Vijenac 240

Kazalište

TEATROSKOP

Tako je (ako vam se čini) u Rijeci

TEATROSKOP

Tako je (ako vam se čini) u Rijeci


slika

Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci u svojoj je dugoj povijesti upravo inscenacijama drama Luigija Pirandella napravila i dobila najviše. Premijerom Tako je (ako vam se čini) 17. svibnja u Rijeci taj se niz nastavlja. Ovaj put, ponovno u režiji Nina Mangana, koji se gotovo specijalizirao za Pirandella, Talijanska drama po deseti je put posegnula za Pirandellom kako bi obilježila tridesetu godišnjicu umjetničkog rada prvakinje Elvije Nacinovich. Pored nje, u predstavi igraju Luigi Mirangoni, Claudio Trionfi, Marcellina Ruocco, Toni Plešić, Bruno Nacinovich, Giulio Marini, Alida Delcaro i ostali. Scenograf je predstave Mirco Rocchi, kostimograf Toni Plešić, izbor glazbe potpisuje Bruno Nacinovich, a oblikovanje svjetla Deni Šesnić.

FAKI u Zagrebu


slika

Šestu godinu za redom u organizaciji ATTACK-a (Autonomni kulturni centar) održat će se FAKI — Festival alternativnog kazališnog izričaja. Taj međunarodni festival njeguje off-teatarsku poetiku, onu koja se izmiče institucionalizaciji i komercijalizaciji, pa tako i ove godine u prostore ZKM-a, Kulturnog centra Trešnjevka, Tvornice Jedinstvo i Attacka dolaze neovisne grupe iz susjednih država, ali i iz Španjolske, Francuske i Nizozemske, uz dakako najbrojniju domaću reprezentaciju. Ovogodišnji FAKI održat će se od 21. do 25. svibnja.

Priče mačka na grani u ZKM-u


slika

Dugo najavljivana suradnja Zlatka Boureka i Zagrebačkog kazališta mladih napokon ima i dan premijere. Priče mačka na grani, zbirka novela francuskoga prozaika i dramatičara Marcela Ayméa o djevojčicama koje na farmi odrastaju uz životinje, ispričane iz dječje, ali i životinjske perspektive, čitljive su i odraslima i djeci, pa je Bourek upravo pomaknutu, pa i jezično nadrealnu zbirku uzeo za predložak rada s ansamblom ZKM-a. Na premijeri 23. svibnja na Sceni Polanec, u adaptaciji Sanje Ivić, Priče... će igrati Dora Polić, Davor Borčić, Rajko Bundalo, Sanja Hrenar, Zoran Čubrilo, Zdenka Marunčić, Filip Nola, Nađa Perišić-Nola, Edvin Liverić, Marica Vidušić i Vicko Bilandžić. Zlatko Bourek, osim režije, potpisuje, naravno, i scenografiju i kostime.

Kokoš u Varaždinu

Na podrumskoj Sceni Rogoz varaždinskoga Hrvatskog narodnog kazališta premijerno će 24. svibnja zaigrati KokošNikolaja Vladimiroviča Koljade, suvremenoga ruskog dramatičara koji baš i nije čest gost domaćih repertoara. Ipak, Kokošje igrana u susjedstvu s velikim uspjehom, jer je Koljadina ironija, ali i sposobnost dramskoga tkanja, prepoznata u svim zemljama koje imaju slične probleme kao i mi. Koljadina Kokošdogađa se u kazalištu maloga grada, u čiji ansambl dolazi mlada glumica, što tjera živote kolega na promjene. U režiji Dražena Frenečine, na sceni Nives Krić, u Kokoši igraju Ines Bojanić, Jagoda Kralj Novak, Ljiljana Bogojević, Stojan Matavulj, Robert Plemić i Zdenko Brlek.

Makedonsko gostovanje u Gavelli

Makedonski narodni teatar iz Skopja gostovat će u DK Gavella 27. svibnja s predstavom Balkan nije mrtav Deana Dukovskog u režiji Aleksandra Popovskog. Dukovski je autor drama Bure baruta i Mamu mu jebem tko je prvi počeo, pa je i ovo nastavak razrade njegove opsesivne teme Balkana.


Nevjesta od vjetra u HNK

U nedjelju, 11. svibnja, nakon duge stanke na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izašao je komad Slobodana Šnajdera. Riječ je o Nevjesti od vjetra, romansiranoj biografiji glumice Gemme Boić, rođene Zagrepčanke koja se na prijelazu stoljeća tražila po europskim pozornicama da bi tragično skončala u Beču. Ovaj, još jedan, Šnajderov smrtopis u HNK postavila je Ivica Boban, koja je njime i debitirala u toj kući. Uz scenografa Zlatka Kauzlarića Atača, dramaturginju Sanju Ivić i kostimografkinju Doris Kristić, u autorskom timu predstave je i skladatelj Stanko Juzbašić. Naslovna uloga povjerena je Almi Prici, njezinog nesuđenog ljubavnika igra Dragan Despot, a ostale Vanja Matujec, Ana Begić, Božidar Boban, Kruno Šarić, Jasmin Telalović i drugi. Kritika slijedi u narednom Vijencu.

10. festival glumca

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Županije vukovarsko-srijemske ove se godine od 10. do 19. svibnja održava Festival glumca. Ovaj festival monodrame i komorne scene posvećen je prije svega glumcu i njegovu stvaralaštvu i jedini je takve vrste u Hrvatskoj. Prema izboru Vanje Dracha, u Iloku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima gostovat će dvadeset predstava: Proslava, Budala za večeru, Kvartet, Čudesni svijet brojeva, Stvar je u obliku, Noževi u kokošima, Otvarač za konzerve, Fritzspiel, Ma i Ta, Klauni i lutke — Fljuf i Žljuf, Antigona u New Yorku, Hotel Babilon, M. U. R., Oprosti Stipe, Nosi nas rijeka, Muškardin, Skroviti vrt, Klaonica, Kamenje u jjegovim džepovima i Pipi Duga Čarapa. Nagrada Festivala glumca je statua Fabijana Šovagovića. Program se nalazi i na web stranicama organizatora: www.hddu.hr.

Igor Ružić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak