Vijenac 241

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Austin Clarke dobitnik nagrade Commonwealtha

KNJIŽEVNI GLOBUS

Austin Clarke dobitnik nagrade Commonwealtha


slika

Velika Britanija Kanadski autor Austin Clarke dobitnik je ovogodišnje Književne nagrade Commonwealtha za roman The Polished Hoe. Među ostalim finalistima za nagradu dotiranu s deset tisuća funti bili su Australka Sonya Hartnett, Britanac Michael Frayn i Južnoafrikanac Andre Brink. Predsjednica žirija za nagradu pjesnikinja je i spisateljica Dionne Brandt. Britanka Sarah Hall nagrađena je za prvu knjigu s tri tisuće funti za Haweswaer. Nagrada, osnovana 1987. godine bira pobjednike iz 54 zemlje Commonwealtha. Prošlogodišnji je dobitnik Gould’s Book of Fish australskog autora Richarda Flanagana.

Umro osnivač kuće Planeta


slika

Španjolska José Manuel Lara, osnivač najveće španjolske izdavačke kuće i književne nagrade za hispanofonu književnost, umro je u 88. godini. Lara je 1949. godine osnovao Grupo Planeta, a 1952. nagradu Planeta. Među dobitnicima najviše dotirane španjolske nagrade za književnost (šesto tisuća eura) bili su Camilo Jose Cela, Mario Vargas Llosa, Carmen Posadas i mnogi drugi. Grupo Planeta ima četiri tisuće zaposlenih i više od dvadeset izdavačkih podružnica u Španjolskoj, Argentini, Meksiku, Ekvadoru, Kolumbiji, Čileu, Venezueli i Sjedinjenim Državama. Kako je rekla španjolska ministrica kulture Pilar del Castillo, »Manuel Lara bio je središnja figura u posljednjih pola stoljeća izdavaštva, književne produkcije i španjolske kulture«.

Alexander Kluge dobitnik nagrade Büchnera


slika

Njemačka Najprestižnija njemačka književna nagrada, Nagrada Georga Büchnera, dodijeljena je ove godine piscu i filmašu Alexanderu Klugeu. Nagrada što donosi četrdeset tisuća eura, među čijim su dosadašnjim dobitnicima nobelovac Günter Grass, Friedrich Dürrenmatt i Wolf Biermann, bit će mu predana u listopadu. Među Klugeovim su najpoznatijim djelima roman Schlachtbeschreibung, zbirke priča Lernprozesse mit tödlichem Ausgang i Unheimlichkeit der Zeit i brojni eseji. Prije tri godine objavljena su mu sabrana djela pod naslovom Chronik der Gefühle.

Umro pjesnik Ted Joans


slika

Kanada/SAD Američki pjesnik beat-generacije Ted Joans umro je u 74. godini u Kanadi. Joans je bio prijatelj ikona beat-generacije, Jacka Kerouaca i Allena Ginsberga, i premda tijekom četrdesetogodišnje karijere nikada nije bio poznat kao oni, smatra se utjecajnom figurom u afričko-američkoj književnosti. Nedavno mu je objavljena antologija Teducation. Njegovo je djelo spajalo crnu svijest i jezik blisko povezan s avangardom, a stil mu se povezuje s usmenom afričko-američkom književnom tradicijom, kao i s utjecajima nadrealizma.

Švicarac Muschg predsjednik Berlinske akademije

Njemačka Švicarski pisac Adolf Muschg izabran je za novoga predsjednika Berlinske akademije umjetnosti, čime nasljeđuje Györgyja Konrada, koji je na ovom položaju bio od 1997. Muschg je nakon Konrada drugi strani predsjednik u tristogodišnjoj povijesti Akademije. Muschg je nakon izbora izjavio da Akademija ubuduće mora biti »spremna na konflikte, jer bez provokacije ništa ne ide«. Muschg je također odbio ideju »nacionalne Akademije«, ali se založio za »europsku Akademiju«. Opsežno djelo politički angažirana 69-godišnjeg pisca obuhvaća romane, priče, eseje, radio drame, scenarije i kazališne komade. Među najpoznatijim su mu romanima Albissers Grund, Das Licht und der Schlüssel i Der Rote Ritter. Eine Geschichte von Parzival.

Nagrada Princa od Asturije za Susan Sontag


slika

Španjolska Američka spisateljica Susan Sontag i marokanska aktivistica za ženska prava Fatima Mernissi dobitnice su ovogodišnje Nagrade Princa od Asturije u kategoriji književnosti. Susan Sontag nagrađena je kao jedna od najutjecajnijih američkih intelektualki, a 63-godišnja Fatima Mernissi, profesorica sociologije na sveučilištu u Rabatu, smatra se vodećim glasom feminizma u islamskom svijetu. Nagrada se predaje u studenome u Oviedu. Za socijalne znanosti bit će nagrađen njemački filozof Jürgen Habermas, a nagrada se predaje i u kategorijama komunikacije, umjetnosti, znanstvenog istraživanja i međunarodne suradnje.

Otkrivene prve priče Stephena Kinga


slika

SAD Nedavno pronađeno izdanje jednih školskih novina u američkoj saveznoj državi Maine navodno sadrže prve kratke priče autora bestsellera Stephena Kinga. Bivša nastavnica engleskog u gimnaziji u mjestu Lisbon High, Prudence Grant, pronašla je izdanja školskih novina »The Drum« još prošle godine. U njima se nalaze priče The 43rd Dream i Code Name: Mousetrap, a kao autor se navodi Steve King. King, koji je odrastao u obližnjem Durhamu, pohađao je gimnaziju šezdesetih godina.

Iva Krtalić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak