Vijenac 240

Fotografija

U FOKUSU

Suvremena švicarska fotografija u New Yorku

U FOKUSU

Suvremena švicarska fotografija u New Yorku


slika

U Grey Gallery u New Yorku otvorena je izložba suvremene švicarske fotografije pod naslovom Not neutral. Do 19. srpnja izložbom je predstavljeno devet umjetnika, kako poznatijih, tako i onih manje poznatih. Izložene su fotografije ovih umjetnika: Annelies Štrba, Ugo Rondinone, Daniele Buetti, Hans Danuser, Katrin Freisager, Claudio Moser, Cat Tuong Nguyen, Marco Poloni i Peter Tillessen. Kustos izložbe Urs Stahel iz Fotomuseuma iz Winterthura publici želi pokazati živu umjetničku fotografiju Švicarske i podsjetiti na radove Petera Fischlija, Davida Weissa, ali i Mereta Oppenheima te Jeana Tinguelyja. Fotografije na izložbi Not Neutral propituju stereotipe o Švicarskoj kao zemlji čokolade i sira na osnovi fotoreportaža i dokumentarističke fotografije, ali i različitosti fotografske ekspresije. Informacije o izložbi Not Neutral potražite na www.nyu.edu/greyart.

Julia Margaret Cameron u Londonu


slika

Jedna od ključnih figura u povijesti fotografije u 19. stoljeću, Julia Margaret Cameron (1815-1879), dobila je fotografski aparat na dar od kćeri u 48. godini. U desetak godina, strastveno prigrlivši novu igračku, J. M. Cameron postala je sjajna portretistica, kojoj je posvećena retrospektivna izložba u londonskoj National Portrait Gallery, otvorena do 26. svibnja. Više od stotinu fotografija javnih i poznatih osoba poput književnika ili znanstvenika te obitelji i prijatelja, zajedno s publikacijom u izdanju J. Paul Getty Museuma iz Los Angelesa, koja predstavlja njezinu prvu kataloški obrađenu monografiju, postavljeno je u suradnji s National Museum of Photography, Film and Television iz Bradforda, kamo se, nakon Londona, seli izložba. Potkraj godine trebala bi biti postavljena u Los Angelesu. Informacije o izložbi na www.npg.org.uk.

Onemanseye


slika

Internetska stranica www.onemanseye.com predstavlja nam zbirku fotografija Alana Siegela, koji se bavi skupljanjem fotografija tridesetak godina i čija je zbirka reprezentativan opus fotografija 20. stoljeća. Nakon kraćeg upoznavanja s Alanom Siegelom, internetska stranica vodi nas kroz dugo putovanje u kojem je zbirka podijeljena na nekoliko tematskih cjelina: portreti, mrtva priroda, cvijeće, aktovi, vizije i pogledi na Ameriku, krajolici, priroda... Među fotografijama nalazi i nekoliko remek-djela poput fotografija Mana Raya, Roberta Mapplethorpea, Walkera Evansa, Roverta Franka, Anselma Adamsa, Lisette Model, Berta Sterna, Imogen Cunningham... Stranicama se prolazi lagano i preglednost im je sjajna.

Afrika Leni Riefenstahl


slika

Ekskluzivno izdanje Taschena na više od pet stotina stranica tiskano je kao posveta umjetnici Leni Riefenstahl, stogodišnjakinji. Knjiga velikih dimenzija donosi njezine fotografije nastale u Africi. Njezina su putovanja po Africi započela u šezdesetima, gdje je gotovo pola stoljeća radila na različitim filmskim i fotografskim projektima. Najdraže joj je odredište bio Sudan i plemena Nubijaca s kojima je prijateljevala, čiji je jezik naučila i koje je dokumentirala. Njezine fotografije Nuba, Dinka, Šiluka i Masaja te ostalih plemena skupljena su u toj monumentalnoj knjizi. Kako je rekla sama Leni, to su bile najljepše godine njezina života. Lijepe i snažne fotografije pokazuju sjajnu karijeru nezaboravne umjetnice, a u knjizi im se pridružuju razgovor Kevina Brownlowa s autoricom, opsežna biografija i bibliografija. Reprodukcije su tiskane najboljim tiskarskim tehnikama današnjice pa je i cijena knjige velika (1750 eura). Ograničeno izdanje od 2500 primjeraka potpisala je i numerirala Leni osobno. Izvor: www.taschen.de.

Marko Kružić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak