Vijenac 241

Mm

Kultura na internetu: www.webmoviefest.com

Filmovi na monitoru

Kultura na internetu: www.webmoviefest.com

Filmovi na monitoru

Od 15. svibnja do 5. lipnja na adresi www.webmoviefest.com održava se četvrti po redu WebMovieFest, festival kratkog filma na internetu. Festival je jedan od prvih projekata takve vrste u svijetu i, kako naglašavaju njegovi organizatori, uživa popriličan publicitet unutar internetske zajednice, o čemu svjedoči i brojka od oko sto tisuća posjetitelja stranice tijekom prošle godine.

Kao što je i za očekivati od internetskog festivala, WebMovieFest u četvrtu je godinu postojanja zakoračio s u cijelosti redizajniranim stranicama. Slikovna simulacija posjete pravom kinu pomalo je ironična jer se na naslovnici, realiziranoj u uskom spektru od svega tri boje (crno, bijelo, crveno) u nekoliko nijansi, nalazi samo poluprofil prednje fasade imaginarne kinodvorane koja stoga budi asocijaciju na Potemkinovo selo, točnije rečeno naglašava stvarnost iluzije, kako web-prostora, tako i samog WebMovieFesta. Klik na natpis ULAZ/ENTER otvara novi prozor s istom slikom, a nakon klika na ulazna vrata ulazimo u predvorje kino dvorane u kojem se nalazi tekstualni i slikovni izbornik, koji vode do ostalih sadržaja stranice. Ovdje vrijedi napomenuti da je u jednom svom dijelu Potemkinovo selo ipak stvarno. Naime, usprkos natpisu ENTER na naslovnici, WebMovieFest nema englesku inačicu stranice.

Mobilni filmovi

Kako bismo se podrobnije upoznali sa stranicom, navratili smo do press-rooma. Klik na lijevu sličicu otvara prozor sa slikom GSM aparata, a na desni otvara pozdravno pismo organizatora u kojem stoji da će na festivalu biti prikazano tridesetak filmova iz Hrvatske, SAD-a, Australije i Indije, te da će posjetitelji stranice ocjenjivati predstavljene filmove i davati komentare uz pomoć web formulara, a film s najvećim brojem glasova bit će proglašen pobjednikom festivala. Ukoliko posjedujemo GSM aparat treće generacije, u mogućnosti smo gledati pet najgledanijih filmova u protekla tri festivalska dana (opcija mobilni telefoni pak nudi mogućnost gledanja samo tri naslova).

Oboružani novostečenim saznanjima krenusmo u projekcijsku dvoranu. Promišljanja o kvaliteti filmova ostavljamo filmskim kritičarima, no nemoguće je ne primijetiti da je trenutno za pregledavanje dostupno tek četrnaest filmova, od kojih deset dolazi iz SAD-a, tri iz Kanade te jedan iz Švedske, što je u raskoraku s informacijama koje smo dobili u press-roomu. O čemu se radi nije bilo moguće saznati na samoj stranici.

Sandra Cekol

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak