Vijenac 240

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Beč

Prof. mr. Branislava Zaradić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske iz Beča, predstavila se 10. travnja na Tribini Hrvatskoga slova u Zagrebu i održala vrlo zanimljivo predavanje pod naslovom Paula pl. Preradović i književna tradicija obitelji te uz dijapozitive približila lik i književno djelo Paule von Preradović, udane Molden, žene koja je obilježila jedno cijelo razdoblje kulturnoga života u Beču svojom osobnošću i okupljanjima uglednoga bečkoga društva u svome domu.

Blato

U okviru programa Tjedan Blata 2003, koji se održava u sklopu duhovno-kulturnoga programa obilježavanja proglašenja blaženom Marije Petković otvorena je, u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, tematska izložba fotografija autora Nevena Fazinića, pod naslovom Kameni križevi otoka Korčule, devedesetak umjetničkih fotografija na kojima su zastupljeni kameni križevi iz svih mjesta i područja otoka Korčule. Prisutne je, u ime organizatora i domaćina, Ogranka Matice hrvatske Blato i Općine Blato pozdravio Rade Kaštropil, a autor je govorio o razlozima, motivima i važnosti istraživanja i fotografskih zapisivanja kamenih križeva. Kameni križevi vrijednost imaju više u spoznaji povijesnih događaja ovoga otoka, a manje u izgledu i načinu izrade. Neven Fazinić do sada je obradio četiristo dvadeset i šest kamenih križeva, a pretpostavlja da ih na otoku ima još barem stotinu.

Čabar

Pod naslovom Rejč damača Ogranak Matice hrvatske Čabar organizirao je predstavljanje kasete i CD-a Matije Turka iz Črnog Potoka, velikoga pobornika očuvanja domaćega dijalekta.

Čapljina


slika

Osmoga svibnja u restoranu Astorija u Tasovčićima Ogranak Matice hrvatske Čapljina predstavio je knjigu Martine Jurković Iz dnevnika gimnazijalke, koja je osvojila prvu nagradu na književnom natječaju Ogranka Matice hrvatske Čapljina u povodu 160. obljetnice Matice. U programu su sudjelovali prof. dr. Anton Lučić, Dragan Šimović, književnik, akademski kipar Ante Brkić, predsjednik Čapljinskog ogranka, mr. sc. Milan Vego i autorica. Ulomke iz knjige govorila je Ivana Jurkić-Raić, a u glazbenom dijelu programa nastupio je glazbenik Pero Križanović.

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Čapljina za predsjednika Ogranka ponovno je izabran Ante Brkić, akademski kipar, za potpredsjednika Milenko Soče, inž. agronomije, za tajnika Marko Ivanković. Članovi su Upravnog odbora Zdenka Jelčić, Gabrijela Glavinić, Milan Vego i Šime Doko, a članovi Nadzornoga odbora Mirko Kvesić, Zdravko Rodin i Ivan Raguž. Skupštini su prisustvovali Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog Ogranka, Ivo Gabrić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Metković i Ratko Krstičević, tajnik, te Ivan Sivirić u ime Ogranka Matice hrvatske Mostar.

Čitluk


slika

U povodu kulturne manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju, 15. travnja, u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku Ogranak Matice hrvatske Čitluk otvorio je izložbu grafika mlade akademske slikarice Antonije Gudelj pod naslovom Uskrsnuće. Izložbu je otvorio i o izloženim grafikama govorio fra Vendelin Karačić.

Zdravko Kordić, književnik, predstavio je knjigu poema-molitva Golgote glas, a prof. Krešimir Šego knjigu kratkih eseja Rijeka fra Miljenka Miće Stojića. Tom prigodom prof. Andrija Stojić, predsjednik Čitlučkog ogranka, darovao je u ime Ogranka, učiteljici Zori Kapular, prigodom njezina odlaska u mirovinu, knjigu Zlatka Vincea Putovima hrvatskog književnog jezika.

Sedmoga svibnja Ogranak Matice hrvatske Čitluk predstavio se u prepunoj velikoj dvorani Središnjice. O radu čitlučkoga Ogranka govorili su Andrija Stojić, predsjednik Ogranka i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. Tom su prigodom Ivo Šugar, Željko Poljak i fra Petar Krasić predstavili knjigu Čedomila Šilića Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje.

Izašao je novi broj časopisa »Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, god. III, br. 9, svibanj 2003.

Daruvar

U galeriji Croatia osiguranja daruvarska je likovna grupa »DA«, koja djeluje unutar Ogranka Matice hrvatske Daruvar, priredila redovitu godišnju izložbu radova svojih članova. U nazočnosti velikoga broja ljubitelja likovne umjetnosti i uz prigodni program članova osnovne glazbene škole izložbu je otvorio Zvonko Cegledi, daruvarski gradonačelnik.

Kaštela

Trećega ožujka u velikoj dvorani Matice hrvatske dr. sc. Milan Hodžić, dr. sc. Franko Oreb i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske predstavili su Ogranak Matice hrvatske Kaštela. Prigodnim riječima prisutnima se obratio Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, a pod ravnanjem časne sestre Ivne Bošnjak prekrasnim koncertom predstavio se zbor Osnovne škole prof. Filip Lukas iz Kaštel Staroga.

Knin

U Kraljevskoj kavani Doma oružanih snaga Kralj Zvonimir 28. travnja održana je, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Knin, književna večer i izložba pod naslovom Marulićev ponedjeljak u Kninu. O temi Znamenitost Marulića kao oca hrvatske književnosti i europskog humanista govorio je Mirko Tomasović, o Maruliću kao etičaru don Drago Šimundža, dok je pripremljeni tekst Bratislava Lučina, koji zbog bolesti nije mogao doći, o Marulićevu Zvonimiru pročitao akademik Tomasović. Ulomke iz Marulićevih djela čitao je Josip Genda, glumac HNK iz Splita. U sklopu Marulićeva ponedjeljka u Kninu priređena je i izložba o temi Marko Marulić, otac hrvatske književnosti i pisac svjetskoga glasa, a na samom početku večer je simbolično otvorio i pozdravio goste gradonačelnik Knina Vinko Marić.

Konavle

Trinaestoga travnja u franjevačkom samostanu u Pridvorju održana je izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Konavala. Za predsjednika je izabran Niko Kapetanović, za dopredsjednicu Antonija Rusković, a za tajnika Ivo Mujo. Skupštini su prisustvovali predstavnici dubrovačkoga Ogranka predsjednik Vlaho Benković i književni tajnik Luko Paljetak. U prigodnom dijelu programa nastupio je zbor Anđeli Glazbene škole Luke Sorkočevića, a nakon skupštine akademik Luko Paljetak otvorio je izložbu akademske slikarice Antonije Rusković.

Koprivnica

U Gradskoj je vijećnici Ogranak Matice hrvatske Koprivnica, pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice, 26. travnja obilježio stotu obljetnicu rođenja Đure Sudete (Stara Ploščica 10. travnja 1903 — Koprivnica 30. travnja 1927) Stručnim skupom o književniku Đuri Sudeti. Predavanja, koja su o poeziji i prozi iz opusa Đure Sudete izložili Božica Jelušić, književnica, prof. dr. Božidar Petrač, Maja Gjerek Lovreković, književnica i mr. Dražen Podravec, bit će objavljena u »Podravskom zborniku«, br. 29/03. Tom prigodom predstavljena je monografija Đuro Sudeta u Virju 1923-1927, u nakladi osnovne škole Franje Viktora Šignjara iz Virja. Ivica Tišljar priredio je izložbu fotografija Spomen na Đuru Sudetu. Prof. Dražen Ernečić na čelu delegacije Ogranka Matice hrvatske Koprivnica, u prisutnosti rođaka i nasljednika obitelji Sudeta, Miljenke Pekić i Mladena Sudete iz Stare Ploščice, položio je cvijeće na grob Đure Sudete na gradskom groblju Sv. Duha u Koprivnici.

Korčula

Grad Korčula na 57. sjednici Gradskoga poglavarstva održanoj 27. ožujka dodijelio je prostor Ogranku Matice hrvatske Korčula bez naknade i na neodređeno vrijeme. Nova je adresa Ogranka Matice hrvatske Korčula: Ulica Hrvatske bratske zajednice br. 69/I, 20260 Korčula.

Makarska

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Makarska u gradskom kinu, pred oko sto i pedeset posjetitelja predstavljena je knjiga Bez veze/Epigrami, aforizmi, gnome i glose, autora Mate Lendića u izdanju makarskoga Ogranka. Manifestaciju je pjesmom otvorila klapa Adrion, knjigu su predstavili Ivan Ivanda, Ferdo Šarić, Ante Škrabić i Mladen Vuković, a ulomke iz knjige čitali su Ivan Ivanda i Željko Kuduz.

Devetoga svibnja knjigu Bez veze Dubravko Horvatić, Ferdo Šarić, Ivan Ivanda, Anđelko Novaković i autor Mate Lendić predstavili su u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Orebić

U sklopu biblioteke Pelisac Ogranak Matice hrvatske Orebić objavio je zbirku pjesama Frana Vlatkovića Na ljuljački.

Osijek

Ogranak Matice hrvatske Osijek godinama njeguje internacionalnu suradnju s kulturnim organizacijama hrvatske dijaspore te sa slavistima na europskim sveučilištima u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, a nedavno je dogovorena i prva suradnja između Ogranka Matice hrvatske Osijek i Ogranka Matice hrvatske iz Beča. Na poziv bečkoga Ogranka prof. dr. sc. Stanislav Marijanović, predsjednik osječkog Ogranka u Beču je, potkraj ožujka, održao predavanje pod naslovom Hrvatska tradicija od mita do povijesne zbilje. Tom prigodom predstavio je najvažnije mitotvorne fenomene iz političke, društvene i kulturno-povijesne tradicije hrvatskoga naroda, od pradomovine Hrvata i dolaska na Jadran do svojedobnih zanosa sveslavenskom i jugoslavenskom zajednicom. Dogovoren je i uzvratni susret u Osijeku potkraj svibnja na kojem bi predstavnici Bečkoga ogranka održali predavanje o Hrvatima u Beču te o organiziranosti i djelovanju bečkoga Ogranka. Članovi bečkoga Ogranka uključili bi se u program obilježavanja obljetnice Matice hrvatske, upoznali se s ostalim Matičinim ograncima u istočnoj Hrvatskoj i posjetili prirodne i kulturne znamenitosti od Đakova do Vukovara.

Ogranak Matice hrvatske Osijek, prilikom posjeta Ogranku Matice hrvatske u Sarajevu darovao je novčanu pomoć za opremanje novoga prostora sarajevskog Ogranka. Prema riječima Josipa Cvenića, tajnika osječkoga Ogranka, novčana se pomoć sastoji od simboličnoga iznosa, ali bi značila znatnu potporu kada bi svi Matičini ogranci slijedili takav primjer.

Požega

Ogranak Matice hrvatske Požega objavio je knjigu — izbor požeškoga književnika i novinara Ivana Fadljevića Osvrti, prikazi i poneka književna kritika, koja donosi izbor novinarskih tekstova iz kulture koje je autor tijekom posljednjih nekoliko godina objavio u različitim novinama i časopisima. O knjizi su govorili urednik Pavle Bucić, predsjednik požeškog Ogranka Matice hrvatske, Vesna Vlašić i Tomislav Radonić.

Rijeka

Ogranci Matice hrvatske Rijeka i Rab te Hrvatski časnički zbor organizirali su 28. travnja u Velikoj vijećnici Grada Raba (Knežev dvor) predstavljanje knjige umirovljenoga admirala Hrvatske vojske Davorina Domazeta Loše Hrvatska i veliko ratište. Knjigu su predstavili Željko Peran, prof. dr. Ivan Bekavac i mr. sc. Darko Deković.

Ista knjiga idućega dana predstavljena je u Maloj koncertnoj dvorani Spomen-doma u Pazinu u ogranizaciji Ogranaka Matice hrvatske Rijeka i Pazin te Hrvatskoga časničkog zbora.

Ogranak Matice hrvatske Rijeka i Hrvatski katolički zbor »Mi« iz Rijeke, u okviru manifestacije Rijeko na noge, svi protiv droge! III. 12. svibnja u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu, organizirali su Društveno-znanstvenu tribinu riječkoga Ogranka Matice sa sadržajem Nasilje u obitelji. Predavanja su održali mr. sc. Veronika Reljac, dipl. teolog, voditeljica Obiteljskoga bračnog savjetovališta pri Karitasu Nadbiskupije riječke, Željka Frković, dipl. pedagog, suradnica Obiteljskoga bračnog savjetovališta i fra Vatroslav Frkin, OFM, pastoralni djelatnik za obiteljske odnose.

Sarajevo

Ogranci Matice hrvatske iz Osijeka i Sarajeva predstavili su 25. travnja na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu knjigu Helene Sablić Tomić Intimno i javno / Suvremena hrvatska autobiografska proza, o kojoj su govorile Julijana Matanović, književnica, Nives Tomašević, urednica i autorica. Uz predstavljanje knjige, osječki Ogranak organizirao je za studente Pedagoškog fakulteta iz Osijeka posjet Međunarodnome sajmu knjiga u Sarajevu, na kojem su u velikom broju bili zastupljeni hrvatski nakladnici.

Senj

Dvadeset i petoga travnja održan je znanstveni skup u povodu 350. obljetnice rođenja Pavla Rittera Vitezovića, hrvatskoga književnika, povjesničara, jezikoslovca, tiskara i nakladnika. Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske i Stjepan Sučić, potpredsjednik. U atriju Gradskoga muzeja predstavljena je poštanska marka posvećena Pavlu Ritteru Vitezoviću; tom je prigodom Igor Zidić govorio o značaju, djelatnostima i važnosti pregnuća piščeva, a u Muzejskom prostoru akademik Josip Bratulić predstavio je preslik rukopisa rječnika Lexicon Latino-Illyricum. Prigodnu izložbu o Pavlu Ritteru Vitezoviću otvorila je prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskoga muzeja Senj.

Dvadeset i osmoga travnja na Gradskom groblju sv. Vida, Senj se oprostio s prof. Antom Glavičićem, arheologom, istraživačem i povjesničarom koji je cio život ugradio u senjsku baštinu, Gradski muzej i južne padine Velebita. Posljednje riječi oproštaja uputili su mu Blaženka Ljubović, Darko Nekić, predsjednik senjskoga Ogranka, i Ante Vrhovac, tajnik Ogranka i predsjednik Senjskoga muzejskog društva. Ante Glavičić umro je 25. travnja, na dan kada je na njegovu inicijativu otkriven spomenik Pavlu Ritteru Vitezoviću.

Slatina

Desetoga svibnja održana je u Hrvatskom domu u Slatini izborna godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske Slatina.

Tom prigodom u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba Slatinske slike (izložba radova likovnih kolonija 1999-2002).

Slavonski Brod

U amfiteatru Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić predstavljena je slikovna basna Žabe traže kralja, prva slikovnica u biblioteci Ivana, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod. Prema basni Ivane Brlić-Mažuranić oslikao ju je Josip Majić, a grafički uredio dr. Milan Kljain. Posjetitelje je pozdravio Hrvoje Špicer, predsjednik slavonskobrodskog Ogranka, knjigu su predstavile mr. Magda Lagumdžija i Jasna Ažman, urednica knjige, a u programu kojega je osmislio Goran Zovko sudjelovao je dr. Marijan Balen i male balerine iz plesne skupine »Leptirići«. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod u novoj biblioteci Ivana ima u pripremi još dvije slikovnice Brojalice, koje su prevedene na engleski i Zmaj od Save.

Varaždin

Nastavljajući obilježavati životne jubileje svojih članova Varaždinsko književno društvo 25. travnja priredilo je pjesničko-glazbeni program nazvan Mojih prvih šezdeset godina, posvećen šezdesetom rođendanu mr. Ernesta Fišera, varaždinskoga književnika, novinara, istaknutoga kulturnog djelatnika i dugogodišnjega predsjednika Ogranka Matice hrvatske Varaždin.

Varaždinske Toplice

Premještanjem topličke učiteljice Zlate pl. Šufflay iz Varaždinskih Toplica u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt 1913. prekinut je šesnaestogodišnji rad Strukovnoga čipkarskog tečaja u topličkoj školi. Nakon devedeset godina Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice pokrenuo je suradnju s »Čipkarskim društvom Danica Brossler« i Čipkarskom zadrugom Lepoglava radi obnove topličke suvenirske čipke na batiće. U hotelu Minerva Ogranak je osnovao čipkarsku radionicu koja je otvorena 22. travnja. Prigodnom izložbom Čipkarskog društva i Zadruge lepoglavsko su čipkarstvo predstavile njihove predsjednice Dragica Bajsić i Darinka Vazdar, dok je prof. Božena Filipan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, istaknula zasluge Zlate Šufflay za topličko čipkarstvo, posebno njezinu uspješnu zamisao i primjenu suvenirske čipke u topličkom lječilišnom turizmu i njezin neostvaren plan za osnivanje čipkarske škole nacionalno-sakralnoga čipkarstva. Ovom je radionicom započela i realizacija projekta Ogranka na revitalizaciji topličke suvenirske čipke u turističkoj ponudi Varaždinskih Toplica.

Vis

Izašao je novi broj časopisa »Hrvatska zora«, glasilo Ogranka Matice hrvatske Vis, god. XII, br. 34, travanj 2003. Glavni urednik je msgr. Andrija Vojko Mardešić.

Viškovo

Dvadeset i šestoga travnja u dvorani Doma kulture u Viškovu Ogranak Matice hrvatske Viškovo predstavio je knjigu prof. Vladimira Juga Hodi vreme, nosi breme na čakavskom jeziku. Katarina Mrak, predsjednica Ogranka, pozdravila je prisutne u prepunoj dvorani i predstavila Vladimira Juga, dugogodišnjega novinara »Novoga lista«, koji se redovito javlja u rubrikama Reful od juga i S kamika i mora. U ovom najnovijem izdanju Viškovskog ogranka sakupljeno je dvadeset i pet priča iz serije Nonićeve besede, koje su objavljivane u »Primorskom novom listu«. Teme su suvremene i izražavaju filozofiju življenja ljudi Kastavštine, u kojoj su skromnost, poštenje i radišnost na prvom mjestu.

Zadar


slika slika

Ogranak Matice hrvatske Zadar objavio je prvi roman Senke Župan Otok o kome sanjaš, koji je vrijedna novina u suvremenoj književnoj produkciji. Roman ima povijesnu podlogu u peraškoj stvarnosti sedamnaestoga stoljeća te stoga ima i dokumentarnu vrijednost.

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Zadar 24. travnja održana je, u organizaciji zadarskog Ogranka i podružnice HKD Napredak književna večer pjesnika Pavla Despota pod naslovom Moja ljubavna poezija, koji se predstavio novom knjigom soneta Jabuka. U pjesničku zbirku uvršteno je osamnaest ljubavnih soneta posvećenih supruzi Anki i drugim voljenim osobama iz pjesnikova života. Uvodno slovo održao je Stijepo Obad, predsjednik zadarskog Ogranka, a nekoliko je pjesama iz knjige pročitala Milena Dundov, glumica i redateljica Kazališta lutaka Zadar. O pjesničkoj zbirci govorila su dvojica recenzenata Goran Bujić, zadarski književni kritičar, i Mladen Vuković, književni kritičar iz Splita, a večer je obogaćena i gitarističkim nastupom Franka Maržića i Oskara Vrkića te Despotovim recitalom pjesama iz njegove iduće zbirke.

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Zadar izašla je komedija u pet činova Umišljeni bolesnik Mirjane Ganza Šarec.

Zenica

Ogranak Matice hrvatske Zenica, HKD Napredak i Udruga Bonus Mostar u okviru Uskršnjeg programa organizirali su 28. travnja u Hrvatskom domu Kralj Tomislav predstavljanje knjige Haška priča. Knjiga je autentičan dnevnik koji je vodio haški zatvorenik Zoran Kupreškić s bratom Marijanom i skupinom lažno optuženih Vitežana, koji su nakon četiri godine provedene u haškom zatvoru pušteni na slobodu. Knjiga je opomena i upozorenje svijetu da u mnogim zatvorima širom svijeta leže lažno optuženi i osuđeni na dugogodišnje tamnice. Pored braće Kupreškić knjigu su predstavili Zvonimir Čilić, novinar, Marko Martinović, književnik i urednik Haške priče, Ferdo Bošnjak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zenica, Radovan Marušić, književnik, i Vlatko Matošević, predsjednik Udruge Bonus.

A. Č.-K.

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak