Vijenac 240

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Pola tastature?

FUTUROPOLIS

Računala: Pola tastature?


slika

Brzi rad na računalu postaje sve više imperativ u uredskom poslovanju. Sve brža računala obavljaju sve zahtjevnije zadatke u sve kraćem vremenu. Najsporija karika u lancu ostaje čovjek, koji razmjerno sporo komunicira za računalom. Taj proces može ubrzati takozvani Halfkeyboard. Riječ je o tipkovnici, koja ima samo pola tipki od uobičajene. Koristi se samo lijevom rukom, tako da desna može neprestano upravljati mišem. Da bi se došlo do tipki s desne strane klasične tipkovnice, naprosto se drži stisnuta tipka za razmak. Tako je na primjer tipka za slovo S ujedno i tipka za slovo L. Iako treba nešto vremena da se korisnik navikne, model ipak nudi mogućnost velike uštede vremena — ponajprije korisnicima sklonim uporabi miša. Osim brzine, ovaj proizvod nudi i dodatnu pogodnost — mobilnost. Spojiv je s mnogim dlanovnicima, tako da ih pretvara u prava računala.

www.halfkeyboard.com

Audio-video: Multitalent


slika

Nekoć je svijet audiouređaja bio pregledan: čovjek je mogao imati gramofon, kasetofon ili radio. I to je uglavnom bilo to. Danas se ponuda povećala u nedogled — CD-playeri, MD-playeri, MP3-playeri, računala... Da bi unio malo reda u džunglu tonskih i inih zapisa, Terapin je proizveo Mine. Mine je, banalno rečeno, neka vrsta prijenosnog uređaja za pohranjivanje podataka. Na njega se može staviti sve, od slike s digitalnog fotoaparata, do zbirke pjesama. Ne postoji potreba za računalom kao posrednikom između izvornog uređaja i Minea — pjesme i slike prebacuju se neposredno. Proizvod posebno zanimljivim čini činjenica da sve što stavite na njega možete i izravno rabiti. Pohranite u Mine zbirku slika i otiđite prijatelju. Spojite ga na televizor ili projektor i pogledajte ih u društvu. Dođite na proslavu, sa cjelokupnim glazbenim programom u džepu — samo spojite Mine na razglas. Podržava niz popularnih oblika zapisa, tako da ga svatko može jednostavno i djelotvorno koristiti.

www.terapintech.com

GSM: Stylish mobiteli


slika

Mobiteli već dugo nisu samo namjenska sredstva. Gotovo su pala u zaborav vremena kada su ih imali samo rijetki, kojima su trebali iz poslovnih ili ostalih opravdanih razloga. S prelaskom mobitela u svakodnevicu proizvođači su se nužno morali suočiti s realnošću — kupci od mobilnog telefona očekuju više nego puku komunikaciju. Mobiteli su postali moda, a moda se mijenja. Da bi modno osvješteni mogli pratiti sve trendove Siemens je izbacio na tržište seriju mobitela Xelibri. Svaki je posebna izgleda, tako da omogućavaju niz kombinacija s outfitom po izboru. Tehnološki nisu najnapredniji, ali su zato stvarno jedinstveni. Čini se da se na tržištu mobilne telekomunikacije rodio novi trend.

www.xelibri.com

Izumi: Perilica s razumijevanjem


slika

Electrolux i Kelvinator predstavljaju... perilicu! Ne zvuči baš spektakularno? Krivo! Riječ je naime o Washy Talkyju, perilici koja govori! Tako neiskusne kućanice neće više morati čitati upute i pogađati koja roba ide s kojom u istom pranju. Washy Talky preuzima savjetodavnu ulogu i tako uvelike olakšava posao. Trebate li još deterdženta ili omekšivača? Perilica će znati odgovor na svako pitanje. Nažalost, zasad se može kupiti samo u dvije jezične izvedbe: na engleskom i na hindiju. Koliko praktične koristi ova inovacija donosi u živote potencijalnih korisnika, ostaje upitno. Sigurno je samo., da je napravljen još jedan korak prema punoj automatizaciji kućanstva.

www.shopping.indiatimes.com

CD ROM: Piramide iz prve ruke


slika

Malo se koja civilizacija može pohvaliti tradicijom od šest tisućljeća. Egipatska je jedna od njih. Zainteresirani sada mogu poći na put u povijest i saznati više o kulturi, politici i gospodarstvu Egipta, od početaka do današnjice. Sve bitne (otkrivene) grobnice prastarnih faraona na jedan pogled. Ali i zanimljivosti iz doba grčko-rimske kolonizacije, bizantinskog utjecaja te islamskog i otomanskog razdoblja. Sam DVD-ROM nudi dva cjelovita soundtracka, dvadeset tematskih komentara, trosatni interaktivni film, brojne animirane sekvence, više od petsto slika, gotovo pedeset zemljovida i tlocrta, dvjestotinjak linkova na internetu i još mnogo toga. Posebna je poslastica mogućnost planiranja individualiziranoga putovanja po Egiptu, koju također nudi DVD. Cijeli paket stvarno ispunjava želje i onih najznatiželjnijih.

www.microcolour.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak