Vijenac 240

Mm

Kultura na internetu: www.matica.hr

U novom ruhu

Kultura na internetu: www.matica.hr

U novom ruhu

Novodizajnirana naslovnica internetskih stranica Matice hrvatske pregledno je organizirana. U njezinom se gornjem dijelu uz logotip institucije nalazi uočljiv i razumljiv izbornik. Odmah ispod i fotografija predsjednika Matice, a bilo bi možda dobro kada bismo tu mogli pročitati i njegovu pozdravnu riječ. Središnji dio ekrana zauzima najava predstojećih događanja u Palači Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu 4. Uz postojeću mogućnost pretraživanja arhiva zbivanja po odjelima Matice u čijoj su se organizaciji održali, trebalo bi učiniti dostupnima i izvješća s tih događanja (link prema izvješćima i fotografijama objavljenima u »Vijencu«).

Zanimljiva rubrika Odjeci prenosi članke iz drugih novina i časopisa u kojima se govori o Matici i njezinoj djelatnosti, a zahtijeva malo više ažurnosti u nadopunjavanju.

Opcija O Matici na glavnom izborniku upoznaje nas s članovima uprave (navedena su samo imena te bi u nekom budućoj verziji stranice valjalo uključiti i njihove fotografije i profesionalne biografije) te s djelovanjem tih tijela. Povijest Matice predstavljena je izvadcima iz knjige Matica hrvatska 1842-1997 Josipa Bratulića, a posebna podrubrika predstavlja portrete svih dosadašnjih predsjednika. Članstvo daje informacije o tome kako postati član Matice hrvatske. Pristupnica se može ispuniti on-line. Odjeli nabrajaju sve Matičine odjele (Odjel za povijest umjetnosti, arheologiju i etnologiju i dva puta), ali osim popisa njihovih aktivnosti o kojima saznajemo i u zbivanjima, na ovom mjestu nema drugih podataka. Ogranci navode sve ogranke Matice hrvatske u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (drugi inozemni ogranci nisu navedeni), ali ne pružaju informacije o njihovim aktivnostima, dok se nova izdanja ogranaka ne unose s osobitom ažurnošću. Bilo bi dobro postaviti linkove prema recenzijama i/ili prikazima tih knjiga objavljenima u »Vijencu« jer bi se time knjige kvalitetnije predstavile, te iskoristiti vijesti iz Kronike događaja iz udruga MH iz »Vijenca« za stvaranje arhive o aktivnostima pojedinih ogranaka.

Na glavnom izborniku nalazi se i opcija časopisi, koja vodi do izbornika na kojem izabiremo novine (»Vijenac«) ili jedan od dva Matičina časopisa (»Hrvatsko revija«, »Kolo«). Njima je moguće pristupiti i direktno s naslovnice internetskih stranica klikom na sliku naslovnice tiskovine. O knjigama koje su izdane u pojedinim bibliotekama Matice hrvatske saznajemo ipak više no o onima u izdanju udruga klikom na knjige na glavnom izborniku. Knjižni je katalog moguće pretraživati na nekoliko načina, a tu su i obavijesti o sniženjima cijena knjiga i o adresama Matičinih knjižara. Galerija predstavlja recentnije izložbe održane u Galeriji Matice hrvatske.

Varijanta stranice na engleskom jeziku sadržajem je ponešto reducirana inačica hrvatske opcije o Matici.

U zaključku možemo reći da su internetske stranice Matice hrvatske dobro zamišljene, no da ih treba što prije obogatiti prema navedenim sugestijama kako bi postale nezaobilazna stranica ljubitelja pisane riječi i ostalih umjetničkih grana, za što bez sumnje imaju potencijala.

Sandra Cekol

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak