Vijenac 240

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljen popis finalistica za nagradu Orange

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljen popis finalistica za nagradu Orange


slika

Velika Britanija Autorice Carol Shields, Zadie Smith i Donna Tartt nalaze se na popisu finalistica za Nagradu Orange za 2003. godinu. Nagrada, dotirana s trideset tisuća funti, koja se dodjeljuje spisateljicama, tradicionalno promovira manje poznate autorice, ali ove godine popisom dominiraju tri slavne književnice. Američka autorica Donna Tartt nominirana je za The Little Friend, Carol Shields, koja je nagradu Orange već dobila 1998. godine, za Unless, a Zadie Smith za roman The Autograph Man. Na popisu su i Anne Donovan sa Buddha Da, Shena Mackay s Heligoland i Valerie Martin s Property. Dobtnica nagrade koju je prošle godine odnijela Anne Patchett s Bel Canto, bit će objavljena 3. lipnja.

Márquez prekinuo šutnju o Kubi


slika

Kolumbija Nobelovac Gabriel García Márquez prekinuo je šutnju u vezi s represijom intelektualaca na Kubi. Márquez je, nakon što su to učinili Carlos Fuentes, Eduardo Galeano i Jose Saramago, također pristaše kubanske revolucije, u izjavi u dnevniku »El Tiempo« rekao da je protiv smrtne kazne i da je »u apsolutnoj tišini« već pomogao nizu disidenata da pobjegnu s Kube. Tako je odgovorio na članak Susan Sontag, koja ga je javno prozvala da se očituje o najnovijim događajima na otoku, gdje su vlasti na zatvorske kazne osudile 75 disidenata, a na smrt tri osobe koje su htjele pobjeći u SAD. Márquez je inače Castrov bliski prijatelj, i često ga posjećuje na Kubi.

Objavljena najbrža knjiga na svijetu

Njemačka Više od četrdeset pisaca u Kölnu na Svjetski dan knjige sudjelovalo je u stvaranju »najbrže knjige na svijetu«. Knjiga je napisana i otisnuta u roku od jednog dana, a svaki je autor imao dva sata vremena za svoj prilog o temi Tempo. Prvi prilog napisao je Günter Kunert za 39 minuta. Nakon tiska primjerci su iste večeri poslani u knjižare u Berlinu, Hamburgu, Stuttgartu, Düsseldorfu i Wiesbadenu. Knjiga je i u prodaji srušila rekorde — nakon samo nekoliko minuta u knjižari na kölnskom kolodvoru rasprodani su svi primjerci. Profit od prodaje jedine naklade od tisuću primjeraka ide humanitarnoj organizaciji Cap Anamur, koja će novcem pomoći školi za djevojčice u Afganistanu.

Afrička književnost na praškom sajmu knjige

Česka U središtu 9. međunarodnog sajma knjige u Pragu, pod motom Dijalog između kontinenata stoji književnost iz Afrike. Kako je rekla direktorica sajma Dana Kalinova, interes za afričku književnost tek se treba probuditi u srednjoj Europi, a praški sajam tomu bi mogao pridonijeti. Na sajmu su predstavljena djela afričkih autora iz 43 zemlje, među njima Meshack Asare (Gana), Caya Makhele (Kongo) i Mia Couto (Mozambik). Na sajmu sudjeluje 518 izlagača, od toga 285 iz inozemstva. Na sajmu je prvi put izvan Afrike predana i afrička književna nagrada Noma. Nagrada dotirana s deset tisuća dolara ove godine ide egipatskom piscu Hamdiju Sakkutu.

Zatvoren proces protiv Vladimira Sorokina


slika

Rusija Rusko pravosuđe zatvorilo je sudski proces protiv autora Vladimira Sorokina, optužena za pornografiju. Proces, koji je Sorokin nazvao apsurdnim teatrom, započet je na inicijativu jedne organizacije mladeži vjerne Kremlju. Na osnovi ekspertiza vodećih književnih stručnjaka i znanstvenika optužbe protiv Sorokina odbačene su. Prošle jeseni policija je pretražila prostorije izdavačke kuće Ad Marginem i zaplijenila dio Sorokinovih knjiga, zbog opisa seksa kloniranih sovjetskih vođa.

Prvi sajam knjiga u Baselu konkurira Ženevi

Švicarska U Baselu je otvoren međunarodni sajam knjiga i medija BuchBasel, na kojemu izlaže 280 izdavača iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Na oko pet tisuća četvornih metara izložene su novosti iz književnosti i medija, a uz sajam se održava i festival Europa pripovijeda, na kojemu 160 autora čita iz svojih djela. Novoosnovani sajam BuchBasel kritiziran je prije otvaranja, jer se održava istovremeno s tradicionalnim sajmom knjige u Ženevi.

Prodaje se biblioteka Iris Murdoch

Velika Britanija Udovac Iris Murdoch, John Bayley, prodaje njezinu zbirku od gotovo tisuću knjiga na Sajmu antikvitetne knjige u Londonu u lipnju. Četiri godine nakon smrti Iris Murdoch očekuje se da će biblioteka izazvati veliko zanimanje, a za kupnju se zanima i British Library. Knjige su pune bilježaka Iris Murdoch te tvrtka koja prodaje zbirku želi da se ona proda u komadu. John Bayley, bivši profesor engleskog na Oxfordu, napisao je memoare o tome kako je Iris Murdoch oboljela od Alzheimera, koji je pretvoren u film.

Iva Krtalić

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak