and Religion in The Matrix, BenBella Books, 2003. Komercijalni uspjeh znanstveno-fantastičnog spektakla Matrix Reloaded popraćen je i nizom publikacija, od kojih se ova zbirka eseja urednika Glenna Yeffetha već nekoliko tjedana nalazi pri vrhu najčitanijih naslova u Sjedinjenim Državama. Osvjetljujući fenomen Matrixa iz filmskog, tehničkog, simboličkog i svjetonazorskog kuta, autori su eseja u knjizi ponudili ozbiljnu analizu filmskoga projekta i njegova sociološkog značenja.

Internet

4. Web Movie Festival


slika

http://www.webmoviefest.com Već četiri godine zaredom Web Movie Fest privlači pozornost filmofila iz Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnje je izdanje (15-29. svibnja) popraćeno cjelovitim redizajnom festivalskih stranica, čija je zamisao o interaktivnoj kinodvorani jednostavno — izvrsna.

Boško Picula

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak